»

Bartoni in ABIT plošče

Adrian's Rojak Pot - Kot vsi vemo, bo AMD maja splavil procesorje z jedrom Barton, ki bodo delovali pri zunanji frekvenci 400 MHz. Na Adrian's Rojak Pot so spisali kratek, a zanimiv članek o podpori 400 MHz prednjega vodila na Abit matičnih ploščah. V članku boste našli razpredelnici, ki prikazujeta podporo 333 ter 400 MHz FSB na nekaterih Abitovih matičnih ploščah. Vsi, ki si lastite Abitko in vas zanimajo novi Bartoni si le preberite članek.

1 komentar

SCSI, da ali ne?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spisali drugi del zanimivega članka, v katerem se ukvarjajo z najnovejšo SCSI320 tehnologijo trdih diskov. V drugem delu članka so se posvetili predvsem praktičnemu delu testa, saj so tokrat teorijo pustili ob strani in v testnih programih dejansko preizkusili Seagateove Cheetah 15K.3 trde diske v različnih pogojih. Kaj so ugotovili? Zaradi samega SCSI320 standarda ne boste pridobili skorajda ničesar, saj med sodobnimi SCSI standardi ni večjih razlik, medtem ko se od klasičnih ATA diskov disk komajda razloči. Glede hitrosti, kakopak. Test.

0 komentarjev

Zmote in resnice o napajalnikih

Extreme Overclocking -

Običajni računalniških uporabniki napajlnikom ne posvečajo pozornosti, če jih sploh poznajo, medtem ko je pri profesionalnejših uporabnikih in navijalcih stvar povsem drugačna, saj so napajlniki pri njih deležni domala mitične pozornosti in čaščenja, kajne.

Kaj je res in kaj ni. Ali je za slabo navitje vašega procesorja resnično kriv napajalnik in kaj so linije v napajlniku. Na vsa ta vprašanja vam odgovori članek na ExtremeOverclocking, kjer so spisali kratek vodič in pojasnili osnovne zmote in resnice, ki jih srečujemo na napajalniškem področju.

1 komentar

DDR-II: pomnilnik prihodnosti

X-Bit Labs - Veste kaj pomeni kratica DDR-II? Double Data Rate dve, pravite? Hmm, kaj pomeni DDR-II? No, da se ne boste spotikali ob pomnilniških kraticah, so na X-Bit Labs spisali članek, v katerm razložijo delovanje ter principe novega pomnilnika, ki nosi ime DDR-II ter so mu nadeli naziv pomnilnik prihodnosti. Če vas zanima, zakaj vas prodajalec tako zavzeto prepričuje, da je DDR-II res tisto pravo, si članek le preberite.

2 komentarja

CPU besednjak

Overclockers Australia - Računalniško področje je že tako ali tako preveč natrpano z raznimi kraticami in izrazi, tako da človek kar hitro ne ve več, kaj pomeni določeni izraz ali kratica. Pred kratkim smo videli, kako se na Anandtechu trudijo s svojo FAQ sekcijo, vendar so si fantje projekt zastavili preveč na splošno. Tako smo bili prisiljeni, da poiščemo posebne leksikone, ki se ukvarjajo samo z določenim področjem. Če vas je že od nekaj zanimalo področje centralnih procesorjev (CPU-jev), pa ste se izgubili v toni izrazov, potem je danes vaš dan. Na tej strani lahko najdete na tone razlag različnih pojmov. Seveda pa stran ni primerna samo za zelence, ampak tudi za znalce, ki si lahko na hitro osvežijo svoje znanje.

0 komentarjev

Pritrjevanje vodnega bloka

OC Mod - Čeprav sta si vodni blok in običajen hladilnik (tisti računalniški, da ne bo pomote) tako po lastnostih, kot po načinu hlajenja precej različna, imata še vedno eno skupno lastnost. Oba znata precej učinkovito uničiti CPU (AMD jao tebi ). Pri doma narejenih vodnih blokih, ki nimajo nekega preizkušenega sistema pritrjevanja, se to lahko zgodi še pogosteje. Da pa do takih in podobnih nevšečnostih nebi prihajalo, so poskrbeli pri OC Mod, kjer so spisali članek tipa "naredi sam" o pritrjevanju vodnega bloka. Članek je večinoma slikoven, utegne pa biti precej zanimiv. Predvsem za tiste, ki se podajajo na trnovo pot izdelovanja vodnega hlajenja.

0 komentarjev