»

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko...

19 komentarjev

ASCII White že "detonira" atomske bombe

Slashdot - Če kolikor toliko spremljate dogodke po svetu, najverjetneje niste mogli zgrešiti novice o pred časom postavljenem računalniku ASCII White, ki ga je postavil IBM in je v osnovi namenjen proučevanju eksplozij jedrskih bomb. Pred kratkim je bil ASCII White kar dodobra zaposlen, saj je z vso silo poganjal simulacije jedrskih eksplozij. Kot zanimivost naj navedem, da je vsaka simulacija zahtevala 6.6 milijona ur procesorskega časa, za kar bi povprečno zmogljiv domač računalnik potreboval kar 1000 let, vsak eksperiment pa je vseboval še 35-krat toliko podatkov kot jih je na voljo v Library of Congress.
Ker smo že pri ASCII White, bi bilo pametno povedati, da je njegova trenutno zmogljivost 12 teraflopsov, v zgodnjem začetku prihodnjega leta pa naj bi se njegova zmogljivost povečala na 30 teraflopsov.

6 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev

Superračunalnik z 78 Athlon procesorji

Electic Tech - AMD je naznanil, da je računalnik PRESTO III (računalnik Tokijskega tehnološkega inštituta) postal prvi superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, ki se je vpisal na veliko Top 500 listo. Top 500 je seznam najmočnejših računalnikov na svetu, PRESTO III pa trenutno drži 439. mesto. Trenutno PRESTO III opravlja svoje delo v ustanovi, ki ima precej dolgo ime - Matsuoka Laboratory of the Global Scientific Information and Computing Center and the Department of Mathematical and Computing Science. Računalnikova naloga je predvsem poganjanje razno raznih simulacij in kompleksnih programov (za izračunavanje).
PRESTO III ni EDINI superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, je pa trenutno najmočnejši računalnik na teh procesorjih. Več tukaj.

6 komentarjev

Compaq pripravlja najmočnejši računalnik na svetu

The Register - Compaq je objavil svoje načrte za najmočnejši računalnik v zgodovini čoveštva, ki naj bi imel računsko moč kar 100 teraflopsov, kar je 30 krat več, kot današnji najmočnejši računalnik. Pošast bo sestavljena iz 10-20 tisoč Alpha procesorjev, uporabljali pa ga bodo za napredne biološke raziskave (raje bi ga dali nam za SETI, kajne? ). Po trenutnih načrtih sodeč bo računalnik končan leta 2004. Hm ne vem zakaj mi je naenkrat na pamet padel Terminator .

11 komentarjev

IBM in NCSA za najhitrejši Linux cluster

Electic Tech - IBM in NCSA sta najavila, da bosta na univerzi v Illinoisu inštalirala dva Linux clusterja (hm ne najdem pametne slovenske besede...) in tako naredila najmočnejši Linux računalnik na svetu. Prvi cluster bodo namestili februarja, sestavljen pa bo iz IBMovih eServer x300 Thin računalnikov. Vsaki ima dva 1GHz Pentiuma3, na računalnikih pa bo tekel Red Hat Linux. Drugi claster bo nameščen nekje poleti, šlo bo pa za prvega, ki bo uporabljal Intelove Itaniume, mašine pa bodo poganjale TurboLinux. Računalniška pošast bo imela računsko moč dveh teraflopsov, povezava med njimi pa bo omogočena s pomočjo Myricovega Myrineta. Clusterje bodo uporabljali za raziskavo nekaterih temeljnih fizikalnih načel, kot so gravitacijski valovi in podobno. Več tukaj.

4 komentarji

SETIjeve statistike

Jaz - Twosocks mi je poslal zanimivo novičko o statistikah SETI@Home projekta. 2.6 milijona uporabnikov (med katerimi smo seveda tudi mi) je obdelalo že kar 253 milijonov paketkov, kar pomeni, da je bilo porabljeno čez 500.000 let procesorskega časa. En paketek je povprečno obdelovan 17 ur, skupna moč računalnikov pa je dosegla 15 teraflopsov! Za primerjavo: najmočnejši računalnik na svetu, IBMov ASCI White obdela 12 teraflopsov...
Še statistike našega teama. Trenutno nas je 79, porabljen procesorski čas pa je skoraj 12 let. Obdelali smo že okoli 7500 paketkov, kar niti ni tako slabo, za zelo mlad team, kot je naš. Prvi trije pri nas so Borc, Pajo in Sergio, najhitrejši pri obdelovanju paketkov pa je mr_cadd, ki za enega porabi okoli 4 ure pa pol. Seveda moram še enkrat poudariti, da ste v našem teamu več, kot dobrodošli .

11 komentarjev