» »

Intelovi načrti za procesorske nabore

Intelovi načrti za procesorske nabore

X-Bit Labs - Spreminjanju raznih trendov smo prisotni povsod. Spreminjanje vidimo lahko tudi na področju računalništva. Primerov je veliko. Naj jih navedem samo nekaj: če so bili Windowsi še pred kratkim najbolj moderen operacijski sistem za osebne računalnike, danes njihovo vlogo vse bolj prevzema Linux. Drugi primer, ki bo tema te novice, pa je spreminjanje trendov na področju procesorskih naborov. Če je bil pred kratkim RDRAM "bog i batina" vseh vrst pomnilnika, danes njegovo vlogo vse bolj prevzema DDR SDRAM. To so ugotovili že številni proizvajalci in celo eden izmed največjih podpornikov RDRAM-a, Intel. Njegov odziv na spreminjanje pomnilniškega trga lahko opazimo v ukinitvi obetavnega Tulloch nabora za procesorje Pentium4 (podpora najnovejšemu PC1066 RDRAM-u). Nalogo Tullcoha bo prevzel nabor Tehama-E, ki bo samo rahlo izboljšana verzija trenutnega i850 (podpora PC800 RDRAM-u). Tehama-E je mišljen kot zadnji nabor, ki bo podpiral Rambusovo različico pomnilnika. In kateri pomnilnik bo Intel sedaj sploh podpiral? DDR seveda, vendar je Intel vse prepozno ugotovil, da v RDRAM-u ni prihodnosti. Če bodo hoteli ujeti konkurenco, se bodo morali kar pošteno nadelati, saj so že pošteno zaostali. Vendar pa položaj še vedno ni tako zelo kritičen, saj se je pohod DDR šele komaj pričel, Intel pa ima še vedno možnost da ujame zadnji "vlak razvoja". Kako se je Intelu vse skupaj posrečilo, bomo videli zgodaj leta 2002, ko bodo luč svet ugledali Brookdale-D, ki bo vseboval podporo DDR200/266 pomnilniku. Tega bo v prihodnosti nadomestil Brookdale-E, ki se bo bahal s 533 MHz vodilom in Brookdale-G, ki bo poleg vsega vseboval še integrirano grafično kartico. Čeprav se razvoj prvih treh različic bliža koncu, pa Intel niti slučajno noče več ponoviti napak, zato bo razvoj naborov na osnovi DDR pomnilnika še stopnjeval. Zgodnji zametki novih primerkov so se že pojavili, informacije o tem pa nam kot vedno prinaša X-bit Labs:
  • Prvi zanimivi nabor s kodnim imenom Granite Bay, se bo na matičnih ploščah pojavil nekje v sredini prihodnjega leta, namenjen pa bo predvsem visoko zmogljivim delovnim postajam in strežnikom. Nabor bo podpiral PC266 DDR SDRAM, do katerega bo dostopal po dveh kanalnih, kar bo omogočalo prepustnosti do 4.2 GB/s. Le na tak način bo Intel lahko zadovoljil potrebe vodila P4, ki bo v prihodnosti delovalo s hitrostjo 533 MHz. Zaradi same zasnove Intel pričakuje, da bo Granite Bay zmogljivejši kot trenutno najbolj zmogljiv nabor za platformo P4 - i850. To naj bi dosegli z izjemno nizko latenco, ki bo posledica naprednejše zasnove nabora samega. Granite Bay bo podpiral še AGP 8x, ICH4 SouthBridge, vmesnika Serial ATA in USB 2.0.

  • Springdale je drug zanimiv nabor, ki pa ga bomo videli šele v drugi polovici leta 2003. Ravno zaradi oddaljenosti o samem naboru še ni veliko podatkov, vendar pa je že znano, da bo le-ta narejen za podporo novim 0.10 mikronskim Pnetium4 procesorjem. Tako kot Granite Bay, bo vseboval tudi dva kanala za dostop do pomnilnika, ki bo takrat že najbrž kar DDR II. Deloval bo v navezi z najnovejšim ICH5 SouthBirdgom, ki bo podpiral tako wireless LAN, kot tudi vodilo 3GIO (third generation IO).

Upajmo, da se vse skupaj ne bo končalo podobno kot Tulloch in da bo Intel spet naredil najhitrejše chipsete za svoje procesorje, kar pa sploh ni tako nemogoče, saj Intelovci najbolje poznajo svoje procesorje.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

P4

Oddelek: Kaj kupiti
471670 (1252) OwcA
»

RDRAM se poslavlja

Oddelek: Novice / Pomnilnik
71988 (1988) Trubadur
»

katera plata in kateri ram

Oddelek: Kaj kupiti
81086 (979) monster-x
»

Pentium 4 3.6 GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
72050 (2050) Sergio
»

ABit TH7-II RAID

Oddelek: Kaj kupiti
111097 (988) Daishi

Več podobnih tem