»

Ubuntu za naslednje leto napoveduje 5% delež na novo prodanih računalnikih

Oktobra pride Ubuntu na Q, Quantal Quetzal, po nacionalnem simbolu Gvatemale.

vir: Phoronix
Phoronix - Update: mimogrede, BigWhale je prisoten na konferenci in skrbi za redne updejte preko Twitterja.

Canonicalov vodja prodaje, Chris Kenyon, je na včeraj začeti Ubuntu razvijalski konferenci v Kaliforniji optimistično napovedal, da bo že prihodnje leto kar 5% novo prodanih računalnikov (18 milijonov, po ocenah) poganjalo Ubuntu Linux. K temu so zaslužni predvsem dobri odnosi podjetja z velikimi integratorji in dobavitelji komponent (OEM in ODM), prisotnost v Dellovi trgovinski verigi (tako skozi branding kot izobraževanja prodajalcev) kot tudi skorajšnje odprtje še ene azijske podružnice v...

112 komentarjev

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

PSPP 0.7.5.

Slo-Tech - Program PSPP, namenjen statistični analizi podatkov, smo na Slo-Techu že predstavili. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS/PASW Statistics, ki zna delati z SPSS podatkovnimi datotekami, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Rezultate analiz pa PSPP zna shranjevati v PDF, PS (PostScript), HTML, ODT (OpenOffice text document) in TXT formatu.

V zadnjem letu je program doživel kar precejšen razvoj. Tako razvojna različica med drugim zna izvajati osnovne deskriptivne analize, rekodiranje in izračun novih spremenljivk, uteževanje, filtriranje in vzorčenje enot, računati kontingenčne tabele in primerjavo povprečij (T-test, one-way ANOVA), računati korelacijske tabele in faktorsko analizo (med...

12 komentarjev

Čemu imeti računalniške učilnice na fakultetah

Ars Technica - Včasih je imelo dostop do računalnikov doma malo ljudi, zato so bili računalniški laboratoriji in učilnice na fakultetah valilnice dobrih idej nadebudnih mladih umov. A če so se spremenili. Na University of Virginia so ugotovili, da so se leta 2007 vpisali samo še štirje bruci (izmed 3117), ki niso imeli svojih prenosnih računalnikov. Tako so si izračunali, da nima več smisla vzdrževati računalniškega laboratorija. Deset let prej, daljnega leta 1997, je imelo svoje računalnike sicer 74 brucev, a le 16 odstotkov od teh je bilo prenosnikov.

Statistika, ki so jo izvedli na fakultetnih računalnikih, je pokazala, da študentje 95 odstotkov časa preživijo ob uporabi brezplačnih programov, kot so Firefox, IE, Adobe Acrobat Reader ali Microsoft Office (univerza je članica MSDNAA), medtem ko po dragih MatLab, Mathcad ali SPSS posežejo mnogo redkeje. Vzdrževanje tega računalniškega parka je doslej stalo 300.000 dolarjev, vprašanje pa je, koliko bodo zdaj privarčevali. Rešiti bodo morali...

69 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Poslovneži stavijo na mobilnost

Gambit - Morda se sliši že klišejsko (posebej, ker prihaja izpod moje tipkovnice), ampak prenosniki so postali več kot enakovredni klasičnim računalnikom. Tudi cenovno, če pogledamo iz sončne na senčno stran Alp.

Da je temu res, priča tudi sledeča ugotovitev skupine Meta Groups, ki trdi, da bo do konca leta 2006 samo še 45 odstotkov poslovnih uporabnikov uporabljajo namizmi računalnik, oziroma, z drugimi besedami, kar 55 od stotih poslovnežev bo kot primarni sistem uporabljalo prenosnik.

Kot napovedujejo, pa zaradi tega ne bo trpela tehnična opremljenost, saj naj bi povprečen uporabnik te skupine imel v lasti še digitalni sistem za zabavo, po vsej verjetnosti domači kino in/ali igralni sistem, ter napreden mobilni telefon, ki bo do takrat že vseboval lastnosti današnjih dlančnikov. Klik.

Tudi v 21. stoletju je lahko biti jasnovidec...

2 komentarja

VPR Matrix 200A5

Design Technica - Na spletni strani DesignTechnica so si ogledali prenosnik VPR Matrix 200A5. V njem se poti mobilni Pentium 4 (M), ki tiktaka z 2,0 GHz. Ima 512 MB pomnilnika, 40 GB trdega diska, GeForce4 420 ter kombiniran DVD/CD-RW pogon. Sliko prikazuje na 15,2 palčnem LCD zaslonu. Poleg prenosnika dobimo Windows XP Home Edition.

V članku so ga primerjali še s Toshibinim ter Dellovim prenosnikom. VPR Matrix 200A5 lahko dobite za 2399,99 ameriških dolarjev, prenosnikova končna ocena pa znaša 8 točk od 10. Preberite si članek ter poglejte rezultate testov.

6 komentarjev

Drugačen test prenosnika

Padec prenosnika

The Register - Videli smo že streljanje v (neuporaben) monitor, različne načine uničevanja komponent, lomljenje neuspešno pečenih ploščkov pa je tako na dnevnem redu računalničarjev. Sedaj pa si predstavljate, da ste urednik spletne strani posvečene prenosnikov in da k vam pride nekdo izmed vodilnih ljudi proizvajalca ter vam namigne, da prenosnik vržite z mize.

To se je zgodilo avtorjem češke strani Notebooky.cz, ko jim je eden izmed predstavnikov Gericoma namignil, da naj v testu prenosnika za vojaške namene le-tega nežno porinejo z mize. Ker bo seveda preživel. Ker pa jim to ni bilo dovolj,...

10 komentarjev

Doba prenosnikov

ZDNet - Če pomislite na preteklo desetletje, se verjetno ne boste spomnili na nikogar, ki bi imel svoj prenosni računalnik. Če pogledate stanje sedaj, se z njim ponaša že velik del študentov, da o tistih, ki jim je bil namenjen, niti ne govorim.

Da je temu tako, kaže tudi analiza, ki jo je za ZDnet naredil Gartner, ki pravi, da je na vsak četrti namizni računalnik prodan en prenosnik. Kot napovedujejo, se bo to razmerje do leta 2006 popravilo na en prenosnik na tri prodane računalnike.

Kako so prenosniki v zadnjih letih tržni delež povečali za 50% in kaj se nam obeta v mobilnih platformah v prihodnosti pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Namiznik vs. Notebook

Tweak Town - Na TweakTown so primerjali prenosnik z namiznikom in sicer v igrah. Prenosnik je bil Dellov Inspiron 8200, ki v sebi nosi 2.2GHz Pentium, 384 MB PC2100 pomnilnika ter ATI Radeon 9000. Medtem ima namizni računalnik prav tako 2.2GHz Pentium, GeForce 4 Ti ter le 256 MB PC2700 pomnilnika. Zanimivo je v UT2003 prenosnik premagal namiznika v največji resoluciji 1600x1200. Seveda je prenosnik priznal poraz pri skoraj večini testov. Za tiste, ki vam računalnik pomeni le igrice (in občasno Slo-Tech [;)]), klik!

0 komentarjev

iŠtudent - izposoja prenosnikov

Apple - Apple bo študentom poundil izposojo prenosnikov za osnovno ceno 7,58 funtov na teden, kar znese 2700 enot naše valute. V osnovno ceno je všteta cena za osnovni iBook z zavarovanjem in Apple Care programom tehnične podpore. V ponudbi naj bi bili še ostali iBooki in PowerBooki, vendar je o cenah za le-te Apple še skrivnosten. Po pretečenem obdobju izposojanja bo možno prenosnik kupiti samo za 50 funtov. Žalost vsega? Nedostopnost storitve v Sloveniji - kot vedno. Klik in uradni klik!

3 komentarji

Saj ne more biti res..

The Register - Če boste v prihodnje potovali v Grčijo in imeli s sabo svoj prenosnik, boste lahko naleteli na težave. Najprej sicer na letalu, kjer bo vaša nova pridobitev morala varčevati z elektriko (beri par novic spodaj), potem pa še v Grčiji sami.

Namreč, grožnje so postale resničnost in sedaj je uradno, da so Grki prepovedali uporabo elektronskih iger. Nič več lan-partyev, igranja doma, kaj šele na javnih mestih. Kazni so nenormalno visoke, saj znašajo tudi do 10.000 evrov, kar je neumnost.

In kaj so povedali v zagovor predlagatelji tega zakona, ki bi sicer bolj sodil na Dumblaws.com ? Že prej sprejeti zakon je prepovedal internetno igranje na srečo, in ker so vse igre zlo, so se odločili prepovedati tudi te. Poudarjajo, da zato, ker uradniki ne morejo ločiti med "nevarnimi" in "varnimi" igrami. To, da bodo le-ti igrali na veliko še naprej, vam je verjetno jasno.

Nekaj več o pretapanju sence grških kozlov pa tukaj.

Add-on later on: Pojavil se je dvom glede te novice, ki je, priznam, res...

9 komentarjev

Kupite RAM!

The inquirer - Po nekaterih podatkih se nam obeta še cenejši ram, kot smo ga bili vajeni doslej. Na tej strani lahko za smešno ceno 65 $ kupite 512 MB PC 133 SDRAM-a v OEM obliki (brez škatlice, samo v vrečki). Sicer lahko tudi čakate in upate na prihodnja znižanja. Čeprav je RAM že tako ali tako poceni, da bolj ne bi mogel biti, tudi ponovna znižanja niso nemogoča.

4 komentarji

Softseek pod ZDNet

Jaz - Moja najljubša spletna stran za dol-vleko raznih programov, Softseek, se je združila z ZDNet Downloads. Sicer smo že prej lahko opazili, da je ZDNet pridobil Softseek, vseeno pa je integracija bila na nižji ravni. Sedaj vas na Softseekovi strani enostavno prenese na ZDNet Downloads, kjer pa ni Softseekovega prejšnjega sistema shranjevanja programov. Meni je bilo na Softseeku všeč predvsem to, da je imel skoraj vsak program napisan dober opis, in enostavno navigacijo po kategorijah.
Hm, Softseek bom definitivno zelo pogrešala.

1 komentar