»

RedHat naj bi letos prodal za milijardo dolarjev odprtokodnih rešitev

Dobro znani logitip

vir: Wikipedia
Slo-Tech -

RedHat je leta 1993 začel kot ponudnik Linuxa za poslovne uporabnike in treba je reči, da so v teh skoraj dvajset letih dosegli res veliko. Hitro rastoče podjetje se je leta 1999 uspešno uvrstilo na borzo (8. najbolj uspešna prva javna ponudba v ZDA), nato pa s serijo pametnih nakupov razširilo svojo ponudbo. Njihovi izdelki - Red Hat Enterprise Linux, virtualizacija, JBoss in SOA platforma so vsi skoraj v celoti odprtokodni, prihodke pa ustvarjajo z dodatnimi storitvami, zlasti podporo in svetovanjem. V zadnjem fiskalnem letu, ki se je zaključilo tega februarja, so zabeležili 909 milijonov dolarjev prihodkov, zato so optimistični, da bodo še v tem letu uspešno presegli milijardo dolarjev prihodkov. To bo prvi tovrstni dosežek za podjetje, osnovano na odprti kodi.

V zameno na veliko vlagajo nazaj v skupnost, saj sponzorirajo odprtokodne pobude (npr. distribucijo...

44 komentarjev

Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Napovedi za prihodnost.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Povpraševanje po SSD-jih se povečuje, ugotavljajo proizvajalci. Micron pravi, da je v drugem kvartalu tega fiskalnega leta občutno močnejše kot v prvem, medtem ko v tretjem četrtletju povečujejo še njegovo povečanje. Gonilna sila povpraševanja so prenosni računalniki, kjer SSD-ji počasi postajajo standard, medtem ko namizni računalniki šele pričenjajo vstopati na ta trg.

Poslovni rezultati za drugo četrtletje, ki se je končalo 3. marca, so vzpodbudni. Prihodki so znašali 2,3 milijarde dolarjev, od tega je bilo čistega dobička 155 milijonov dolarjev. Prihodki iz prodaje DRAM-a so sicer za šest odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, a to je posledica 23 odstotkov nižje povprečne cene, ki pa jo je večje povpraševanj skoraj v celoti kompenziralo. Prihodki...

67 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

AMD: Za slabo prodajo je kriv SARS

The inquirer - AMD je danes objavil pričakovanja za drugo četrtletje (točne podatke bomo dobili v drugi polovici julija). Kot vse kaže, bodo prodali za borih 615 milijonov izdelkov, kar je 14 odstotkov manj od pričakovanih 715. Robert Rivet, finačnik pri AMD-ju, pravi, da je za to kriva slaba prodaja na Daljnem vzhodu, torej SARS. Trenutno AMD-jeve delnice stojijo pri 6,59 dolarjih.

1 komentar

Brez Soldov do Aplikacije?

STA - Stopnja piratstva v Sloveniji je lani dosegla 59 odstotkov, kar je sicer odstotek manj kot leto prej in dva odstotka manj kot pred dvema letoma, so v torek potožili na tiskovki BSA Slovenija. V tujini naročena študija, katere metodologija ni znana -- vemo pa, kako to gre -- pa je naračunala, da je imelo slovensko gospodarstvo lani zaradi tega 29 milijonov dolarjev škode. V raziskavi niso upoštevani zasebniki, operacijski sistemi in igrice, sicer bi številke šle v nebo. Sploh ko gre za igre, predstavniki slovenske BSA samo otožno pogledajo v tla in odkimavajo tja proti 90 odstotkom. Kljub temu so naši warezbusterji zadovoljni, saj vsa reč vendarle kaže trend upadanja. Lani so tržni inšpektorji po nalogu BSA pregledali 116 podjetij, preiskali 805 računalnikov, na njih našli 476 nelegalnih programov in vložili 23 pritožb sodnikom za prekrške. Ti so lani obsodili devet končnih uporabnikov, štiri od teh že pravnomočno. Kazni pa niso šala -- najvišja zaradi neupravičene uporabe...

22 komentarjev

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant VIA Technologies je včeraj objavil poslovne rezultate letošnjega februarja. Tokrat so bili sicer nadpoprečno skopi, saj podjetje uradno rezultatov sploh ni komentiralo, tako da so posredovali le številke. Dohodki od prodaje so prejšnji mesec znašali slabih petdeset milijonov dolarjev, kar je 18 % manj kot januarja letos in kar za četrtino manj kot v februarju preteklega meseca. Zakaj takšno drastično znižanje, ni natančno znano, a lahko domnevamo, da je Vii lep kos pogače odžrla Nvidia s svojim Nforce2 čipovjem. Povezava!

0 komentarjev

SiSovi rezultati

X-Bit Labs - Računalniški gigant SiS je končno le objavil svoje prodajne rezultate preteklega leta. Ni sicer znano zakaj smo nanje morali čakati tako dolgo, a bistveno je, da so tu. V primerjavi z lanskim letom so svoje dohodke povečali za kar 50 %, pri čemer imata zagotovo pomemben vpliv tudi licenca za Quad Pumped Bus ter dobra prodaja grafičnih rešitev. Najbolje, da si pogledate preglednico SiS-ovih dohodkov.

SiS-ovi dohodki lani v milijonih USD
mesec 2002 letna rast
januar 35 +143 %
februar 31 +29 %
marec 37 +23 %
april 35 +11 %
maj 31 +28 %
junij 30 +65 %
julij 33 +74 %
avgust 38 +61 %
september 49 +84 %
oktober 52 +79 %
november 52 +109 %
december 37 +53 %
skupno ~450-460 ~+58 %


Izvirna novica.

0 komentarjev

Intel objavil poslovne rezultate

X-Bit Labs -

Procesorski gigant, podjetje Intel, je danes objavil poslovne rezultate lanskega leta. Kot je bilo pričakovati, je podjetje še zmeraj dokaj dobro stoječe z veliko dobička. Poglejmo številke.

Prihodki od prodaje so v lanskem letu znašali 26.8 milijarde dolarjev, kar je za slab odstotek več kot v letu 2001. Njihov dobiček je v celotnem lanskem letu znašal 3.1 milijarde, kar je za 41% več kot v predpreteklem letu. Dodatne statistične informacije so na voljo na v novici na X-Bit Labs.

0 komentarjev

VIA predstavila poslovne rezultate

X-Bit Labs - Podjetje VIA Technologies je predstavilo svoje poslovne rezultate preteklega decembra ter celotnega lanskega leta. Prihodki od prodaje so samo v preteklem mesecu znašali dobrih 50 milijonov dolarjev, kar je za slabih dvajset odstotkov manj kot v mesecu novembru. Celoletni prihodki podjetja so tako znašali 725 milijonov zelencev, kar je za 26 odstotkov manj kot v letu 2001. Dodatne informacije in preglednice.

3 komentarji

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev

VIA izdala novo EPIA osnovno ploščo

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes izdal novo osnovno ploščo družine EPIA, ki se imenuje EPIA-M. Via pravi, da naj bi imela nova plošča izjemno malo skupnega s svojo predhodnico, ploščo EPIA. Plošča podpira integriran C3 ali EDEN in EBGA procesor, PC2100 DDR SDRAM, USB2, Firewire, Ethernet, vgrajeno pa ima tudi lastno grafično kartico. Natančnejših podatkov o tem, kdaj bodo plošče dostopne tudi v Kokoški ter ceni še ni, v zraku visi le informacija, da cena plošč ne bo presegala 200 dolarjev. Natančnejše specifikacije ter preglednica novosti na tem naslovu.

0 komentarjev

Po KPNQuestu še WorldCom?

CNN - Sodeč po tej novici se lahko uprabniki kar malo zbojimo. WorldCom, eno večjih ameriških telekomunikacijskih podjetij, naj bi kmalu vložilo zahtevek po bankrotu, vsaj tako predvidevajo tržni analitiki. Težava je v tem, da je WorldCom prejšnji mesec razkril, da je nepravilno knjižil kar 4 milijarde dolarjev stroškov ter jih prikazal kot zaslužek. Ko je informacija pritekla na plano, so delnice podjetja dobesedno padle. Dodatna težava leži tudi v tem, da je ena od WorldComovih podružnic nam dobro znani UUNet. Če bi šel WorldCom po gobe, bi se nato za svoj obstoj v internetu zbalo kar 50 odstotkov ameriškega internetnega prometa, 50 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil ter več kot polovica vsega evropskega prometa. No, tržni analitiki napovedujejo, da do tega ne bo prišlo, je pa res, da je situacija zaskrbljujoča. Klik!

1 komentar

Macromedia v težavah

Reuters - Izdelovalec priljubljenih orodij za spletno oblikovanje, ki je sicer znan predvsem po programu (in standardu) za vektorske animacije Flash, ima finančne težave.

Ob koncu drugega četrtletja so načrtovali dobrih sedeminosemdeset milijonov dolarjev prihodkov, realizacija pa bo najverjetneje nekje v višini med 70 in 75 milijonov, kar pa bo kalifornijskemu podjetju prineslo izgubo. Objava analitikov je močno vplivala tudi na trgovanje z delnicami, saj je vrednost slednjih v torek iz $ 19,01 padla za kar $ 8,16.

9 komentarjev