»

Razvijalska verzija Longhorna na internetu

vir: Neowin
več strani -

Malce preden bi Microsoft udeležencem konference razvijalcev (Professional Developer Conference) uspel razkazati 4051. prevod sistema Longhorn, ki je sicer še vedno v globoki alfa fazi, se je le-ta znašel na internetu. Seveda se ob tem postavljajo vprašanja, ali je to zgolj neroden slučaj ali hotena nevšečnost.

Da Microsoftove razvojne različice uhajajo, je splošno znano in pravzaprav pričakovano in popolnoma razumljivo. Pri tako širokem krogu razvijalcev in testerjev, kot ga ima Microsoft, je to pač nemogoče preprečiti, pa še škodljivo ravno ni. Zanimivo je tudi, da bo Longhorn decembra dobilo kar nekaj ljudi z MSDN naročnino, tako da če ne prej, se...

34 komentarjev

Microsoft spreminja način plačevanja

ZDNet - Plačevanje licenc za Microsoftovo opremo je drago, in tega vam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Domači uporabniki z računalnikom ali dvema se verjetno niti ne obremenjujete s tem, podjetja, ki pa imajo po nekaj 10 računalnikov, pa še kako. Da je zadeva še bolj zapletene, se je dosedaj uporabljal sistem pay per seat, torej na vsak računalnik.

Z izdajo Windows.Net 2003 Server (ki je, mimogrede, že RC 2), se bo sistem plačevanja spremenil, in sicer se ne bo več plačevala uporaba na računalnik, ampak na uporabnika. Torej boste imeli za prenosnik, domači računalnik in še za tistega v službi eno licenco. Recimo. To je ukrep velikana iz Redmonda, ki se je kupcem zameril z uvedbo "Licensing 6". Tu je šlo za plačevanje vzdrževanja za dve ali tri leta vnaprej.

Kaj pa o tem pravijo analitiki, in kaj vse je povezano s tem, pa so podrobno napisali na ZDnetu.

16 komentarjev

Windows XP SE: Ne.

The Register - Ovržene so bile govorice, da naj bi bili Windows 'Longhorn' pravzaprav druga izdaja XP različice. Omenjeni naj bi kljub vsemu bil -- kot pričakovano -- neodvisen izdelek.

Brian Valentine, eden vodilnih pri Microsoftovi Windows diviziji pa je poleg tega tudi izjavil, da SE (Second Edition) oken XP ne bo: morebitni dodatki bodo pricurljali le v obliki obližev ter service packov. Klik!

0 komentarjev

Spet nova Okna

The Register - Zadnje čase se velikan iz Redmonda zelo trudi, da bi prišel na prve strani IT medijev. Kot kaže nekaj zadnjih dni na vseh večjih straneh, mu to uspeva.

Včeraj sem vam že posredoval nekaj podatkov, ki se nanašajo na Windows Longhorn, danes pa sem naletel še na nekaj zanimivosti. Tako Microsoft ne namerava izdati strežniške izdaje Longhorna. Kot pravijo, bo Windows.Net Server, ki bo na voljo enkrat naslednje leto, za vse uporabnike zadostna, tako da ne bilo smiselno izdajati še strežniškega Longhorna.

Kdaj in kako lahko pričakujemo prihajajoče izdelke, in kaj nam Microsoft priporoča (razen tega, da naj mu damo svoj denar), pa poglejte tukaj.

Jaz pa napovedujem izpad novic z moje strani za nekaj dni..

3 komentarji

Windowsi XP SE verjetno bodo

več strani - Microsoft nas vedno preseneča. Ko mu je končno uspelo izdati dva zelo stabilna in uporabljana operacijska sistema, so se fantje iz Redmonda lotili nadgradnje, in sicer Windows Lognhorn.

Ti so bili sprva napovedani za leto 2003, sedaj so se pomaknili v leto 2004 ali pa celo 2005. Tako so tukaj odkrili, da je najnovejša "P2P" verzija, ki kroži okoli, lahko ali zametek Longhorna, ali pa verjetneje Windows XP SE. Zakaj tako menijo, in kaj lahko pričakujemo uporabniki od te verzije, ki bo, ko bo, pa poglejte na Registru in Inquirerju.

3 komentarji

Da, Windowsi prinašajo dobiček ...

U.S. Securities and Exchange Commission - ... kar pa ne velja tudi za nemalo ostalega programja. Da, Microsoftu dejansko nikoli nismo očitali prenizkih cen programja -- kateregakoli. Sem bil pa danes še sam presenečen nad blazno visoko stopnjo rentabilnosti Microsoftovih programov za "široko potrošnjo", torej nam tako priljubljenega operacijskega sistema Windows ter pisarnopisniškega paketa Office. Prav tako je bila sedaj prvič javno objavljena končna bilanca stanja ter uspeha tega redmondskega giganta (seveda v okrnjeni obliki). Klik sem, pa si poglejmo nekaj zanimivosti...

Dragi bralec, trdno se primi. Odpri iskalno okence v svojem spletnem brskalniku ter poišči 'Note 9 - Segment Information' -- da, razčlemba financ po družinah. V spodnjem delu (leto 2002) poiščeva postavko 'Clients', ki predstavlja Windowse 'za množice' ter opaziva prihodke v višini $2,892 MRD, od tega kar $2,482 MRD -- dobička. Vrstico nižje so se malce slabše odrezali strežniški izdelki, 'Information Worker' (beri: razširjena družina Office ter...

7 komentarjev

Longhorn?

Warp2Search - Včeraj smo poročali o screenshotih serverske izdaje Windows XP, imenovane Windows .NET 2003. Danes pa so se na spletu pojavili celo screenshoti naslednika Windows XP, ki se zaenkrat kodno imenuje Windows Longhorn. Šlo naj bi sicer za alpha različico, kar pomeni da se bo konča verzija verjetno zelo razlikovala od nje.

Ponovno se postavlja vprašanje, ali slike niso nemara samo ponaredki spletne strani, ki si želi svojih pet minut slave, ali pa gre za resnične posnetke. Presodite sami!

16 komentarjev

Screenshoti novih Windows?

Warp2Search - Kljub temu, da Windows .NET Server2003, kot naj bi se imenoval nov Microsoftov strežniški operacijski sistem, še niso izšli, so se na neki nemški internetni strani že pojavili screenshoti beta (build 3689) verzije. O tem, ali so posnetki resnični, ali pa gre za ponaredke jaz ne morem soditi, saj o tem vem premalo, bo pa imel andrej zagotovo povedati kaj zanimivega. [:D] Klik!

8 komentarjev

Ah, ta gesla

CNN - Na CNN poročajo, da so psihologi odkrili, da lahko ugotovijo geslo računalniškega uporabnika na podlagi njegove osebnosti. Tako marsikateri uporabnik izbere geslo, ki ustreza imenu predmeta, ki ga ima trenutno pred sabo, družinskemu članu, športu ali športni osebnosti ali pa se nanašajo na fantazijo. Seveda to ne velja za vse uporabnike. Sam sem na primer izbral svoj vzdevek po prvi besedi, ki mi je prišla na pamet, geslo pa po risankastemu junaku. No, na žalost ga ne boste nikoli ugotovili, ker so med njim vgnezdene številke ;). Zato vam svetujem, da če že morate izbirati gesla, ki se nanašajo na nek predmet ali pa na družinskega člana, jih bogato oplemenitite s številkami (primer Janez - Ja2ne9z).
Aja, pa še zanimivost. Pri neukih tajnicah naj bi po nekaterih poročanjih geslo ugotovili precej zlahka, saj za geslo vzamejo dobesedno besedo "geslo" za password pa dobesedno besedo "password". Saj veste, ko piše "enter password". In napišete "password", hihi ;). Sicer ne vem, v...

6 komentarjev