»

nForceII osnovne plošče na kupu

AnandTech - Včeraj smo objavili novico o megatestu SiS648 osnovnih plošč, danes pa še podobna novica iz nasprotnega tabora. Na AnandTech so si namreč ogledali kar šest osnovnih plošč za AMD procesorje na trenutno najbolj vročem čipovju, nForceII. Tokrat so testirali osnovne plošče podjetij Abit, Asus, Chaintech, Epox, Leadtek ter MSI. V kolikor ste od vseh testov že malce zmedeni, si le poglejte vse plošče na kupu pod istimi testi. Klik!

Dodatek (15:37): Podoben test so opravili tudi na Digit-Life, kjer so prav tako testirali nekaj podobnih plošč. Hvala boštjanu za to povezavo.

8 komentarjev

Nov procesor na staro ploščo

Viper's Lair - Še pomnite starih Penitum4 procesorjev? Da, tiste "nesrečne" serije, ki jo je Intel pohabil in jo opremil s samo 423 nožicami. No, ko je Intel spoznal svojo zmoto, so prešli na 478-nožično verzijo in vsi reveži, ki ste kupili Socket423 osnovno ploščo ste ostali na suhem. Nov procesor, nova plošča. Pa je res temu tako?

Na Viper's Lair so namreč ogledali pretvornik, ki vam omogoča, da nove procesorje namestite na stare Socket423 osnovne plošče. Se zadeva splača, koliko zgubite na performansah in kakšni so stroški v primerjavi z nakupom nove osnovne plošče, so bila vprašanja, s katerimi so se ukvarjali. V kolikor spadate med tiste, ki vas je Intel pustil na suhem, klik!

3 komentarji

Renesansa IT7-Max2

t - break - Abit IT7-Max2 v2.0 je naslednica nam dobro poznane originalne IT7-Max2 plošče, ki je temeljila na na i845E čipovju. Abit je zadevo malce spoliral, nalotal sveže čipovje i845PE ter ploščo ponovno izdal, tokrat pod revizijsko oznako številka dve. Stvarco so si ogledali pri T-Break, kjer so se potrudili ter spisali tudi test. V kolikor vas zanima nova osnovna plošča, se priklikajte do sem!

0 komentarjev

Test aluminijastega ohišja

Viper's Lair - Na Viper's Lair so stestirali Lain-Lijevo "Black Pearl" ohišje. Le-to je črne barve, kot posebnost pa naj poleg aluminijaste kakovosti ter robustnosti omenim še modro diodo, ki kaže status prižganosti računala (sicer nič posebnega, a še vedno prava redkost v ohišjih serijske proizvodnje). Ohišje stane 149 ameriških zelencev, kar je nekako podobno našim cenam aluminijastih hišk, več podatkov pa v samem testu!

1 komentar

Prošnja za pomoč

X-Bit Labs - Pa ne od nas. Intel je prosil Velike Štiri (Elitegroup, MSI, ASUS in Gigabyte), naj povečajo proizvodnjo Pentium 4 socket423 matičnih plošč. Procesorji na socket423 ležišču namreč ostajajo v skladiščih, ker jih ljudje preprosto ne kupujejo.
Čudna stvar pri vsem pa je, da so Veliki Štirje ugodili Intelovi prošnji. Povečali so proizvodnjo za do 20%. S tem si bodo, če bodo ljudje dovolj nespametni, naredili dobiček. Namreč socket423 bo kmalu zamenjal novejši standard, ki ne bo kompatibilen s socket423. Tako bodo ljudje zdaj kupili socket423 matično, ko pa bodo čez pol leta imeli nov Intel Pentium 4 proc, bodo morali kupiti tudi novo matično.
Problem je le pri (zahrbtnih) prodajalcih sestavljene opreme. Ti namreč vržejo Pentium 4 na socket423 ležišču in malo RDRAM-a in rečejo: "Ta stvar podpira super duper Pentium 4 procesor." Seveda ne omenijo, da ima socket 423 podnožje. Torej ljudje, NE bodite nespametni! Prosim vas. ...

0 komentarjev

Gigabytova i845 plošča

X-Bit Labs - Gigabyte je najavil novo ploščo za procesorje Pentium4, ki bo bazirala na naboru i845 in se bo imenovala GA-8IDX3. Plošča bo narejena po specifikacijah ATX, sprejela pa bo lahko le 423 pinske P4 procesorje. To je sicer malce čudno, saj je Intel že davno povedal, da so 423 pinski P4 procesorji preteklost in da je prihodnost v 478 pinskih primerkih. Vendar pa je Gigabyte gotovo reagiral na precejšnje zanimanje za plošče, ki so narejene za 423 pinske P4 procesorje. Na plošči bodo tudi 3 DIMM reže, v katere bomo lahko spravili do 3 GB PC100/PC133 SDRAM pomnilnika, 1 AGP 4x in 6 PCI rež. Plošči ne bo tuj niti AC'97 avdio kodek, ATA/100 in podpora USB.
Ker si je Gigabyte zadnje čase ustvaril ime tudi pri overclockerjih, bo plošča bogato opremljena z navijaškimi nastavitvami. Tu bodo klasično spreminjanje frekvence vodila, Vcore in zanimiv pripomoček Q-Flash Utility, ki omogoča uporabniku prijazno nadgrajevanje BIOS-a. ...

0 komentarjev

ASUS in druga generacija i850 plošč

X-Bit Labs - Če nameravate v kratkem kupiti Socket423 Pentium 4, vam nakup le tega strogo odsvetujem. To bi bila le nepotrebna potrata denarja, saj jih bodo kmalu nadomestili Northwoodi (novi Pentiumi 4), ki bodo sedli samo v podnožje Socket478, pa tudi Socket423 plošče nimajo neke hude naložbe v prihodnost (oz. jo sploh nimajo ). No, čeprav Socket423 Pentiumi 4 iz dneva v dan postajajo manj zanimivi za kupce, pa je pri matičnih ploščah ravno obratno. Ker so stari Pentiumi 4 tik pred "penzijo", se Intel hoče čimprej znebiti starih primerkov, zato je malce znižal svoje marže. Intel je tako pripravil vabo, v katero je zagrizlo kar nekaj proizvajalcev. Med drugim tudi ASUS, ki je predstavil svojo i850 ploščo druge generacije, ki se imenuje P4T-F. ASUS je pri tem primerku naredil majhno izjemo - namesto, da bi ploščo izdelal v šestplastnem (6-layer PCB), jo je izdelal je v štiriplastnem dizajnu (4-layer PCB). Tako je prihranil vsaj 10-15 $, kar pa se pozna tudi na ceni. Plošča po sami zgradbi ne...

0 komentarjev