»

Ranljivost v usmerjevalnikih Linksys, Netgear se vrača

Slo-Tech - Januarja smo pisali o odkriti ranljivosti v nekaterih usmerjevalnikih podjetij Linksys, Netgear, Cisco in Belkin, ki jo je zakrivila programska oprema podjetja Sercomm. Primerno oblikovan promet, ki ga je usmerjevalnik prejel na vratih TCP 32764, je povzročil popolno ponastavitev konfiguracije. Napako so potrdili v več kot 24 modelih.

Napako so kmalu po prijavi zakrpali in usmerjevalniki so dobili nove verzije firmwara, ki te ranljivosti niso imele več. Vsaj tako smo verjeli. Eloi Vanderbeken je za veliko noč objavil krajšo analizo in primer kode, ki dokazujeta, da je ranljivost še vedno prisotna. (Pri tem se je nekaj naučil, saj ima dokument bistveno manj slabo narisanih stripovskih...

22 komentarjev

Pozdravljeni, sem avto pred vami!

več strani - Raziskovalci na ameriški univerzi UCLA so predstavili mobilno brezžično omrežje, ki bi ga sestavljala in uporabljala osebna in tovorna vozila. Takšno "vozeče" omrežje naj bi omogočilo prenos različnih vsebin med udeleženci v prometu, hkrati pa bi predstavljalo alternativno brezžično omrežje, ki bi bilo praktično tudi v primeru morebitnih naravnih nesreč, ki bi povzročile uničenje standardnih komunikacijskih posrednikov (antene, dostopne točke).

Sistem naj bi uporabljal vgrajeni računalnik v vozilu, GPS, nizkocenovne senzorje, namensko programsko opremo ter obstoječe frekvence za prenos brezžičnih signalov. Vozila naj bi se med seboj ali pa z infrastrukturnimi objekti ob cestah sporazumevala prek protokola za hiter prenos podatkov, doseg signala pa naj bi bil do enega kilometra. Tehnologja za prenos podatkov prek takšnega premičnega omrežja je dokaj zahtevna, saj se mora vsako vozlišče (v tem primeru vozilo) ves čas aktivno prilagajati spremembam, ki so posledica spreminjajoče...

24 komentarjev

Računalnik v predalniku?

Overclockers Australia - Hehe, to je pa lepo. Ravno na to idejo sem prišel jaz, ko sem razmišljal kam privijačiti moj doma spacani usmerjevalnik, ki je (bo) hkrati tudi tiskalniški strežnik in moj najboljši prijatelj ([:D]). No, iz moje moke ni bilo kruha, tako da bodoči P-120 usmerjevalnik še vedno stoji na mizi ugasnjen, je pa mojo zamisel izvedel neki entuziast na OC.AU. Človek je dobesedno vzel predalnik, izrisal načrt, malo rezal ter tolkel in spravil delujoč računalnik v tole: Meni je všeč [:D]. Klik!

1 komentar

WLAN/DSL

Tom's Hardware - Verjetno vas velika večina pozna LAN -- tj. omrežje, ki ga vzpostavimo med računalniki na lokalni ravni. Še pred kratkim je bilo to možno edinole prek kablovja, v zadnjem času pa se uveljavlja WLAN, kar razvozlano in prevedeno v slovenščino pomeni brezžično omrežje. Na Tom's Hardware so si ogledali kar nekaj takih naprav, katerih posebnost je tudi vgrajen DSL modem, zaradi česar so uporabne tudi kot DSL usmerjevalnik. Če vas brezžični DSL routerji zanimajo in si kakšnega za ceno okoli 50 tisočakov lahko tudi privoščite, klik!

0 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

OpenOffice.org v slovenščini

Lugos - OpenOffice.org 1.0.1 je preveden v slovenščino. Trenutno je sicer možno dobiti samo verzijo za Linux, obljubljajo pa tudi okensko različico, in to v prihajajočih dneh. Pomoč sicer še ni prevedena, vendar to niti ni tako pomembno. Menim, da je bolj pomembno to, da imamo končno resno alternativo MS Officeu, ki je predrag za povprečnega uporabnika. Našel sem še tudi nekaj malih spodrsljajev, (npr. določeni namigi se pojavljajo v nemščini), vendar to ni tako moteče.

Seveda pa zadevo dobite na http://openoffice.lugos.si/

7 komentarjev

xDSL prehiteva kabel

The Register - Po vseh vojnah, tako besednih, katerim ste lahko priča tudi v našem forumu, kot ekonomskih, ki jih bijejo ljudje v oblekah s kravatami, se je zgodilo. Število uporabnikov povezav xDSL je preseglo število uporabnikov kabelskega omrežja.

Kot poročajo na Registru, kjer povzemajo rezultate analizne hiše Forrester, je odstotek uporabnikov xDSL tehnologije dosegel 56%, preostalo predstavljajo uporabniki kabla. Anketa je zajela samo ti dve vrsti povezav, torej ne upoštava brezžičnih omrežij in satelitskega interneta.

Kakor kaže, v Sloveniji sledimo trendom. Mogoče pa se bodo le izpolnile želje e-ministra, da bi postali e-država?

5 komentarjev

Microsoft GolfPlatz

The Register - Evo, zopet luknje! Tokrat troje njih. Prva obstaja v Microsoftovemu jedru storitev XML (natančneje: XMLHTTP ActiveX kontrolniku), ki preprosto ignorirajo varnostne nastavitve računalnika. ZlobnaSpletnaStran bi torej iz uporabnikovega računala potegnila (zgolj za branje!) katerokoli datoteko, katere polni naslov bi seveda morala vedeti. Prizadeti smo uporabniki Oken XP, Internet Explorerja 6 ter strežnika SQL 2000. Več.

Naslednjo so našli v Commerce Server-ju 2000: napaka v modulu za avtentikacijo ter ISAPI filtru uporabniku odpira možnosti DoS napada. Več.

Zadnji problemček obstaja v VBScript-u v IE 5.01, pa vse tja do zadnje verzije, 6.0. ZlobnemuDečku omogoča branje datotek na lokalni ravni (izvajanje skript pa tudi na ravni iste platforme/različne domene), kar je zelo priročno za krajo SiOLovih ter drugih gesel. Več.

Krpice najdete v vseh bolje založenih trgovinah, sicer pa tudi na Windows Update-u oz. Microsoftovih Security Bulletin-ih, katere linke sem podal....

3 komentarji

Novo ohišje

GotApex - Tokrat eno, ki je, po mojem mnenju, namenjeno tistim, ki hočejo dobro preventilirano ohišje, a se jim ne da vrtat po njem (torej stvarca ni namenjena meni). Za 170$, kolikor ta stvarca stane, dobimo zelo solidno ohišje, katerega posebnost so kar trije 120mm ventilatorji, ki so že tovarniško nameščeni vanj, dva intake in en outtake. Ql. Test si lahko dobite tukaj.

2 komentarja

Barvanje ohišij

HardOCP - Na HardOCPju lahko preberete tretji del njihovega vodiča po modificiranju ohišij. V tem članku se ukvarjajo le in samo s tehnikami barvanja. Glede na to, da so nepobarvana ohišja med računalniškimi fanatiki zgolj redkost in da vas velika večina želi kakšno bolj pisano škatlico, si le vzemite čas in oglejte zadevo.

1 komentar

Zanimiv Sonyev malček

USB Workshop - Ok, priznam, takšne novice ne sodijo ravno na računalniško stran, ampak zadeva se mi je zdela precej zanimiva in dokaj povezana z našimi hišnimi mlinčki. Sony je tako predstavil svojo NHS-MS10 Hi-Fi komponentno, katerega posebnost je to, da sprejema samo Memory Sticke kot glasbene medije in se je sposobna preko USBja povezati z računalnikom. Kakšna je prednost Memory Sticka (največji so trenutno 64MB Sticki, ki so dovolj za okoli 120 minut CD glasbe) pred "navadnimi" CDji ali kakšnim drugim medijem (MDji...) mi zaenkrat še ni popolnoma jasno, mogoče pa boste pri ugotavljanju bolj uspešni vi. Zadeva je za okoli 600$ (ajs, peče ) trenutno na voljo samo na Japonskem, toda verjetno se bo kmalu razširila tudi drugod po svetu. Več tukaj.

0 komentarjev