»

Ali je na Veneri življenje? Fosfin je

Slo-Tech - Danes je izšel težko pričakovani članek v Nature Astronomy, ki so ga pospremili z novinarsko konferenco Royal Astronomical Society. Uradno se je vedelo le, da gre za izjemno pomembno odkritje, čeprav so neuradno vsi v astronomski srenji slišali, da gre za odkritje fosfina na Veneri. Jane Greaves z Univerze Cardiff, ki je vodila raziskovalno skupino, pojasnjuje, da je to indic, da bi morda na Veneri lahko obstajalo primitivno življenje.

Fosfin je fosforjev analog amonijaka, ki ga sestavljajo en atom fosforja in trije atomi vodika. Kljub enostavni zgradbi fosfin v neživi naravi ne nastaja: na Zemlji ga izdelujejo le v industrijskih postopkih in nekatere bakterije, ki živijo v hipoksičnih ali anoksičnih pogojih. Fosfin sodi med tako imenovane bioznake (biosignatures); to so molekule, ki kažejo na morebiten obstoj življenja. Tako nekako kot na Zemlji plastika in radijsko valovanje - četudi Nezemljani ne bi vedeli nič o zemeljskem življenju, na podlagi obstoja plastike in radijskih...

11 komentarjev

Svetleča-se-Miš

Geek Shelter - Dandanes so modifikacije zelo priljubljene. Seveda pa, ako nočete tega početi sami, lahko kaj podobnega tudi kupite. Pri modificiranju zelo radi vgrajujemo neonke in LED diode -- ravno zato so si na strani Geek Shelter ogledali zanimivo miško, ki je v bistvu povsem običajna, a se od drugih razlikuje le po tem, da ima vgrajeno modro diodo. Mišak je seveda optičen, na njem pa boste našli tri gumbe, kar zna biti za marsikoga premalo. Priklopite ga lahko na USB oziroma PS2 s priloženim pretvornikom. Če si jo boste morebiti zaželeli boste zanjo odšteli malo čez 20 zelencev.

2 komentarja

Samsung SM-348 CD-RW/DVD

I Am Not A Geek - Vse tiste, ki vas muči pogled na kopico CD, CD-RW ter DVD-enot v vašem računalniku, bo razveselila novica, da je podjetje Samsung izdalo CD-zapisovalec, ki zmore pisati z 48x hitrostjo, prepisovanje pa opravlja dvakrat počasneje, kar seveda ni nič posebnega, razveseljiva pa je vsekakor tudi zmožnost branja DVD-zgoščenk. Na I Am Not A Geek so spisali test tega pekača, ki si ga lahko ogledate na tem naslovu.

0 komentarjev

Zunanja pekarna CDjev

Hardware Zone - Velika večina vas gotovo pozna ali pa celo lasti "pekač", CD zapisovalnik, seveda. No, nekateri pa potrebujejo prenosnega, ki ga po možnosti le priklopijo na prazno USB mesto (ter se sprehodijo v bližnjo knjižnico, multimedijski oddelek [:D]). Za take primere obstajajo zunanji oz. eksterni pekači. Enega izmed njih so si ogledali na Hardware Zone, izdelali so ga pri IOmegi, njegove sposobnosti pa so deklarirane na 48x24x48x. Tako kot vse USB naprave ima tudi ta podporo novemu USB2 standardu. Klik! Plextorjevo različico je alien-w stestiral tudi za Slo-Tech.

0 komentarjev

TX VENUS II 48/24/48 CDRW

Hexus - Zopet en novi hitri "pekač", ki zapisuje z 48x hitrostjo, prepisuje pa s 24x. Na Hexus.net so ga testirali in naredili primerjavo z drugimi enako hitrimi pekači in prišli do zaključka, da zapiše 705 MB podatkov v rekordnih 2:53.

In še podatek o ceni: V Ameriki boste zanj odšteli okoli 50$, kar je dokaj dobra naložba, kakšne pa bodo cene v Sloveniji, pa boste sami videli, ko bo prišel na police v prodajalnah (če sploh bo). Za test kliknite semkaj.

4 komentarji

Oseminštiridesetkratniki ...

GamePC - ... ali na kratko 48x. Tri zapisovalce praznih CD plošč, ki so zmožni pisati z 48x hitrostjo, so si ogledali pri GamePC. Pod lupo so imeli CD-RW enote treh gigantov, Lite-On, MSI ter Plextor.

Testirali so predvsem hitrost, dostopni čas, hitrost luščenja glasbe ter zmožnost kopiranja zaščitenih CDjev. Vas torej morda mika nov CD zapisovalec? Berite tu.

0 komentarjev

Katerega štiridesetkratnika?

Techware Labs - Na kratko, za lahko noč. Če se spravljate v nakup enega od njih, potem naj vam bo v pomoč primerjalni test treh 40x CD-RW enot podjetij Plextor, Teac in Lite-On. Vsako od enot so pregledali ter podrobno opisali. Podvrgli so jih tako mnogim testom branja enot (hitrost branja natisnjene, zapečene ter poškodovane zgoščenke), na sekundo natančno so izmerili hitrost zapisa, prepisa ter izbrisa, upoštevali vsa dejstva ter potegnili logičen zaključek. Klik!

10 komentarjev

48x zapisovalnik

Akiba - Navajeni smo že, da slike vsega novega, kar pride, gledamo na Akibi Hotline. Tokrat se lahko slinite (slinimo) nad pekačem, ki na zgoščenke zapisuje kar z 48-kratno hitrostjo, prepisuje s 16x, bere pa z 48x hitrostjo. Menim, da smo prišli do točke, kjer se bo hitrost zapisovanja morala počasi ustaviti, če ne drugače, pa zaradi samih omejitev uporabljenega materiala v zgoščenkomatih ter, pomembneje, zgoščenkah. Seveda se lahko tudi motim. Klik!

1 komentar

Nov test pekača

Slo-Tech - ... in nov svetovni rekord: Plextor 40x/12x/40x je zapekel 700MB medij v pičlih 3 minutah in 28 sekundah! Tako je, drago občinstvo, imamo zmagovalca in novega prvaka v tekmi najhitrejših...
Plextor je nekaj časa nazaj v trgovine poslal prve pošiljke PlexWriter PX-W4012TA in seveda sem ga dobil v roke tudi sam, ter ga razstavil na prafaktorje (ne dobesedno), da sem za vas spisal test. Hitro brat, saj v tem testu razložim tudi nekaj izrazov in sistemov, ki jih morda še ne poznate! S 40-kratno hitrostjo odklikajte na celoten test.

0 komentarjev

Asus 40x12x48 CD-RW

CD Freaks - Ja, nekaj mesecev nazaj ni še nihče govoril o takšni hitrosti zapisovanja. Asusov najnovejši zapisovalec piše kar s 40x hitrostjo prepisuje z 12x in z 48x bere. Ima tehnologijo FlextraLink (Flexible and Strategic Writing technology), ki preprečuje napake pri snemanju. Podpira DAO-RAW, TAO, DAO, SAO, multisession in paketno pisanje. Res hiter tlačkomat, ki pa na žalost uradno še ni izšel. Aja, pe tole: overburn bo podpiral celotnih 99 minut.

0 komentarjev

Tudi ASUS z 24× snemalnikom

več strani - ASUS je najavil, da bo najkasneje v dveh tednih izdal nov CD-RW (CRW-2410S) snemalnik. Le ta naj bi snemal z 24-kratno hitrostjo, prepisoval z 10× ter bral z 40× hitrostjo. Da pa ne bi prevečkrat uničili naših cdjev, so ga opremili z Burn-Proof tehnologijo, ki preprečuje nadležna obvestila o Buffer Underrunu. CD-RW bo imel dostopni čas okoli 130 ms in 2 MB velik predpomnilnik. Zraven pa bomo dbili še Nero Burning Rom 5.5. Kar pa sem mi zdi še bolj pomembno je to, da naj bi bila cena manj kot 400 DEM. Pri nas zagotovo več, a upajmo na najmanj.

0 komentarjev

Hud hladilnik

Hexus - Na Hexus.net so objavili predogled enega zares hudo izgledajočega hladilnika. Zadevica je izdelana iz aluminija in je dizajnirana povsem drugače, kot ostali zračni hladilniki, ki so trenutno na trgu. V bistvu me bolj spominja na kakšen vodni hladilnik . Kakorkoli, stvarco bo proizvajalo podjetje CPUfx, dobavljiva pa naj bi bila čez kakšna dva tedna. Upajmo, da bomo takrat videli kakšen pošten test!

vir: Hexus

vir: Hexus

4 komentarji