»

Prvi 45 nm čipi iz AMDja

TG Daily - Dirk Meyer je javno izjavil, da AMD v proizvodnji 45 nm čipov že dosega sprejemljive nivoje kakovosti in razumno nizek odstotek nedelujočih primerkov ter da so zaenkrat povsem v okvirih zastavljenih časovnih ciljev. V skladu s slednjimi naj bi pripeljali prve primerke 45nm Phenomov že v prvi polovici naslednjega leta in sicer v dovoljšnih količinah za prodajo.

Podrobnejše specifikacije so napovedali za decembr, zaenkrat pa ni bilo še nič rečenega o pomenu tega razpleta za njihove naslednje projekte Bulldozer in Bobcat.

Izvorna novica.

46 komentarjev

CrossOver Office 2.0!

PC Linux Online -

CodeWeavers, vodilni razvijalec programske opreme, ki omogoča uporabo programja za Windows pod Linuxom, je izdal CrossOver Office 2.0. Nova različica priljubljene programske opreme omogoča uporabo zbirke Microsoft Office XP in Adobeovega Photoshopa 7 v okolju Linux brez uporabe emulatorja. Polega tega dodaja podporo tudi japonskim, kitajskim in korejskim različicam programske opreme.

Že prejšnje različice so omogočale uporabo Lotus Notes, Intuit's Quicken, Microsoft Visio, Microsoft Internet Explorer in drugih programov v okolju Linux. Photoshop je za marsikoga ključni program, zato bo nova različica prispevala tudi k širjenju Linuxa na namizja. Uporabo Photoshopa pod Linuxom so si že ogledali na DesktopLinux.com.

CrossOver Office deluje na novih različicah distribucij SuSE, RedHat in Mandrake. Cena ene licence znaša 54,95 dolarjev. Klik!

5 komentarjev

AMDjevi novi procesorji

X-Bit Labs - AMD je imel predstavitev svojega dela in na njej so kazali svoje nove procesorje. Izbranci so tako lahko vrgli uč na dva serverja, ki sta imela za centralni procesni enoti 64-bitna Sledgehammerja (Opteron) in dve delovni postaji zgrajeni okoli ClawHammerjev. Uporabljali so 64-bitno verzijo Windows Server in celo 64-bitni Internet Explorer. Eden od namenov prikaza je bil tudi prikazati združljivost in dobro sodelovanje z 32-bitnimi aplikacijami. Če vas zanima več: klik ali klik.

Povedali pa so še nekaj o novih 32-bitnih procesorjih s Thoroughbred jedrom. Le-ti naj bi bili hitrejši od Palominov pri istih frekvencah. Vprašanje je le, če jim verjamemo. Sicer je pa vse že pripravljeno, le še marketing mora dati zeleno luč, da bo stvar izšla.

0 komentarjev

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?...

4 komentarji

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

AMD in Virtutech

Electic Tech - AMD in Virtutech sta najavila konec razvoja posebne aplikacije z imenom VirtuHammer. Gre za nekakšen programski simulator, ki bo simuliral obnašanje AMDjevega 64 bitnega Sledgehammer procesorja. Tako lahko razvijalci programske opreme že zdaj načrtujejo, programirajo in debugirajo aplikacije in operacijske sisteme za procesor, ki bo na voljo komaj v prvi polovici naslednjega leta. AMD je simulator že razposlal glavnim razvijalcem in si s tem vnaprej zagotovil podporo za svoj novi procesor veliko pred njegovim izidom. Več tukaj.

0 komentarjev

Popularne GeForce2 Ultre

X-Bit Labs - Hm, očitno imajo ljudje po svetu (in pri nas!) preveč denarja, saj so najdražji GeForci2 Ultre še kar popularni. O tem priča kar veliko različnih kartic s tem procesorjem: vsi večji proizvajalci jih že prodajajo, pa tudi tajvanski "no-name" proizvajalci (Sparkle, Prolink, Innovision) jih že na veliko prodajajo... Če boste takšno kartico kupili ali ne je vaša odločitev, toda cena se jim bo v prvi polovici naslednjega leta po vsej verjetnosti spustila do 200$ ali celo manj, saj bo na sceno prišle naslednje Nvidiine High-End kartice na osnovi NV20.

0 komentarjev

Kdaj torej DDR?

X-Bit Labs - Po vseh teh slabih novicah se seveda postavlja vprašanje kdaj bomo zares ugledali kakšne DDR matične plošče in pomnilnik. Odgovor je precej zapleten, saj je trenutno le en proizvajalec sposoben dostavljati DDR čipovje v velikih količinah, in to je AMD. Kot vemo, pa ima AMDjevo čipovje nekatere težave, tako da so proizvajalci zelo previdni pri vgradnji. Druga dva, ALi in VIA, sta trenutno še v fazi testiranja, tako da masovno proizvodnjo lahko pričakujemo komaj nekje v začetku naslednjega leta. Iz vsega tega je mogoče sklepati, da se DDR era računalništva zagotovo ne bo začela prej, kot nekje v prvi polovici naslednjega leta. D0h [:(].

0 komentarjev