»

Varnostna luknja v .Mac

.Mac

vir: Slashdot
Slashdot - Slashdot poroča, da je bila najdena majhna, a pomembna varnostna luknja v Applovem servisu .Mac, točneje, v t.i. iDisku. Problem je v dejstvu, da se ni mogoče odjaviti, ko uporabnik dostopa oddaljeno do svojih datotek preko spletnega brskalnika. V tem primeru lahko kdorkoli kasneje dostopi do tega iDiska samo s preprostim klikom na povezavo v zgodovini brskalnika. Zatem se dajo datoteke preprosto prenašati ter brisati.

Zaenkrat pri Applu še niso podali nobenega odgovora, tudi sporočilo o problemu na Apple forumih je bilo zbrisano brez obrazložitve.

21 komentarjev

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev

TorButton 1.0

Slo-Tech - Eden izmed uporabnikov na poštnem seznamu uporabnikov in razvijalcev omrežja Tor, Scott Squires, je razvil dodatek za Firefox TorButton 1.0. Na voljo je tudi že neuradna poslovenjena različica, ki bo v uraden paket vključena v kratkem.

TorButton je razširitev na Firefox, ki po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika (v statusni vrstici) prikaže ali je brskalnik Firefox v internet povezan preko omrežja Tor ali ne. V primeru, da je povezan, se v zeleni barvi izpiše "Tor Enabled", sicer pa v rdeči barvi "Tor Disabled". Med obema načinoma je mogoče preklapljati s preprostim klikom na besedilo. Na voljo je tudi gumb, ki ga je mogoče namestiti v orodno vrstico, vendar privzeto ni prikazan.



TorButton spremeni samo lokalne nastavitve...

4 komentarji

Naslednja generacija "pop-up" oglasov

Slashdot -

Iskanje informacij po internetu -- mogoče glasbe ali kakšnih porednih slikic -- vas prejkoslej seznani z nadležnim stilom oglaševanja v tem mediju: pop-up oglasi. Oglaševalci upajo, da boste kliknili nekje na pravkar odprto okence, a usoda slednjega je kmalu zapečatena s preprostim klikom na "x".

Pa si predstavljate, da vam že sam premik kazalčka čez nadležno okeno odpre novo -- nezaželjeno stran? Opis novega načina oglaševanja (kick through oglasi) si lahko preberete na spletni strani c|net.

Naslednji korak? Pop-up avtomatično odpre oglaševano spletno stran?

12 komentarjev

Pota oglaševalska

ZDNet - Dobro, dobro - mnogo nas je, ki ne maramo nadležnih pojavnih (pop-up) okenc z reklamami. Vsaj jaz ostale načine še nekako trpim, a proti pojavnim okencem kot še marsikdo drug, uporabljam razne ad-blockerje.

Kmalu pa se zna zgoditi, da na strani, kjer bi me sicer (brez ad-blockerja) pričakalo omenjeno okence, stran opozorila, naj ali pogledam oglas ali pa naj za ogled strani plačam! Na ZDNet-u so si to novo, oglaševalcem prijazno tehnologijo, podrobneje ogledali. Sebično upam, da se bodo programerji blockerjev še bolj potrudili .

5 komentarjev

Festival upora

več strani - Konec naslednjega tedna se ne bodo dogajale le študentske demonstracije, pač pa tudi demonstracije v zvezi s srečanjem Busha in Putina. Festival upora se bo zgodil v soboto 16.6 v parku Tivoli ob 14:00. Dva odločata o usodi ostalih šestih miljard ljudi, hkrati pa bosta dva miljona odločala o usodi nekaj žensk, tukaj je nekaj narobe.
Skratka, v protestu se združujejo vse žive formacije od okoljevarstvenikov do anarhistov. Računalničarjev je zaenkrat še bolj malo, a se počasi zbirajo. To bo prav napet konec tedna. Sicer se pojavlja vprašanje, a bi bilo smiselno narediti kak poseben transparent o softwarskih patentih, RIAA, holywoodu, decss itd. Bi to sploh kdo razumel? Mogoče pa bo nekomu uspelo shekat v uradno stran obiska, verjetno bi se potem več ljudi dejansko zamislilo, da je z ameriško kapitalistično vizijo interneta nekaj narobe (sicer pa tule najdete prvih 10 dosežkov Busheve vladavine :).
Mogoče se vidmo na festivalu, kakšna piščalka ali raglja ne bo škodila. Ko smo že pri...

21 komentarjev

Večje je boljše?

Newsbytes - Združenje za spletni marketing (IAB - Internet Advertising Bureau) je izdalo nove (dodatne) standarde za oglase na spletnih straneh. Zadnji trendi spletnega marketinga namreč kažejo na upad investiranja v spletni marketing, in tako so se odločili za večje oglase na spletnih straneh, da bi s tem povečali pozornost obiskovalcev spletnih strani (kar definitivno bodo, vendar po mojem mnenju negativno), in s tem privlekli tudi več oglaševalcev.
Nove oblike pa so naslednje: skyscraper (120 x 600 pikslov), wide skyscraper (160 x 600), rectangle (180 x 150), medium rectangle (300 x 250), large rectangle (336 x 280), vertical rectangle (240 x 400) in square pop-up (250 x 250).
Kot obiskovalko me bodo seveda večji oglasi motili; vendar pa se spletne strani od tega financirajo, in marketing tako ostaja nujno zlo. klik

4 komentarji