»

Micron pripravljen na proizvodnjo pomnilniških modulov DDR4

bit-tech.net - Medtem ko se je v osebnih računalnikih pomnilniški standard DDR3 končno pošteno prijel, je razvoj njegovega naslednika že končan in pripravljen na masovno proizvodnjo. Ameriški pomnilniški gigant Micron je namreč včeraj sporočil, da je razvoj končan in da so že izdelali prve primerke modulov DDR4. Masovna proizvodnja se bo začela v drugi polovici leta, prihodnje leto pa lahko pričakujemo prve komercialne izdelke s podporo za DDR4. Najprej naj bi se nov standard uveljavil na področju majhnih strežnikov.

JEDEC standarda DDR4 sploh še ni dokončno potrdil, a večjih sprememb se ne pričakuje. Zato je tudi Micron zatrdil, da je njihov izdelek trenutno najbližje podpori DDR4, kolikor je to v tem hipu sploh mogoče. Če pa bodo v DDR4 kakšne bistvene spremembe, bo moral Micron svoje načrte spremeniti. Glavna razlika...

13 komentarjev

Hynixu odpisani dolgovi

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Hynix je že nekaj časa na robu preživetja, saj ga pestijo denarne težave; pridelali so namreč kar nekaj dolgá. No, danes pa so doživeli rahlo olajšanje, saj so se upniki na čelu s Korea Exchange Bank, ki je tudi največja upnica, odločili podjetju odpisati za 4,1 milijarde dolarjev terjatev. Konkurenčni podjetji Micron Technology ter Infineon AG se s to odločitvijo nikakor ne strinjata, saj menita da gre za nepravično pomoč podjetju (spomnimo se, Micron že nekaj časa želi kupiti Hynix), zato sta se celo pritožili na sodišču. Klik!

1 komentar

Yahoo bo kupil Inktomi

Byte And Switch - Podjetji Yahoo! Inc., internetni gigant, ter Inktomi Corp. sta včeraj objavili, da sta sklenili dogovor, po katerem bo Yahoo kupil Inktomi za 235 milijonov dolarjev. Po besedah Yahoojevega predstavnika bo združitev obema podjetjema prinesla boljše poslovne rezultate v prihodnosti ter večjo stabilnost. Nakup naj bi bil dokončan še v prvi četrtini prihodnjega leta. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev

DDR500?

X-Bit Labs - Kljub temu, da je enokanalni DDR pomnilnik počasi že v zatonu, izpodriva ga namreč dvokanalni, ki ne potrebuje takšnih blaznih taktov, nekatera podjetja še vedno izdajajo nove in nove module. OCZ Technology Group je tako včeraj objavil dobavljivost 466 ter 500 MHz DDR modulov tipa EL (enhanced latency). O ostalih karakteristikah kot so CAS, RAS in druge, zaenkrat še molčijo, prav tako pa je tudi cena še vedno zavita v skrivnost. Klik!

0 komentarjev

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Novi podatki o Hammerjih

Ace's Hardware - Izgleda, da nam AMD pripravlja zares slastne procesorje Hammer, ki bodo med nas udarili od sredine, pa do konca letošnjega leta. Na Ace's Hardware so objavili analizo ClawHammerja, ki so jo naredili na podlagi članka na Golem.de in ugotovili, da naj bi bil ClawHammer v 32 bitnih aplikacijah pri isti frekvenci 20 do 25 % hitrejši od Athlona XP. Ugotovili so tudi, da naj bi ClawHammer pridobil še dodatnih 15 % na hitrosti, če bi kodo 64 bitnega programa posebej prevedli za ukaze x86-64 (hehe, Linux je kot nalašč za take stvari :)). Seveda pa ima ClawHammer nekaj prednosti pred Athlonom XP, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in tehnološko močneje izpopolnjen.
Kot manjši privesek naj dodam še to, da naj bi SledgeHammer vseboval 1 MB L2 predpomnilnika in 128 bitni DDR SDRAM pomnilniški vmesnik. AMD med drugimi tudi zanika, da bi razvijal večjedrne različice SledgeHammerja.
Za več informacij si preberite ta članek, ki je v nemščini. Če pa nemščine ne obvladate, pa se ne...

4 komentarji

Pomnilniška kriza se še vedno stopnjuje

The inquirer - Gotovo ste se še spomnili drznih napovedi, da si bodo pomnilniški giganti opomogli do začetka leta 2002. Marsikdo je upal, da se to ne bo zgodilo, saj bi z okrevanjem pomnilniške industrije izginile skoraj sanjsko nizke cene, ki smo jim trenutno priča. Gotovo se tudi spomnite poročil, da naj bi operacijski sistem Windows XP naredil krizi konec. Mogoče se bo to zgodilo v prihodnjih mesecih, vendar težko verjamem. Kot kažejo zadnje analize podjetja Dataquest Gartner, se bo pomnilniška kriza nadaljevala najmanj do četrte četrtine prihodnjega leta - se pravi dobro leto. Je to dobro? Za uporabnike, ki jih zanima samo nizka cena pomnilnika, ne pa tudi kvaliteta zagotovo, vendar morate vedeti, da marsikateri precej znan proizvajalec ne bo preživel tako dolgo. Viking je že zaključil s poslovanjem, Toshiba premišljuje o zaprtju svoje DRAM tovarne, prav tako pa tudi Infeneon, ki je bil med navijači v najboljših časih znan kot izredno kvaliteten proizvajalec. Najbolj žalostno je vse skupaj...

0 komentarjev

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje...

0 komentarjev

Matrox

X-Bit Labs - Kot veste, bo Matrox 19. junija naznanil svoj G550 grafični čip, ki bo domoval na istoimenski grafični kartici. Čemu bo kartica namenjena? Na žalost ne nam, gamerjem. Predvsem bo poudarek na 2D grafiki, medtem ko bo 3D grafika (ostala) (pod)povprečna. Bo pa imel G550 kar nekaj bonbončkov, kot sta dva RAMDACa. Eden bo deloval pri frekvenci 360MHz, drugi pa 230MHz. Torej bo kartica sposobna upodabljanja slike na prvem monitorju pri ločljivosti 2048x1536 in na drugem pri ločljivosti 1600x1200 v 32bit-nih barvah. Kartica bo podpirala DualHead tehnologijo ki bo omogočala: multi-display, DVDMax, zoom, clone, TV-Out, Snapshot tehnologije. Čip ima dva pikselna cevovoda z po dvema teksturnima enotama. Kartica pa bo tudi v celoti podpirala DirectX 8. Na žalost pa bo na njej samo 64bit-ni DDR SDRAM, kar je za današnje čase... premalo. Kartica bo izšla v dveh verzijah, 16MB in 32MB. 32MB naj bi stala okoli $140. Na srečo pa pri Matrox-u niso pozabili na gamerje, ker naj bi, neuradno seveda,...

10 komentarjev

Zamuda

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi sem poročal, da bo v kratkem izšel Matrox-ov G550, ki bo nekakšen (slab) nadomestek za preklicanega G800. Temu ni tako. G550 naj bi izšel maja. Danes pa je Matrox sporočil, da je prišlo do zamude in bo kartica izšla šele okoli 20 junija. Zakaj je do zamude prišlo, mi ni znano.
Da vam osvežim spomin: frekvenca čipa 200-250MHz, dva renderirna cevovoda s po tremi teksturnimi enotami, podpora za 128bit-ni DDR SDRAM, 360MHz RAMDAC, 0.18 tehnologoja izdelave čipa, T&L enota, ki podpira Matrox-ovi tehnologiji Matrix Skinning in Displacement Mapping, podpora DualHead tehnologiji. Prvi G550 primerki bodo opremljeni z 32MB DDR SDRAM-a, stali pa bodo $150-$200.

2 komentarja

Matrox in grafične kartice

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste, G800 ne bo izšel. Zaradi stalnega zavlačevanja ga je prehitel razvoj tehnologije. Možnost pa je, da bo G800 kasneje izšel v dvočipni različici. Kaj to pomeni? Da bo kartica imela na sebi dva, namesto enega, G800 čipa. To pa stane. Današnji primer za tako kartico je ATI-jev Rage Furry MAXX, ki tudi po enem letu še vedno premaga GeForce2 MX.
Namesto G800 pa bodo pri Matrox-u izdali okrnjeno različico. Imenovala se bo G550. Njene specifikacije bodo naslednje:
  • frekvenca čipa 200-250MHz
  • dva renderirna cevovoda s po tremi teksturnimi enotami
  • podpora za 128bit-ni DDR SDRAM
  • 360MHz RAMDAC
  • 0.18 tehnologoja izdelave čipa
  • T&L enota, ki podpira Matrox-ovi tehnologiji Matrix Skinning in Displacement Mapping
  • podpora DualHead tehnologiji
Prvi G550 primerki bodo opremljeni z 32MB DDR SDRAM-a, stali pa bodo $150-$200. G550, njegovo prodajno ime bo po vsej verjetnosti Matrox Millennium G550, bo predstavljen v začetku junija. ...

5 komentarjev