»

BeOS upihnil deseto svečko

BeOS, 0.99-EXP

vir: BeNews
OSNews -

Ta čas mineva deset let, odkar je luč sveta ugledal operacijski sistem BeOS, zato se spodobi, da se ob tem dogodku na kratko spomnemo njegove zgodovine. BeOS sta leta 1991 začela nekdanja applovca Jean-Louis Gassée in Steve Sakoman. Resnični oče BeOS-ove kode, Benoit Schillings, pa se je projektu pridružil med letoma 1992/93. Zgodba pravi, da je moral slednji grafični vmesnik za prvo različico BeOS, 0.99-EXP ustvariti v pičlih treh dneh (s petka na ponedeljek), da ga je lahko Gassée pokazal potencialnim vlagateljem.

Leta 1994 je izšla prva javna različica BeOS 1.1d1. Od leta 1994 do marca 2000 je sledilo več izdaj, zadnja med njimi je bila BeOS 5.0, nato pa je PalmSource, Inc. kupil Be,...

5 komentarjev

Be Inc. tožari

The Register - Po zapletu z raznimi 'oem' računali, ki so imeli naložena kar dva operacijska sistema -- Okna in BeOS -- kjer je slednje Microsoft s svojimi pogodbami uspešno zatrl, ter tožilci teh dejstev nekako niso želeli omenjati v najbolj vroči zadevi proti Microsoftu, se je Be odločil za samostojno iskanje pravice.

I, porečete, česa pa Be obtožuje velikana? Jah, zgolj tega, da jim je 'uničil biznis'. Z uporabo svojih pogodb ter 'sredstev' je zatiral vsakovrstne dejavnosti tožeče stranke, ob ustanovitvi zbijal ceno delnic ter onemogočal dokapitalizacijo.

0 komentarjev

BeOS, počivaj v miru

Slo-Tech - Roman nam je poslal naslednjo novico:
Podjetje BeOS, ki je dolgo časa bilo na trgu operacijskih sistemov zastopano s sistemom BeOS, je dokončno zaprlo svoja vrata. Preostali člani upravnega sveta podjetja prirejajo dražbo, na kateri bodo prodali še preostalo pisarniško opremo. Med opremo so tudi kvalitetni Sonyjevi računalniški sistemi BeIA e-Villa, ki še nikoli niso bili na prodaj za javnost. Članek si lahko preberete na strani Betanews . Torej BeOS ne bo več vstal od mrtvih?

5 komentarjev

Zgodba o Be Inc.

več strani - Novica sicer ni več jako ažurna, a je še vedno aktualna, tako da si jo upam objaviti brez kakršnihkoli zadržkov. Namreč, podjetje Be, avtorji operacijskih sistemov BeOS (večkrat imenovan tudi 'medijski os') in BeIA, se je 16. avgusta za $11mio prodalo Palm Computing-u.

S tem nakupom je Palm pridobil vse pravice do intelektualne lastnine podjetja Be. BeOS-a sicer verjetno ne bo več razvijal, je pa zelo verjetno, da bo v svojih dlančnikih uporabil 'medijsko' tehnologijo omenjenega OS-a.

Na Byte.com pa sem zasledil zanimiv članek, ki se poleg prodaje nanaša tudi na morebitno tožbo podjetja Be proti Microsoftu - predvsem zaradi pogodbe, ki jo Microsoft sklepa z prodajalci OEM opreme. Slednja namreč prepoveduje hkratno prodajo računalnika z Okni ter katerimkoli drugim operacijskim sistemom. Hitachi je bilo sicer edino podjetje, ki je bilo pripravljeno in je tudi dejansko prodajalo sistem s hkrati naloženimi Okni ter BeOS-om. Težavica je nastopila, ko so jih obiskali Malegamehkega...

3 komentarji

AtheOS

Slashdot - Zadnje čase se vse vrti okrog Linuxa in Windows XP, tako da se kaj rado zgodi, da zgrešim kakšen manjši, a nič manj zanimiv projekt. Za vse tiste, ki mislijo, da so BeOS, Linux, Windows 9x/NT/200/XP in različni Unixi edini operacijski sistemi, si morajo ogledati to stran, na kateri deluje projekt AtheOS. AtheOS (adeos?) je ime za operacijski sistem, ki ga razvija gruča navdušencev. Čeprav je AtheOS šele v različici V0.3.5, ki ni niti slučajno primerna za končne uporabnike, ampak bolj za navdušence, ponuja podporo AMD-jevim in Intelovim procesorjem v večpprocesorskih sistemih, razna programerska orodja, podpora Apachu, ter še veliko bolj ali manj uporabnih programov. Čeprav je nekaj programov migriranih iz Unixa, AtheOS ni bil nikoli mišljen kot klon BeOS-a ali drugih sistemov, ki temeljijo na Unixu, ampak kot now "čist" operacijski sistem. Če vas je operacijski sistem pritegnil, potem si ga lahko popolnoma zastonj snamete iz interneta (GPL licenca), vendar vam prej priporočam, da...

1 komentar

Voodoo5 in Radeon testi pod BeOSom

BeNews - Na BeNews, strani posvečeni "neodvisnem" grafičnem operacijskem sistemu, BeOSu, si lahko ogledate rezultate testov Voodooja5 in Radeona pod tem operacijskim sistemom. Na žalost so gonilniki za oba produkta še zelo v povojih in tako nekaj pomembnih funkcij obeh kartic sploh ne deluje, toda iz rezultatov je očitno, da bi BeOS z večjo podporo proizvajalcev zlahka postal odlična igričarska platforma. Škoda...

0 komentarjev