»

Poziv potencialnim krvodajalcem

Slo-Tech - Verjetno veste, da je te dni na slovenskih cestah veliko prometnih nesreč z lažjimi ali težjimi telesnimi poškodbami.

Zaradi tega narašča tudi potreba po krvi, ki pa je v Sloveniji trenutno primanjkuje. Razlog za ta deficit je predvsem v dejstvu, da je veliko krvodajalcev te dni na dopustu.

Zato pozivamo Slo-Tech člane, ki bi radi pomagali sočloveku (in se ne bojite pika igle [:)]), da se odpravite proti najbližji izpostavi Zavoda za transfuzijsko medicino in darujete tisto, kar drugače prelivate med igranjem Counter Strike-a [>:D].

Več informacij v zvezi s krvodajalstvom in lokacijami izpostav dobite na tem linku ali na telefonski številki +386 (0)1 54 38 100.

Z darovanjem krvi daruješ del sebe za drugega. Darujte tudi vi.

19 komentarjev

Optimizacija pretoka vode

ProCooling -

Na ProCooling so spisali zanimiv članek, ki podaja praktične nasvete, kako poceni vendar učinkovito izboljšati pretok v vodno hlajenem sistemu s poudarkom na črpalki.

Članek se najprej posveti zmanševanju upora v krivinah cevi, nato pa izgradnji majhnega rezervoarja za črpalko, ki olajša dotok vode v črpalko in s tem izboljša zmogljivosti in prepreči okvare, ki jih lahko povzročijo zračnih mehurčki, nastajajoči ob prevelikem podtlaku. Kar ta članek loči od podobnih je, da so vse modifikacije podprte s teorijo, ki razloži zakaj tako. Obvezno branje za vse vodovodarje!

3 komentarji

Vodno hlajen GeForce 4

Deviant PC - Na tem naslovu si lahko ogledate tretji del članka o izdelavi vodno hlajenega GeForca 4, prvi del se nahaja tukaj, drugi del pa tukaj.

Moram rečt, da zadeva izgleda sapo jemajoče [8-O]. Fantje so se resnično potrudili in naredili nekaj, kar definitivno izzove razne 'aaah' in 'oooh', pa tudi marsikak zelen pogled[>:D]. Mah, kaj bi govoril - oglejte si članek in se prepričajte sami.

4 komentarji

Kako usposobiti pokvarjen disk?

Overclockers Australia - Precej zanimiva debata se odvija v eni od tem na forumu avstralskih navijalcev. Neki uporabnik trdi, da ob okvari diska v večini primerov pomaga, da ga za eno uro damo "hladit" v hladilnik. Med elektroniki naj bi bilo že dolgo znano, da lahko ob primerni trenutni ohladitvi elektronske komponente preprosto oživijo. Udeleženi v debati so poskusili s postopkom na lastnih mrtvih trdih diskih, in - glej no glej - nekaterim je uspelo rešiti podatke. Klik!

12 komentarjev

Hlajenje vode pod temperaturo okolice

Slo-Tech - V našem forumu poteka debata, kako kar najbolje hladiti vodo, ki se pretaka v naših vodno hlajenih sistemih. Debato najdete tukaj, najzanimivejši del pa je povezava, ki jo je dal Kaboom - gre za neke vrste "tower cooling", kaj to natančno je, pa si lahko preberete na tem naslovu. Moram priznati, da je zadeva zelo zanimiva in, kar je še bolje, poceni in učinkovita. Edina slabost takega sistema pa je, da izhlapeva vodo - torej jo je treba vsake toliko časa malo doliti :D.

2 komentarja

Preprečevanje kondenza

OCtools - Na strani, ki je ne obiščem prav velikokrat, sem našel zelo dober članek z zelo dobro idejo preprečevanja kondenza. No, ta ideja temelji na nekem dielektriku, oziroma na neki pasti, ki je na prvi pogled podobna silikonu in jo namažemo na pine od socketa na matični plošči ali slotketu ter med procesor in socket (ja vem sliši se čudno). Potem zatesnimo še peltier in nato nanj namontiramo hlajenje, ki je bilo v njihovem primeru zračno!

Drugače pa je to članek, ki nam pokaže kako do dobrega hlajenja po liniji najmanjšega odpora.

0 komentarjev

Kako nagajati sodelavcem?

Little White Dog - Med deskanjem po vsemrežju sem naletel na ta članek, ki je poln nasvetov, kako malček zagreniti življenje sodelavcem, vključuje pa spreminjanje imena računalnika v 'asslover', uporabo programčka, ki poskrbi, da skače miškin kazalec po ekranu, spreminjanje Windows nasvetov, zagon v DOS... Prava stvar torej, če se vam je kateri od sodelavcev zameril .

0 komentarjev

Polnjenje zaprtega vodnega sistema

ProCooling - Pravilno polnjenje vodnega sistema z zaprtim pretokom vode (in-line pumpa) je lahko precej težavno in zakomplicirano opravilo. Sistem cevi in pumpo je namreč treba napolniti do zadnjega kubičnega milimetra, saj zrak precej škoduje hladilni sposobnosti. No, tipi na ProCooling so naredili vodič na to temo, ki bi moral biti v veliko pomoč vsem nadebudnim izdelovalcem vodno hlajenih sistemov. ProCoolaši so se namreč učili na svojih napakah in moram priznati, da imajo res veliko izkušenj s takimi stvarmi, tako da si stvar le oglejte!

0 komentarjev

Dober vodno hlajen sistem

vir: HardOCP
HardOCP - Ko smo že pri hlajenju in podobnih zadevah, si lahko ogledate ta sistem. Gre za enega izmed lepše izgledajočih, če ne tako učinkovitih sistemov z vodnim hlajenjem. Zadeva je zelo dobro izpeljana, še posebej glede na to, da je tip moral shladiti dva procesorja (ah, ubožček ), še posebej pa mi je všeč postavitev rezeorvarja za vodo. Očitne napake so ena sama pot za vodo (kar pomeni, da je drugi procesor manj hlajen kot prvi) ter postavitev pumpe, ki blokira...

3 komentarji

Predogled Asetekovega socket kompleta

DeezTech - Asetekov Vapochill si je med najbolj ekstremnimi ( in bogatimi... ) overclockerji že zagotovil skoraj kulten status, saj so edini, ki ponujajo koliko-toliko dostopno in preprosto enoto za freonsko hlajenje. Sedaj so program razširili tudi s socket varianto, katere predogled si lahko ogledate na DeezTechu. Delovanje je v bistvu enako, le da bodo sedaj temperatur od -10 do -20 stopinj celzija deležni tudi socket procesorji. Pa še ohišje sedaj izgleda precej bolj kulsko [8-O].

1 komentar