»

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Hardware Analysis - Podjetje AMD je nedavno izdalo njihov najnovejši procesor, temelječ na Barton jedru. Zgrajen je v 0,13 mikronski tehnologiji, ki bo tudi uporabljena v prihajajočih Athlon-64 procesrjih. Deluje pri 333 MHz FSB taktu. Za razliko od tistih procesorjev z Thoroughbred jedrom ima ta Barton tudi povečan drugostopenjski pomnilnik iz 256 na 512 kB.

Na Hardware Analysis so testirali ta procesor. Za primerjavo so mu dodali še Pentium 4 3,06 GHz ter Athlona XP 2700+. Izvedli so nekaj testov, kot so 3D Mark 2001 SE/2003, SiSoft Sandra 2003 ter SYSmark 2002. Ugotovili so, da se najnovejši AMDjev procesor zelo približa najhitrejšemu Pentiumu, vendar ga v izvedenih testih ni nikoli prehitel. Verjetno je Pentiumu pomagal tudi Hyper Threading. Test je kratek, a zanimiv, zato...

37 komentarjev

Vse o večnitenju

Tom's Hardware - HyperThreading oz. večnitenje je najnovejša tehnologija, ki jo je v svojih novih Pentiumih 4 uporabil procesorski gigant Intel. Prav o njej so pisali na Tom's Hardware. Njena prednost je predvsem hitrost, saj je princip HyperThreadinga podoben dvoprocesorskim sistemom. Za enkrat je v trgovinah s podporo večnitenju na voljo le 3.06 GHz inačica Pentiuma 4, ki s pomočjo te tehnologije dosega izjemne rezultate. V članku boste izvedeli vse prednosti in slabosti večnitenja, zato hitro k branju.

6 komentarjev

HyperThreading tudi na VIA ploščah?

več strani - HyperThreading (HT) je Intelova nova tehnologija, o kateri smo že mnogo poročali, omogoča pa, da procesor teoretično izvaja dva ukaza na enkrat. S tem naj bil procesor optimalno izkoriščen, saj delujejo tudi tranzistorji, ki pri trenutni operaciji niso potrebni. Na žalost pa je HyperThreading doslej deloval le na novih Intelovih čipovjih. Zakaj preteklik?

Hja, stvari se očitno spreminjajo, saj so na spletni strani InpactHardware preizkusili delovanje Penituma4 3.06 GHz na plošči z Viinim naborom P4X400 in presenečeno ugotovili, da procesor deluje v HT načinu. Ali to pomeni, da bodo odslej tudi vse plošče na omenjenem naboru podpirale HT? Preveden klik!
...

5 komentarjev

HyperThreading

Tom's Hardware - Tehnologijo z imenom HyperThreading HT so "iznašli" pri podjetju Intel, na njej pa sloni najnovejši Pentium4, ki tiktaka s kar 3.06GHz. O tej tehnologiji so tokrat govorili na Tom's Hardware, kjer so spisali zanimiv članek. V tem, dokaj kratkem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o tej novosti. Če imate na vašem bančnem računu nekaj 100 tisočakov odveč, o nakupu 3.06GHz procesorja resno razmislite. Klik!

2 komentarja

HyperThreading?

VR - Zone - Intel je svojo HyperThreading uradno podprl ter prikazal šele v svojem Penitum4 3.06 GHz procesorju, a na internetu so se pojavile špekulacije, da naj bi že šibkejše različice vsebovale podporo tej tehnologiji, a ta privzeto ni vključena. Zadevi so se odločili priti do dna VR Zone (kjer jim je sicer uspelo javnost le še bolj zmesti [:D]), kjer so posadili Pentium4 2.4B na IWILL P4HT-S 845PE osnovno ploščoter nekako usposobili to zmožnost. Ogledate si lahko obilico slikovnega materiala, ki naj bi dokazoval te trditve. Presodite sami!

4 komentarji

Kaj je Hyperthreading?

Ars Technica - Mnogi ste najbrž že slišali za to pogruntavščino, ki jo Intel že vgrajuje v svoje Xeone, širšim množicam pa bo na voljo s pojavom novih procesorjev, kodno poimenovanih Prescott. Kaj hyperthreading točno je, kaj počne in predvsem kakšna bo razlika v hitrosti, lahko izveste v temle članku na Ars Technici. Zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kaj lahk pričakujemo v in od procesorjev, ki bodo v prihodnosti prišli iz Intelovih tovarn.

5 komentarjev

Zgodba o BAPCO-u se nadaljuje

Tom's Hardware - Kot najbrž že veste je pred dnevi na VansHardware izšel članek o domnevnem prirejanju BAPCO-vega Sysmark-a 2002 v prid Intelovim Pentium 4 procesorjem. Od takrat naprej se je med raznimi PC stranmi razvnela precej vroča debata kaj vse to skupaj sploh pomeni. Je BAPCO res namenoma sestavil test v prid Intelovemu paradnemu konju in odstranil teste, kjer je poprej v Sysmark 2000/2001 blestel Athlon (XP), ali so enostavno sestavili slab benchmark. O tem zadnjem se več ali manj vsi strinjajo, o zlem namenu pa še zdaleč ne.
Sedaj se je v spor vmešal še Tom Pabst (ustanovitelj www.tomshardware.com), ki kot kaže za vse skupaj že zelo dolgo ve, a se mu zgodba ni zdela primerna za objavo. Njegovo mnenje je, da je to samo AMD-jev marketinški trik, nekaj podobnega Nvidijinemu obtoževanju ATI-ja, da je imel gonilnike prirejene za goljufanje v tretjem Quake-u. Pri tem pa razkrije precej sočnih zakolisnih podrobnosti o avtorju prvotnega članka in njegovem bivšemu (le zakaj) uredniku foruma Vanu...

11 komentarjev

Hyperthreading, drugič

AnandTech - Pred nemalo časa sem pisal o Intelovi pogruntavščini, kako z 'boljšim programiranjem' iz Pentiumov 4 iztisniti še več. Govora je bilo o Hyperthreadingu, oz. obdelavi različnih podatkov naenkrat v različnih delih procesorja, Intelov govorec pa je prikazoval, kako naj bi stvarca delovala v praksi: 3.5 GHz procesor, Quake, kompresija videa, še nemalo drugega ahem, sr*, skratka -- fantastično. No, nekako so bile govorčeve besede, da gre za demo (in ne dejansko prikazovanje delovanja računala!) spregledane. So pa na Anandtechu izbrskali več o tej tehnologiji -- članek zatorej zelo priporočam.

1 komentar