»

Dellove matične plošče z virusi

New Scientist - Proizvajalec računalnikov Dell opozarja, da so nekatere izmed njihovih strežniških matičnih plošč PowerEdge s proizvodnih linij prišle okužene. Prvi zapisi, da nekaj ni povsem v redu, so se pojavili na Dellovih podpornih forumih, kar je Dell kasneje potrdil. Manjše število prodanih plošč (manj kot odstotek) naj bi imelo malware zapečen v firmwaru, ki je nivo nad operacijskim sistemov, zato ga preprosti antivirusni programi ne morejo odstraniti. Šlo naj bi za W32.Spybot, ki lahko okuži le sisteme Windows.

Dell na ta način odpira Pandorino skrinjico tako imenovanih strojnih Trojanskih konjev, katerih se na primer Pentagon boji že dolgo časa. Tako ameriška vojska letno porabi več milijonov dolarjev za zagotavljanje neoporečnosti mikročipov v svojih kritičnih sistemih. Tudi raziskovalci s Case Western Reserve University raziskujejo namerno okužitev čipov, ki bi ob primernem signalu odpovedali.

13 komentarjev

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev

Nov članek!

Slo-Tech - Tako, pa smo dočakali še en članek, tokrat izpod peresa našega vrlega admina ter strastnega navijalca. Alien-w je opisal pot od zapakiranega GeForce4 Ti4200 do skorajšne Ti4600 inačice, skupaj z vsemi težavami ter zapleti, ki so se mu dogodili. V kolikor je v vas vsaj malo overclockerja ter modifikatorja, klik!

2 komentarja

Intel prodira v naravoslovje

ZDNet - Če vam omenim kratico QSAR, verjetno ne boste vedeli, o čem govorim. Če bi omenil razkritje človeškega genoma, ki smo mu bili priča v ne tako oddaljeni preteklosti, bi verjetno vedeli več. Če pa bi bili tržni analitik, in bi v ideji računalniške podpore farmacevtsko-medicinskih ved zavonjali denar, potem pa bi bili na pravi poti.

Tako bi lahko mogoče opisali pot, ki jo sedaj peljejo proizvajalci računalnikov po svetu. Tako je, kot poročajo na ZDNetu, Intel pred kratkim ustanovil podružnico, ki se bo ukvarjala z načrtovanjem in prodajo večjih klusterjev laboratorijem in ustanovam, ki porabijo veliko procesorskega časa. Gre predvsem za racionalno načrtovanje novih učinkovin, pa še kaj drugega.

Poleg tega lahko tukaj prebermo, da je Dell izdelal enega od večjih klusterjev trenutno. Vsebuje 2008 PowerEdge stežnikov, vse skupaj pa poganjaj Red hat (samo za informacijo, pri nas se trenutno dela na klusterju s 128 procesorji).

Kot kaže, je področje biotehnologije in sorodnih ved...

6 komentarjev

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

Pentium 3 1.33 GHz na policah

X-Bit Labs - Odkrito povedano, da sem kar malce zmeden, ko se začne debata o frekvencah najnovejših Pentium 3 alias Tualatin procesorjev, saj mi enostavno ni jasno, zakaj Intel tako zavlačuje s predstavitvam hitrejših procesorjev iz te družine. Zadnji primerek iz te družine je bil procesor, ki je deloval s frekvenco 1.2 GHz, hitrejših koščkov silicija pa kar ni in ni bilo na spregled. Je bilo to samo zatišje pred nevihto? Recimo, saj je Intel pred kratkim predstavil Tualatina, ki deluje s kar 1.33 GHz. Upajmo, da bomo deležni še kakšnega novega Tualatina.

0 komentarjev

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

IBMovi pametni web strežniki

Electic Tech - IBM je danes najavil novo strežniško programsko opremo z imenom IBM Director. Glavna lastnost te nove programske opreme je samo-ohranilna funkcija z imenom Software Rejuvenation, ki bo precej zmanjšala pogostost izpadov strežnika tako, da bo vnaprej predvidevala in odpravljala vzroke za sesutje. Namreč, glavni razlog za sesutje strežnikov je v veliki večini primerov ravno programska napaka, in takšne stvari lahko stanejo podjetje ogromne denarce. Dobro poznana lastnost Intelovih strežnikov, znana kot "aging", je nabiranje drobnih napakic v softveru, ki potem privede do vse večje porabe sistemskih resursov in na koncu do sesutja ali nedostopnosti. Kot nakazuje ime IBMovega programa, bo zadeva zaznavala in odpravljala ravno te drobne napakice. IBM Director bo na voljo kot samostojen produkt za veliko večino operacijskih sistemov, vključno z Linuxom, Netwarom, OS/2... Več o vsemu skupaj lahko preberete tukaj.

0 komentarjev