»

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

SiMobil pravi: "Nič več SMS prek interneta."

S!Mobil - Točno tako. SiMobil je sodeč po obvestilu na njihovi strani začasno onemogočil pošiljanje brezplačnih SMS sporočilc prek interneta. Pravijo, da zaradi zlorab, saj naj bi nekateri uporabniki to funkcijo prekomerno izkoriščali tako ali drugače, dasiravno je število poslanih sporočil z enega IP-naslova časovno omejeno, s čimer naj bi povzročali resne težave sami storitvi in nevšečnosti uporabnikom mobilne telefonije. ZliUporabniki™ so se očitno posluževali proxyjev, ki so v zadnjem času postali zelo popularni. Kakorkoli že, preden planete v jok in na drevo; na spletu obstaja še dosti drugih strani, ki vam omogočajo enake storitve. SiMobil.

31 komentarjev

1.5 milijarde uporabnikov mobilne telefonije

The Register - Nokiin direktor, Jorma Ollila je v svojem intervjuju omenil, da naj bi se po napovedih Nokie število uporabnikov mobilne telefonije do leta 2005 povzpelo iz zdajšnje milijarde na poldrugo milijardo. Po njegovih besedah naj bi največje število novih uporabnikov prišlo iz dežel Vzhodne Evrope, Indije, Kitajske, Rusije ter Združenih držav, medtem ko je trg v Zahodni Evropi nasičen. Ostale statistične podatke najdete na tem naslovu.

0 komentarjev