»

Abit že dolgo mrtev, sedaj za njim še spletna stran

Prelomna matična plošč Abit BH6

vir: ABIT
ABIT - Sedaj že davnega leta 2009 je umrl Abit, ki smo ga poznali kot proizvajalca odličnih matičnih plošč za navijanje. Že leta 2006 je bilo zaradi finančnih težav celotno podjetje naprodaj in prevzel ga je Universal Scientific Industrial (USI). Zlobni jeziki pravijo, da so zelo uspešno podjetje potopili menedžerji, ki so uspeli vzpostaviti zelo neprijetno klimo, zaradi katere je podjetje zapustil praktično ves sposoben kader. USI-ju podjetja z novim imenom Universal Abit ni uspelo izvleči iz težav, zato je konec marca 2009 Abit uradno prenehal obstajati.

Abit se je v srce navijalcev vpisal z izdelki, kot je bila legendarna plošča Abit BH6, ki je bila prva z možnostjo navijanja neposredno iz BIOS-a in ne preko mostičkov. Navitje

60 komentarjev

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

Še več nForce 2 matičnih plošč

Tom's Hardware - Na dobro znani strani Tom's Hardware so spisali ne tako zelo kratek (beri: precej obsežen - alien-w) članek o novih matičnih ploščah z nForce2 čipovjem. Mamaplate prihajajo iz podjetji Abit, Biostar in MSI. Pri testu so uporabili AMD Athlon XP 2800+ procesor, 2x 256 MB PC3500 CL2 Corsair Micro pomnilnik in seveda še Asus V8460 - GeForce 4 TI4600 128 MB grafično kartico. Če razmišljate o nakupu nove plate kar veselo na branje!

nForce2 plošče pa na Slo-Techu najdete tukaj.

1 komentar

SiS648 osnovne plošče

več strani - Testi matičnih plošč so zagotovo največkrat objavljeni članki na spletu in zato je včasih prav težko ločiti zrnje od plevela oz. dobre članke od slabih. No, članek na Tom's Hardware zagotovo spada med boljše, saj so si ogledali plošče s čipovjem SiS648, na katerih lahko, kot že veste, tiktakajo le Pentium4 procesorji. V članek je vključenih pet osnovnih plošč, katere so mučili na vseh standardnih benchmarkih. Posebnost zgoraj omenjenih plošč je, da spadajo v spodnji razred SiS648 čipovja. Klik!

8 komentarjev

nForce II matična plošča

Hardware Zone - nVidia ni le gigant na področju grafičnih kartic, saj kot veste izdeluje tudi nabore čipov. Pred kratkim je izdala novo čipovje (ki pa ni več tako zelo novo), na katerem delujejo AMD procesorji - nForce2. Ploščo, ki so jo testirali v Hardver coni, je proizvedlo podjetje Leadtek, ki je pravzaprav zelo poznano prav po GeForce karticah. Plošča ima zelo podobne specifikacijevsem ostalim, a seveda AGP 8x in ostale dobrote niso vse, pomembna je namreč tudi zanesljivost in hitrost. Dosegla je precej dobre rezultate v vsem poznanih testnih programih, tako da morda ne bi bila slaba izbira. Za dodatne informacije si preberite test tu.

2 komentarja

nForceII vrača udarec

Hexus - Da ne bodo vse novice slonele le na Granite Bay ploščah, se je danes na spletni strani Hexus.NET pojavil nov test plošče z nForce II čipovjem. Tokrat ima zasluge za proizvodnjo plošče podjetje ABIT. Tako kot vse Granite Bay plošče, tudi ta podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Če iščete najnovejše čipovje z "najhitrejšim" pomnilnikom ter se vam nakup Intelovega procesorja še vedno zdi pod častjo, si le hitro preberite test.

18 komentarjev

Ah, ta Granite Bay

Hexus - To poznano čipovje je testirano že skoraj na vsaki hardware strani. Da ne bi izstopali iz množice, so tudi na Hexus stestirali matično ploščo temelječo na omenjenem čipovju, tokrat podjetja DFI. O specifikacijah teh plošč je bilo že skoraj preveč povedanega, zato raje ne bi izgubljal besed. Skoraj edini stvari, ki ločita to ploščo od ostalih je ta, da ne podpira Firewirea, podpira pa - vedno bolj udomačeno - Serial ATA tehnologijo, ki uporablja tanko kablovje, ki pride prav predvsem navijačem ter ostalim, ki potrebujejo dobro prevetrenost ohišja. Klik!

0 komentarjev

KT400 še živi

HardOCP - To čipovje, ki ga je zasnovalo in razvilo podjetje VIA, očitno še brca, kljub močni konkurenci s strani nForce II, saj se je na medmrežju ponovno pojavil nov test. Temu v dokaz je spletna stran [H]ardOCP, kjer so si ogledali predstavnico čipovja. Izbrali so si eno izmed dražjih in boljših matičnih plošč, ki sliši na ime ABIT AT7 MAX2. Ravno pred kratkim je bila ta plošča testirana na Amdmb, o čemer smo tudi pisali, zato nima smisla omenjati vse standardne KT400 značilnosti. Če vas morda pritegne njena lepa črna barva, klik!

0 komentarjev

Gigabyte GA-8INXP

t - break - Še bolj popularni kot testi Radeonov, pa so očitno testi Granite Bay matičnih plošč. Tokratnega so ustvarili na T-Break. Plošča, ki so si jo ogledali, je bila narejena v tovarni podjetja Gigabyte in nosi ime 8INXP. Glavne prednosti so dvokanalni DDR-II pomnilnik, SATA Ter ostale dobrote, ki spadajo k taki matični plošči. Plošča je v nasprotju z ostalimi prav pestrih barv, saj zajema vse od oranžne do modre. Klik!

1 komentar

Ponovno Granite Bay

Tom's Hardware - Kot vse kaže, je novo čipovje zelo popularno, saj plošče temelječe na njem prihajajo kot po tekočem traku. Še več pa je njihovih testov. Tokrat so si na Tom's Hardware pobliže pogledali to novo čipovje, ga primerjali s konkurentom nForce 2 in seveda stestirali štiri Granite Bay osnovne plošče podjetij Tyan, Gigabayte ter Asus, ki so tokrat osrednja tema. Posebnost teh plošč je sevda dvokanalni pomninik oz. DDR-II, ki na papirju kaže izjemne rezultate. Klik!

1 komentar

Granite Bay

t - break - Granite Bay čipovje je očitno zelo popularno, saj se testi plošč na omenjenem čipovju kar vrstijo. Tokrat so se testa lotili na T-Break, kjer so testirali asusko. Plošča nosi ime P4G8X Deluxe in podpira Penitum4 procesorje. Seveda je podpora dvokanalnemu DDR pomnilniku, SATA ter AGP 3.0 že standard. Plošča je na testu dosegla kar 92 odstotkov in si zaslužila naziv Editor's choice award. Če vas mika, da bi se bolj spoznali s to ploščo, Klik!

1 komentar

SiS predstavil novo čipovje

X-Bit Labs - Da, da, dvokanalni DDR pomnilnik trka na vrata. Danes je SiS predstavil svoje novo čipovje, SIS655 imenovano, ki podpira Penitum4 procesorje, dvokanalni DDR pomnilnik ter HyperThreading tehnologijo. SiS trdi, da to čipovje dosega najvišje pomnilniške prenose, do 5.2GB/s, kar naj bi bilo več celo od Intelovega Granite Bay čipovja. Čipovje bo podpiralo še AG3.0, USB2.0 ter ATA133 tehnologije. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

ElcomSoft vrača udarec

ZDNet - Podjetje, ki je naredilo program za kopiranje Adobe-ovih eBook datotek, ameriškemu pravosodju vrača udarec: 'Digital Millennium Copyright Act' je ameriška stvaritev, torej naj velja za tamkajšnja podjetja ter tržišče, ostale države pa naj lepo pusti pri miru. Tu pa se z njimi celo strinjam. Klik! Kaj porečejo (študentje) pravniki?

3 komentarji

Intelovi načrti za procesorske nabore

X-Bit Labs - Spreminjanju raznih trendov smo prisotni povsod. Spreminjanje vidimo lahko tudi na področju računalništva. Primerov je veliko. Naj jih navedem samo nekaj: če so bili Windowsi še pred kratkim najbolj moderen operacijski sistem za osebne računalnike, danes njihovo vlogo vse bolj prevzema Linux. Drugi primer, ki bo tema te novice, pa je spreminjanje trendov na področju procesorskih naborov. Če je bil pred kratkim RDRAM "bog i batina" vseh vrst pomnilnika, danes njegovo vlogo vse bolj prevzema DDR SDRAM. To so ugotovili že številni proizvajalci in celo eden izmed največjih podpornikov RDRAM-a, Intel. Njegov odziv na spreminjanje pomnilniškega trga lahko opazimo v ukinitvi obetavnega Tulloch nabora za procesorje Pentium4 (podpora najnovejšemu PC1066 RDRAM-u). Nalogo Tullcoha bo prevzel nabor Tehama-E, ki bo samo rahlo izboljšana verzija trenutnega i850 (podpora PC800 RDRAM-u). Tehama-E je mišljen kot zadnji nabor, ki bo podpiral Rambusovo različico pomnilnika. In kateri pomnilnik bo...

0 komentarjev