»

Ocvirk tedna

AnandTech - Polnenje kartuš bo, vsaj za nekatere tiskalnike, od sedaj očitno kaznivo. Lexmarkove kartuše namreč po novem nosijo napis Single use only, (samo za enkratno uporabo). Torej če kartušo ponovno napolnite s črnilom, kršite Lexmarkova določila o enkratni uporabi kartuše, saj z odprtjem paketa z njihovim produktom namreč pristanete na pogoje, ki pa jih s polnenjem kršite.

Kaj bo sledilo? Prepoved menjavanja kartuš? Torej boste morali, ko se bodo izpraznile, kupiti kar nov tiskalnik? Ali pa DVD mediji zapečateni v pogone, ki jih boste kupovali kar skupaj? Ah ...

37 komentarjev

HP: "Vaši kartuši je potekel rok trajanja."

The inquirer -

Nekako smo navajeni, da imajo določeni izdelki na embalaži naveden rok trajanja, pred katerim jih je potrebno porabiti. Tovrstne omejitve so se običajno nanašale na živila in drugo pokvarljivo blago, a se, kot vse kaže, tudi to spreminja.

Tiskalniški gigant Hewlett Packard namreč meni, da je tudi njihovo črnilo hitropokvarljivo, saj so v svoje lastne kartuše vgradili mehanizem, ki po izteku roka trajanja preprečuje tiskanje, četudi je kartuša še polna barve. Novo HP-jevo domislico je prvi odkril uporabnik, ko se je njegov tiskalnik višjega razreda (HP BusinessJet 2200C) pritožil, češ, tiskanje ni več mogoče, zato se je obrnil na HP.

HP je v odgovoru povedal, da datum odtisnjen na ovitku ni rok trajanja in dejal, da je edina možna razlaga, zakaj je do te situacije prišlo, da je pustil kartušo v tiskalniku več kot 30 mesecev, ali pa je bila le-ta starejša od štirih let in pol. Če ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen datum, odtisnjen na ovitku; takrat bo kartuša stara poltretje...

23 komentarjev

DMCA tiskalniške kartuše?

The Register - Bralec, zopet te vabim k ogledu povezanih novic [0:)]. Lexmark je namreč dobil tožbo, v kateri je nastopil proti podjetju Static Control inc., ki je izdelovalo in prodajalo čipe, s katerimi so ostala podjetja opremila kartuše ter jih tako pripravila do delovanja z Lexmarkovimi laserskimi tiskalniki.

Sodišče v Kentuckyu se strinja, da je šlo pri tem za grobo kršenje patentov (Lexmark s se je skliceval na DMCA) in imitatorju odredilo prenehanje izdelave in preprodaje omenjenega čipovja. -- Sicer pa Lexmark trdi, da je že ponudil v reciklažo svoje kartuše drugim podjetjem, brez potrebe po mod čipih.

Vprašanje pa je, kakšen pomen bo tožba imela v Evropskem prostoru. Decembra si je Evropska komisija v sklopu določb o recikliranju zamislila, da proizvajalci ne smejo več vgrajevati zaščitnih čipov v kartuše za ink-jet tiskalnike: od teh do tonerjev pa hitro priskaklja celo Rdeča Kapica.

3 komentarji

Lexmark: Vse je relativno...

The Register - Očitno niso le politiki tako dvolični, da po eni strani ostro obsojajo spam, a ga še raje uporabljajo v namene politične kampanje. Sedaj se jim je pridružil Lexmark.

Podjetje ima pač želje poseči na trg tiskalniških kartuš (več o politiki za temi izdelki si preberite v povezanih novicah), saj bi z le malo nižjimi cenami lahko dosegli lep tržni delež. A lej ga, zlomka, ko pa je neko drugo podjetje izdelalo kartuše, ki delujejo v Lexmarkovih tiskalnikih, so jih kratkomalo tožili.

Pravniki se tako zopet naslanjajo na DMCA, ki ureja digitalne avtorske pravice, rekoč da naj bi obtoženo podjetje Static Control Components slednji zakon kršilo, saj so v kartuše vdelali čip, ki omogoča komunikacijo s tiskalnikom ter zagotavlja, da je kartuša avtentična (beri: made by Lexmark). Sicer ne moremo reči, da tu do kršitve ni prišlo, a vseeno opazimo, kam pes taco moli.

Vsekakor pa bi bilo zelo zanimivo, če bi zakon, kakršnega si želijo evroparlamentarci, posvojili še v čezlužju [:D]. Klik!...

1 komentar

Recikliranje dobrin ter ink-jet kartuše

The Register - Evropski parlament je v sredo potrdil nov zakon, s katerim proizvajalcem tiskalnikov prepoveduje, da bi v svoje kartuše vdelovali čipe z namenom onemogočenja delovanja konkurenčnih, "3rd party" kartuš. S tem si Veliki zagotavljajo konstanten priliv denarja, s katerim večinoma ne le pokrivajo stroške izdelave tiskalnika, ampak ga preusmerjajo tudi na druge branže v podjetju. Zakon prav tako vključuje člene o recikliranju ostalih dobrin. Klik!

Ob tem nekateri zanimivo opozarjajo, da bodo v končni fazi stroške recikliranja (mimogrede, ti na začetku še ne bodo razporejeni med podjetji glede na njihov delež) prenesli na kupce; nekako si ne zmorem zamisliti, kdo bi sicer lahko to plačeval -- države, podjetja [:\\]? Bolj pa me skrbi lažji vstop konkurence na trg kartuš. Sicer se res ne bi branil nižjih cen slednjih, a na račun česa? -Višjih cen tiskalnikov? Posledično bi to lahko pomenilo tudi prehod iz cenovne na kvalitativno konkurenco, vendar verjetno zgolj navidezno, saj bi bili...

7 komentarjev

Dell, HP: monopol malo drugače

The Register - Klasična težava večine (pa ne vseh!) prodajalcev računalniške opreme je predvsem njihova pretirana naravnanost k svetovanju v prid kupcev. Verjetno se vam je že zgodilo, da so vam ob nakupu tiskalnika priporočali nekaj primernejšega za Vaš žep ('Ne potrebujete tega tiskalnika, raje kupite tega cenejšega, ki je prav tako zelo dober...'). Kako se njihovo mnenje spremeni, ko jih povprašate po ceni 'potrošnega materiala', pa ste morda izvedeli nekaj mesecev (dni, če je bil to vaš prvi tiskalnik [:D] ).

Dovolj klišejstva. Poleg vseh 'uradnih refill-packov', ki obljubljajo skoraj zastonjsko polnjenje praznih kartuš, izgubljeno garancijo ter popackane prste, je vplutje v mednarodne vode s pomočjo Lexmarka napovedal še Dell. Hmm. Kaj ni ravno to podjetje znano kot eden največjih prodajalcev računalnikov po neposrednih kanalih (beri: minimalno število vmesnih prevoznikov)? Verjetno si predstavljate, kaj bi v tržnem pogledu pomenilo, če bi se na policah (spletnih) trgovin pojavile...

3 komentarji

Ko se prestica osvobodi...

The inquirer - Novico bom pričel z lepim citatom:

"We really haven't done everything we could to protect our customers. Our products just aren't engineered for security." -- Brian Valentine, Microsoft

Pričujoči osebek je ti 'zgodovinski' povedi vmikrofonil na .net razvijalski konferenci. Kam pa pes taco moli, verjetno ni znano niti raznim zvezam za varstvo potrošnikov, ki morebiti že razmišljajo o 'sankcijah', kaj šele pravnikom, ki itak poznajo zgolj zakone, napredna semantika pa jim zna biti deveta vas. Erhm, pardon. (<< demanti)

Resno. Po toliko izdanih popravkih za skoraj vse svoje produkte, nemalo spletnih straneh, ki se skorajda preživljajo s poročanjem o Luknjih™ ter slamo zanje, bi bilo zelo zanimivo vedeti malce več o tem, zakaj se je vrlemu predavatelju 'zareklo'. Hmm, javno priznanje, upanje na boljšo voljo tožilcev nemalo zveznih držav (se mi jih ne da šteti več), apel razvijalcem, naj varnost vzamejo v svoje roke...? Zbluz.

O novici nam je dal vedeti vrli CaQkA....

2 komentarja

Test Benq DVP1648A 16x DVD-ROM pogona

CDRLabs - Podjetje Benq je najverjetneje večini vas prava neznanka, zato naj takoj povem, da ga je ustanovilo podjetje Acer Communication & Multimedia, a je zadeva čisto ločena od ostale Acer proizvodnje. Pogon se po obliki zgleduje po novem Pioneerjevem DVD-118, njegove hitrosti pa so 16x za DVD ploščke ter 48x za ostale CD ploščke. Žal pa boste pogrešali nekaj stvari, med drugim tudi digitalni audio izhod. Je zadeva vredna svoje cene, ki v čezlužju znaša približno $60? Prepričajte se sami. Klik!

0 komentarjev

Test tiskalnikov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali 11 tiskalnikov. Po 3 od Epsona, HPja in Canona ter 2 Lexmarkova. Začetek članka je namenjen razlagi različnih tehnologij in načinov delovanja tiskalnikov, čeprav so vsi stestirani tiskalniki brizgalni. Pohvalili so HPjevo in Lexmarkovo vgraditev glav v kartuše, v test pa so vključili tudi tabelo stroškov nakupa tiskalnika ter natisnenja 1500 črnobelih in 1500 barvnih strani. Zanimivo... za najcenejšega se po 3000 kopijah izkaže Canon S500, za najdražjega pa HP Deskjet 980 Cxi. Ta tabela je zanimiva predvsem zaradi tega, ker nam pove, da najcenejši tiskalnik ob nakupu ni vedno res najcenejši. Obširen test najdete tukaj.

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Navkljub Infosu smo še vedno pridni. Še posebej alien-w - človek je spisal vzporedni test petih Logitechovih brezžičnih namizij. No, eden je od Dexxe, ampak saj veste, kam pes taco moli. Pet namizij. Pet brezžičnih klofotal. Pet mišk. Nič žic. Veliko veliko baterij. Sistemi, dragi od 15.000 do 34.000 SIT znajo zadovoljiti tako najbolj petične uporabnike kot tudi manj zahtevne pisarnike, ki rabijo brezžičnost ter prenosljivost. Obvezno branje.

10 komentarjev