»

Ljubljana in Maribor pokrita s Si.mobil UMTS signalom

Monitor - Naš drugi mobilni operater je 10. septembra zagnal svoje UMTS omrežje, ki za zdaj pokriva Ljubljano in Maribor, signal pa lahko ulovite tudi v Kranju, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu. Sistem je nadgrajen na HSDPA, ki v optimalnih pogojih omogoča prenos do 3,6 Mbps.

Si.mobil je v boj krenil zelo agresivno. Z UMTS signalom ima pokritega približno 25 % prebivalstva, tretjina njegovih mobilnikov v prodaji pa že podpira UMTS. Novi paradni konji bodo Sony Ericsson P1 in Vodafone Mobile Connect Card, ki podpirata hitrosti HSDPA. Prav tako bodo kmalu ponudili Huawei USB modeme, ki jih že ponuja Mobitel. Razlikovali se bodo le v natisnjenem logotipu in prilagojeni programski opremi.

Hkrati je napovedana tudi prenova Vodafone live! portala, ki bo med drugim ponujal vsebine za UMTS mobilnike.

Vir

16 komentarjev

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev

Srečno 2005

Slo-Tech - Takole. Slabih šest ur pred iztekom leta 2004 je res že skrajni čas, da potegnemo črto pod letošnje dogajanje. V letu 2004 smo se za vas trudili in vam pripravili skoraj trideset člankov oz. testov strojne opreme, več kot tisoč novic s področja računalništva in tehnologije, poslovenjeno distribucijo Linuxa, veliki dogodek NEST.2004 in nekaj manjših, naprimer pywo é wyno. Vendar pa Slo-Techa ne bi bilo brez vas, drage bralke in bralci, ki ste letos napisali več kot 200.000 sporočil v več kot 60.000 tem, ki polnite števce obiska in forum.

Zato vam uredniška ekipa Slo-Techa želi čim uspešnješe prihajajoče leto, da bi vam uspelo iz vašega abakusa iztisniti še zadnji megaherc moči, da bi bili vaši okna ali pingvini karseda stabilni in da bi vam čim manjkrat odpovedali poslušnost. Zunaj kibernetskega sveta vam želimo zdravja, sreče, ljubezni in uspehov. Naužijte se še zadnjih kapljic leta 2004 in ob polnoči krenite proti novim zmagam, ki vas čakajo v petem letu tretjega tisočletja. Pa...

90 komentarjev

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

SMS-i iz tujine brez prednaročila

Mobitel -

Mobitel je za uporabnike predplačniškega sistema Mobi pripravil novost. Pošiljanje SMS-sporočil v tujini bo odslej možno brez predhodnega naročila, česar se bodo razveselili številni uporabniki, zlasti pa tisti, ki bodo počitnice preživljali v tujini in bi želeli komunicirati s simpatičnimi SMS-sporočili. Naj spomnimo, da so bili do sedaj Mobi uporabniki primorani skleniti predhodno naročilo, podpisati posebno pogodbo, nakar so za storitve, opravljene v tujini, prejeli poseben račun. Pošiljanje poteka sedaj popolnoma enako kot v Sloveniji, porabljeni zneski pa se trenutno odštevajo z računa. Še cene: 42 SIT za naročnike in 50 SIT za Mobijevce. Klik!

2 komentarja

Mobitel in SiOL združujeta moči v Planetu 9

24 ur - Obe družbi sta se namreč odločili za ustanovitev skupnega podjetja, v katerem bo Mobitel imel 76-odstotni delež. Podjetje Planet 9, kot so ga poimenovali, so ustanovili z namenom razvoja obstoječih in novih vsebin ter storitev, ki bodo prišle najbolj prav ob odprtju UMTS omrežja oz. mobilne telefonije 3. generacije saj gre za tehnolologijo novih razsežnosti. Mobitel napoveduje UMTS za letošnjo jesen.

Naloga podjetja bo med drugim večja popularnost Mobitelovega informacijskega portala Planet. Sklepamo lahko, da so se za ustanovitev podjetja odločili tudi zaradi preteklih izkušenj, ko uporabniki kar niso in niso želeli sprejeti novih storitev (npr. WAP protokol) ampak ohranili še vedno aktualna, a tehnološko že stara SMS sporočila.

3 komentarji

Mobitel z UMTS še letos

SiOL - Mobitelovo omrežje mobilne telefonije tretje generacije (UMTS) naj bi komercialno zaživelo še pred koncem leta 2003, je na današnji novinarski konferenci na Bledu dejal direktor družbe Anton Majzelj. Mobitel naj bi bil s to potezo med prvimi mobilnimi operaterji v Evropi, saj je UMTS storitve zaenkrat ponudilo le pet operaterjev. Mobitel bo tako naslednje leto pokril le Brnik ter Ljubljano, v začetku leta 2004 pa se lahko nadejamo UMTS tudi v drugih krajih Slovenije. Klik!

2 komentarja

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

Nokia v težavah

Jaz - Ja, saj vem, to ni ravno novica z našega primarnega področja, toda menim, da bo več kot zanimiva za veliko Slo-Techerjev. Po tej novici sodeč bo namreč Nokia po vsej verjetnosti morala vpoklicati na milijone svojih mobilnikov. Razlog? Nezdružljivost z omrežji tretje generacije (3G), ki jih mislijo ameriški operaterji začeti uporabljati že to leto. Nokia je namreč v razvoju svojih 2G telefonov uporabila "bližnjico" in se ni natančno držala specifikacij standarda, kar sedaj povzroča nezdružljivost. Sicer obstaja možnost, da se bo podjetje sporazumelo z izdelovalci baznih postaj, in bodo namesto milijonov mobitelčkov nadgradili le-te, toda zaenkrat še nič ni sigurno. Interesting . Thnx, D!

4 komentarji

Doživetja nekega Slo-Techerja

Jaz - Ne boste verjeli kaj se mi je pravkar zgodilo! Na svojo vtičnico, na kateri imam vključeno: računalnik z dvema napajalnikoma, ekran, dva para zvočnikov, tiskalnik, skener, halogensko svetilko ter polnilec za mobitel, sem priključil še en grelec za foro, pač da me bo grel ponoči. Stvar se zažene in dela... Kakih 10 minut... In potem začne v razdelilcu nekaj pokati... In poka vse pogosteje... Pogledam in vidim STRELE ČEZ RAZDELILEC! Še preden sem se zavedel, kaj se je ravnokar zgodilo, je vrglo ven varovalko za mojo sobo. Hvalabogu se ni nič uničilo, razen varovalk mojega razdelilca. Naj še omenim, da je razdelilec imel kakih 100°C ter smrdel ko kuga .

Jao... In jaz sem hotel gor priključiti še peltierjev element .

7 komentarjev