»

Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Slo-Tech - Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v...

22 komentarjev

Microsoft bo ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kode Windows 7

ZDNet - Kot poročajo na ZDNetu, bo Microsoft ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kodo Windows 7. Poleg tega so se v Redmondu odločili, da bodo Rusom omogočili še dostop do odprte kode Microsoft Windows Server 2008 R2, Microsoft Office 2010 in Microsoft SQL Server. Pravijo, da gre za komercialno odločitev, saj želijo pospešiti prodajo na ruskem tržišču. Omogočanje dostopa do odprte kode je sicer del Microsoftovega Government Security Program.

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da to morda ni dobra ideja, saj bo na tak način ruska tajna služba lažje odkrila kakšno varnostno ranljivost, ki jo bo nato lahko zadržala zgolj zase in nato izkoristila. Dejstvo pa je, da je Microsoft dostop do izvorne kode svojih produktov že omogočil nekaterim zahodnim vladam in nekaterih državam članicam NATA. Poleg tega so nekatere države (npr. Rusija in Kitajska) v preteklosti večkrat postavile pod vprašaj varnost Microsoftovih produktov, zato Microsoft izbire pravzaprav nima.

Pa se le...

21 komentarjev

Microsoft bo delil izvorno kodo Offica 2003

Reuters - Microsoft je napovedal, da bo vladnim organizacijam ponudil vpogled v izvorno kodo programskega paketa Office 2003. Tako naj bi največji idelovalec programske opreme na svetu vlade prepričal v varnost svojih izdelkov. Pri tem gre za nadaljevanje Microsoftovega programa za varnost vlad, ki ga je začel s predstavitvijo kode operacijskega sistema Windows več kot 30-im vladam po svetu. K vpogledu kode Offica je zaenkrat pristopila Velika Britanija. Več o tem.

Na novico nas je napotil junior.

35 komentarjev

Windows 2000: We are morons

Kuro5hin - Ker po P2P omrežjih kroži izvorna koda Oken, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se jo bo kdo spravil analizirati. No, tega so se lotili pri Kuro5hin, in odkrili... hm, zanimive stvari. Avtor članka se je namreč lotil analize komentarjev v izvorni kodi Windows 2000. Nekateri komentarji so naravnost zabavni. Datoteka \verinfo.h recimo vsebuje naslednje besedilo:

* !!!!!!!IF YOU CHANGE TABS TO SPACES, YOU WILL BE KILLED!!!!!!!
* !!!!!!!!!!!!!!DOING SO FUCKS THE BUILD PROCESS!!!!!!!!!!!!!!!!

Takih "bonbončkov" je sicer v ostalih datotekah še več:
// we are such morons. Wiz97 underwent a redesign between IE4 and IE5 private\shell\ext\ftp\ftpdrop.cpp: We have to do this only because Exchange is a moron.
// We are morons. We changed the IDeskTray interface between IE4
// should be fixed in the apps themselves. Morons!


Seveda pa se pri Kuro5hinu niso samo zabavali nad temi komentarji, pač pa so skušali tudi odkriti ali držijo govorice, da naj bi Microsoft v svojih produktih...

14 komentarjev

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

Želite videti izvorno kodo Windows?

Australian IT -

Ste debelo pogledali? Da, izvorna koda Windows je ena najbolj varovanih skrivnosti sveta (no, ja), sedaj pa se kani zgoditi, da bomo dopoli vpogled vanjo. "Hum?" bi rekli pravi Štajerci.

Torej Avstralci so pod okriljem svojega vladnega zaščitnega programa ponudili šestdesetim organizacijam vpogled v izvorno kodo Windows XP, 2000, CE ter .Net. Microsoftov tiskovni predstavnik Alex Mercer je poudaril, da je program v osnovi brezplačen, a se morajo organizacije strinjati z vrsto določb in dogovorov, da dobijo izvorno kodo. Spoštovanje intelektualne lastnine, pač. NATO in Rusija sta dogovor že podpisala, ostali pa to nameravajo stori kmalu oz. z Microsoftovimi besedami, pogajanja so pri koncu. Originalna novica.

2 komentarja

Slo-Tech kepanje ... bo!

Slo-Tech - Da, po dooolgih pogajanjih in pregovarjanjih ter neutemeljenih in nedokazanih kazanjih zob, mišic in ostalih telesnih delov smo se končno odločili kdaj in kje Slo-Tech kepanje 2003 bo. Vesoljni poboj med admini in Slo-Tech uporabniki se kani zgoditi v soboto, 18. januarja ob 16.00 v Ljubljanskem parku Tivoli. Mikro-lokacijo vam sporočimo kasneje, predvsem zaradi tega, da si ne bo kdo že danes šel pripravljati kep. [:D]

Sicer pa: upam, da se vidimo tam v čim večjem številu. Če ne zaradi drugega pa zaradi samega srečanja in/ali rekreacije. Kmalu bo tudi znana kontaktna številka, kamor nas boste lahko poklicali, če se boste izgubili. Stay tuned.

8 komentarjev

Microsoft bo pokazal izvorno kodo Windows Indijcem?

The inquirer - Že pred časom se je indijska vlada odločila, da bo za edini uradni operacijski sistem vseh državnih ustanov sedaj uporabljala Linux. (Klik!) Microsoft se je seveda kmalu začel pogajati in poskušal pripraviti Indijo do tega, da bi vseeno uporabljala Windows. Cene -- ki je eden od glavnih argumentov, da so se Indijci odločili za Linux -- seveda ni bilo mogoče spremeniti do takšne mere, da bi se izenačila z Linuxom, zato so se Microsoftovci odločili, da ponudijo vpogled v izvorno kodo Windowsov izbranim vladnim osebam. Več podrobnosti lahko izveste na The Inquirerju, o novici pa je pisal tudi India Times.

19 komentarjev

Distributed RC5-64 #2

Distributed.Net - Po štirih mesecih vam spet poročam, kako napredujemo pri iskanju zmagovitega ključa. Zadnjič, ko sem o tem pisal, smo pregledali okoli 70% ključev, sedaj pa smo jih pregledali že deseterico odstotkov več. Z včerajšnjim tempom bomo pregledali vse preostale ključe najkasneje v 259 dneh, a se to kani zgoditi dosti prej. Če se sprašujete, zakaj sodelovati pri iskanju ključev, naj povem, da ob morebitni najdbi ključa dobite 2000 zelencev. Za več informacij poglejte na ta naslov.

16 komentarjev

Cenzor Microsoftove kode znan

The Register - Kot že pisivši, je bil tožečim strankam proti Microsoftu (da, v ONI zadevi) odobren vpogled v programsko kodo operacijskega sistema Windows XP. Sedaj pa je znan še revizor, ki je Lee Hollaar, sicer profesor na univerzi v Utahu.

Slednji pa niti najmanj ni novo ime. Pod okriljem Caldere je namreč že imel vpogled v kodo izpod Microsoftovih programerjev... Tukaj pa je hakeljc: kot se spodobi, je takrat moral podpisati NDA oz. 'non-disclosure agreement' (pogodba, ki določene stvari označi za poslovne skrivnosti, če posplošim). Kaj to pomeni? To, da profesor prejšnjih izkušenj tokrat ne bo smel uporabiti. Absurd?

0 komentarjev

Izvorna koda Quake 2 objavljena!

Planet Quake - Morda že malce stara novica, vendar pa se bo med bralci Slo-techa zagotovo našel kdo, ki še ne ve, da se je Id končno usmilil tropov programerjev in jim ponudil celotno kodo nekdaj zelo popularne igre Quake 2. Vsi navdušenci, ki imate vsaj malo pojma o programiranju grafike, lahko kodo odslej brezskrbno spreminjate in vanjo vgrajujete nekatere novejše tehnologije, kot so npr. trueform. Kje dobiti izvorno kodo, pa izveste tukaj.

0 komentarjev

Neverjetna inovacija

Slo-Tech - Bostjan je poslal e-mail, da je na SlashDotu zasledil, da se je eden frik spravil delati kombinacijo tipkovnica - miš, ter da se je to na koncu sprevrglo že v pravi projekt velikega tipa. Odskočil sem na to stran - skoraj me je kap. Tako inovativne zamisli pa že dolgo ne! Sedaj me samo še zanima, kdaj bodo zamisel pobrali Veliki (Microsoft, Logitech) ter začeli to prodajati kot komercialen izdelek. Vse se kani zgoditi. Še nekaj slik prototipa te zadeve:

18 komentarjev

Kaj doprinese ravnanje po navodilih...

Tech Patrol - Whoa, ta je pa bosa... Človek je sledil navodilom, kako iz svojega Geforcea 256 odstraniti hladilnik... Večkrat je poudaril, da se je ravnal TOČNO po navodilih, nastalo je pa tole: Če pogledate bolj podrobno boste opazili, da se hladilnika drži aluminijast pokrov od čipa... Ergo, še ena skurjena kartica... Za popolno dokumentacijo te žalosti kliknite sem.

2 komentarja