»

Londonski bankomati govorijo v slengu

Google News - Tale novica v slovenščini ni niti približno tako smešna kot v angleščini, pa vendarle. V Londonu bodo odslej nekateri bankomati podjetja Bank Machine govorili tudi sleng Cockney. Gre za poseben sleng, ki se je razširil med prebivalci londonskega East Enda, ki tujcem zelo oteži razumevanje povedanega. Trik je v zamenjavi besede z neko drugo stalno besedno zvezo, kjer se zadnja beseda rima z zamenjano; za večjo obskurnost se običajno izgovori le prva (tako face prek boat race postane boat, head pa prek loaf of bread kar loaf). Do you Adam and Eve?

Ron Delnevo je poliglotstvo petih bankomatov, ki bo trajalo tri mesece, pospremil z besedami, da so želeli uvesti nekaj zabavnega in v skladu z lokalno kulturo. Še bonbonček: čeprav večina bančnih avtomatov zaračunava provizijo za dvig, bo uporaba teh petih brezplačna.

Še kratek glosar:
  • Huckleberry Finn - PIN
  • sausage and mash - cash
  • speckled hen - ten
  • rattle and tank - bank
  • gallbladder of lard - card
  • bees and honey - money

37 komentarjev

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Izmenjava datotek preko interneta v EU ne bo kazniva?

Delo - Evropski parlament je v sredo v prvem branju podprl kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene. So pa poslanci iz zakona izključili kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Evropski parlament je na koncu v prvem branju direktivo z določenimi popravki podprl s 374 glasovi za, 278 pa jih je bilo proti, dokument pa bo zdaj obravnaval pristojni svet EU.

Več v izvorni novici.

54 komentarjev

Cisco potrdil krajo kode

Reuters - Pred približnom enim tednom so se začele širiti govorice, da so neznani ruski hekerji vdrli v računalniško omrežje Cisca, ki je eden od največjih proizvajalcev omrežne opreme. Ukradli naj bi del izvorne kode, ki teče v njihovih usmerjevalnikih, ki poganjajo dobršen del interneta in tudi zasebnih omrežij podjetij. Strah se je naselil v srcu ljudi zato, ker so se hitro pojavile napovedi, da bo zunanji pregled kode zelo verjetno odkril kakšno varnostno luknjo kar bi lahko nepridipravi uporabili sebi v korist.

Sedaj so te govorice tudi uradno potrdili pri Ciscu. Pri tem so še poudarili, da zaradi kraje izvorne kode uporabniki njihovih produktov niso izpostavljeni še večjim varnostnim tveganjem. Svetu so zaupali tudi, da kode v svet ni izpustil tako nihče od njihovih uslužbencev kot tudi nihče od njihovih partnerjev. Zaenkrat tudi ni videti, da bi bila kraja kode posledica kakšne varnostne luknje v njihovi strojni opremi. Kako je izvorna koda prišla v svet zaenkrat še ni znano.

Seveda...

17 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Novi file sharing programčki

Slashdot - File sharing kljub smrti osrednjega simbola, ki se je nekoč imenoval Napster, ni podlegel sabotažam združenja RIAA. Še več, file sharing programčki so postali vse bolj in bolj priljubljeni, ob ukinitvi enega pa se jih je pojavilo vsaj trikrat toliko. Med velika imena, kot so KaZaa in Morpheus pa sta pred nedavnim vstopila dva nova igralca, ki slišita na ime RNL in Furthur. Prvi je že v polni različici in je pomemben zaradi tega, ker podpira Linux in je celo pod licenco GPL. Drugi pa je še vedno v fazi beta, vendar pa ponuja vseeno nekaj zanimivih možnosti. Preizkusite ju!

4 komentarji

Naredite si sami svojo O'Reilly naslovnico

Slo-Tech - Založba O'Reilly je ena izmed najboljših v svojem poslu, saj izdaja zares dobre (in tudi drage) knjige, ki pa niso znane samo po svoji vsebini, ampak tudi po zelo izvirnem dizajnu njihovih naslovnic. Oblikovalci O'Reillyjevih naslovnic k naslovu knjige vedno dodajo kakšno žival. To naredi iz povsem običajnih knjig posebne primerke, ki si jih človek zlahka vtisne v spomin. Če bi si radi izdelali naslovnico po O'Reillyjevo, potem obiščite to stran, na kateri boste skozi preprost vmesnik svoj...

3 komentarji

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

Stopnja piratstva

Slo-Tech - Ta novica je tako dobro spisana, da si ne zasluži ničesar drugega kot kopiranje . OZZY je spisal:

"Po šestih letih konstantnega padanja, je v zadnjem letu piratstvo ponovno v porastu. Raziskava BSA pravi, da piratstvo še vedno predstavlja izzive za industrijo in globalno ekonomijo. V letu 2000 je stopnja piratizirane programske opreme znašala 37 odstotkov, kar je odstotek več kot leto poprej. Eden pomembnejših razlogov za rast piratstva je slabša ekonomska situacija, ki nekatera podjetja sili k uporabi cenejših piratskih programov, kljub tveganju v katerega se s tem zavestno spuščajo. Najvišjo stopnjo piratstva najdemo v vzhodni Evropi, kjer je le 37 odstotkov programske opreme legalne. Najslabše je v Rusiji in Ukrajini, kjer je stopnja piratstva najvišja v svetu in dosega skoraj 90 odstotkov vse programske opreme."

Thnx, OZZY

6 komentarjev