»

Uber v Nemčiji prepovedan

Slo-Tech - Deželno sodišče v Frankfurtu na Majni je izdalo začasno odredbo, s katero je prepovedalo delovanje aplikacije Uber po celotni Nemčiji. Uber se bo seveda na prepoved pritožil, končno odločitev pa bomo tako ali tako dobili po zaključku sodnega postopka, ki ga je sprožilo nemško združenje taksistov (Taxi Deutschland Servicegesellschaft für Taxizentralen).

Aplikacija Uber istoimenskega podjetja povezuje ljudi, ki bi se želeli v mestu kam pripeljati, in ljudi, ki prevoz ponujajo. Za razliko od slovenske spletne strani prevoz.org, ki je omejena na omogočanje stika med tistimi, ki se peljejo v kak oddaljen kraj, in tistimi, ki želijo tja priti, je Uber celosten. Mogoče si je zbrati celo tip avtomobila, plačilo pa se izvede s...

245 komentarjev

Umaknjena prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 po Evropi razen v Nemčiji

The Wall Street Journal - Zgodba z Applovo zahtevo o prepovedi prodaje Samsungovega Galaxy Taba 10.1 v Evropi dobiva nove razsežnosti. Najprej je sodišče v Düsseldorfu izdalo začasno odredbo o prepovedi na področju celotne EU razen na Nizozemskem (tamkajšnje sodišče bo o tem odločalo 15. septembra), potem pa so Apple ujeli pri predložitvi neresničnega dokaznega gradiva. Nov zaplet je odločitev nemškega sodišča, ki je odpravilo začasno odredbo po vsej EU razen v Nemčiji, saj sodišče v Düsseldorfu naj ne bi imelo pristojnosti za vseevropsko odredbo.

Razlog je razlika med podjetjema Samsung Korea in Samsung Germany. Samsung je namreč vložil pritožbo, da nemško sodišče nima pristojnosti za prepoved poslovanja Samsunga Korea v na primer...

79 komentarjev

Apple dosegel prepoved prodaje Galaxy Taba tudi v Evropi

Android Central - Pred tednom dni je Applu v sklopu tožarjenja s Samsungom zaradi kršenja patentov uspelo doseči prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji. Poleg prepovedi prodaje enako velja tudi za prednaročila in oglaševanje te Samsungove tablične naprave z Androidom Honeycombom. Kmalu zatem so pri Samsungu sicer povedali, da tablico že v kratkem nameravajo vrniti na prodajne police, a bi to znalo biti nekoliko bolj zahtevno, kot se zdi na prvi pogled. Zgodba iz Avstralije se je tokrat namreč ponovila še v Nemčiji oz. kar v Evropi.

Sodišče v Düsseldorfu je ugodilo Applovi zahtevi po prepovedi prodaje in oglaševanju, prepoved pa velja za celotno območje Evropske unije, razen za Nizozemsko. Samsung se na razsodbo sicer...

206 komentarjev

Zune bo imel čip Nvidia Tegra

Zune HD

CNet - Microsoft je potrdil, da bo imel novi Zune HD, ki bo izšel še letos jeseni, čip Nvidia Tegra. Microsoftov razvojni inženir Matt Akers je dejal, da je bilo na spletu mnogo špekulacij v tej smeri, zato so se odločili temu narediti konec in novico uradno potrditi. Na ta način bo ime Zune boljšo avtonomijo in grafiko. Tegra je sicer prvi procesor, ki ga je Nvidia sestavila za prenosne naprave, saj so se doslej ukvarjali pretežno s požrešnimi grafičnimi procesorji za računalnike. Nov SOC (system-on-a-chip) s Tegro bo porabil 0,5 W energije. Poleg tega bo imel Zune 3,3-palčni 16:9 OLED-zaslon (480x272), HD radio, HD video izhod, Wi-Fi, spletni brskalnik, akcelerometer in na zaslonu, ki bo občutljiv na dotik, predstavljeno tipkovnico QWERTY.

Jen-Hsun Huang,...

5 komentarjev

VIA izdala novo EPIA osnovno ploščo

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes izdal novo osnovno ploščo družine EPIA, ki se imenuje EPIA-M. Via pravi, da naj bi imela nova plošča izjemno malo skupnega s svojo predhodnico, ploščo EPIA. Plošča podpira integriran C3 ali EDEN in EBGA procesor, PC2100 DDR SDRAM, USB2, Firewire, Ethernet, vgrajeno pa ima tudi lastno grafično kartico. Natančnejših podatkov o tem, kdaj bodo plošče dostopne tudi v Kokoški ter ceni še ni, v zraku visi le informacija, da cena plošč ne bo presegala 200 dolarjev. Natančnejše specifikacije ter preglednica novosti na tem naslovu.

0 komentarjev

VIA in Intel: saga se nadaljuje

X-Bit Labs - Gotove se še spomnete raznih zgod in prigod okrog Viinega čipovja za Pentiume 4, ki ni dobilo uradnega žegna s strani Intela. Zadeva je takrat šla v Nemčiji celo tako daleč, da je sodišče v Düsseldorfu razsodilo prepoved prodaje teh čipovij v Nemčiji. No, zgodba sedaj dobiva epilog.

Dejstvo je, da je bilo takrat v Nemčiji, pa tudi drugod po svetu mnogo slabe volje in jeze, morda tudi zaradi nezadostnega poznavanja dejstev. No, urednik na X-Bit Labs se je odločil temu narediti konec ter napisati nekaj neuradnih dejstev:
  • Podjetje VIA Technologies se je na razsodbo pritožilo, saj na zaslišanju ni bilo njihovih predstavnikov.
  • Sodišče je nato Vii dovolilo prodajo osnovnih plošč na tem naboru, ne pa tudi golih čipovij, dokler se situacija ne razjasni.
  • Kakorkoli že, pa bo prišlo do novega sodnega procesa v prihodnosti. O datumu zaenkrat še ni podatkov.
Zgoraj navedene informacije so sicer neuradne, vendar pa zelo verjetne ter pojasnjujejo, kako so se lahko na nemških prodajnih policah...

1 komentar

Tudi Intel s svojimi 4in1?

Intel - Izgleda, da VIA ni edina, ki pospešeno piše gonilnike za svoja čipovja za Microsoftove operacijske sisteme. Intel je izdal že drugo verzijo svojega Application Acceleratorja, programa, s katerim bodo, vsaj tako Intel, programi tekli hitreje. Tudi računalo se naj bi hitreje naložilo ter diskovne operacije pohitrile. Če ste lastnik plošče, na kateri se bohoti katerikoli od teh čipovij, kar veselo k dolvleki!

0 komentarjev

Mod-čipi za Playstation: nova zlata jama?

The Register - Tako imenovani 'mod-chips', čipi za Sonyevo konzolo Playstation, so uporabniku omogočali odpravo nekaterih omejitev na konzoli, ki jih je postavil proizvajalec. Torej, odprava regijske omejitve, možnost igranja 'nelegalno presnetih iger' (no ja, tudi 'backup kopije' ne delujejo ) in podobnega.

Sony pa se je odločil temu narediti konec: vse evropske proizvajalce čipov so pozvali, naj prenehajo z izdelavo. Vsi so, brez znane izjeme, zahtevi ugodili. Komu pa se ljubi iti na sodišče (beri: kdo pa ima dovolj denarja?)... Kakorkoli, Sonyu se niso uklonili distributerji čipov.

Se mi pa tole kljub vsemu zdi malce hecno. Kot če bi nekdo oropal banko, pa bi tožili proizvajalca uporabljene pištole, ker je obstajal sum, da pištola deluje. Naj se raje spravijo na one, ki izdelavo mod-chipov sploh delajo smiselno, torej 'roparje'.

2 komentarja

Američani se spet tožarijo

The Register - Amerika je država, ki ima dve veliki značilnosti. To sta veliko število odvetnikov in s tem veliko število tožb in sodnih procesov. Ker smo Slo-techerji bolj računalniška družba, nam še najbolj padejo v ušesa tožbe raznih računalniških podjetij (samo spomnite se dvoboja Nvidia - 3dfx). Tokrat se je na sodišču znašel Apple, ki naj bi domnevno kršil patentne pravice. Tožilcu gre v nos tako imenovani '272 patent', ki naj bi ga Apple vgradil v svoj LaserWriter. Najbolj "zanimivo" je ravno to, da so na tapeti Applovi tiskalniki, ki niso več v proizvodnji (in se ne prodajajo) že vsaj 3 leta. Apple pa ni edini, ki ga je doletela tožba. Isti tožilec zaradi istih ali podobnih razlogov toži še druge proizvajalce laserskih tiskalnikov - Xerox, Lexmark, NEC, Samsung, Matsushita in Panasonic (del Matsushite). Na listi manjka ednino HP, ki je bil tožen v začetku leta, vendar je tožniku plačal kar precejšen znesek. HP si enostavno ne more privoščiti incidenta, ker kar velik procent proizvodnje...

3 komentarji

Izid DDR čipovja za Pentium4 preložen!

X-Bit Labs - Iz neuradnih Intelovih virov je pricurljala novica, da bo DDR verzija Brookdale čipovja ( za Pentium4 procesorje ) prišla komaj na začetku leta 2002. Če gre za resnico, potem lahko spet zatrdimo, da ga je Intel pošteno polomil. Kdo za vraga bo kupil P4 računalnika pri takih cenah ( poglejte si TESKAnovo novico )? Jaz zagotovo ne... Mogoče bodo to napako vsaj omilili s tem, da bodo VIAi in ALiju končno zagotovili licence za proizvodnjo njujinih že zdavnaj najavljenih DDR P4 čipovij.

1 komentar