»

Radeon HD 2x00 na dolgo in široko

X-Bit Labs - Fantje z X-bit labs so pripravili obširen članek na temo nedavno predstavljenega novega Radeona. Na kar 22 straneh so najprej podrobno opisali različne nove tehnologije, uporabljene v čipu R600, si navzven ogledali kartico, njeno vezje in razporeditev elementov ter hladilni sistem. Po začetnem teoretičnem delu so seveda kartico tudi temeljito pretestirali v praksi in naredili malce bolj optimističen zaključek od večine opisovalcev do sedaj, ki so kartico precej popljuvali.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Hitachijev 250 gigabajtnež

The inquirer - Hitachi je danes uradno "splavil" svoj novi Serial ATA disk s kapaciteto kar 250 GB. 3,5-palčni disk Deskstar 7K250 se v eni minuti zavrti 7.200-krat. Poleg Serial ATA diska bo Hitachi na tržišče poslal še diske kapacitet 40, 80 ter 160 GB, z ali brez Serial ATA vmesnika. Cene diskov zaenkrat še niso znane, zvedeli pa naj bi jih konec meseca, ko bodo naprodaj. Kljub temu, da S-ATA diski prihajajo na tržišče relativno počasi, je že očitno, da bo nova tehnologija kaj kmalu zamenjala svojo predhodnico. Klik!

0 komentarjev

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

Novi SATA krmilniki

X-Bit Labs - Promise Technology, podjetje, ki nam je najbolj poznano po svojih RAID krmilnikih, je včeraj predstavilo novo serijo svojih Serial ATA krmilnikov, ki nudijo podporo sandardu SATA-150. Na voljo bosta dve različici kartic:
  • SATA150 TX2plus je hibridna kartica, ki ima en ATA133 priključek (dva diska) ter dva neodvisna SATA-150 konektorja (dva diska). Njena cena trenutno znaša 60 evrov.
  • SATA150 TX4 je kartica, namenjena samo SATA napravam, saj podpira samo priklop štirih SATA-150 kompatibilnih naprav. Njena cena znaša 85 evrov, na voljo pa bo do konca letošnjega leta.
Obe kartici delujeta tako na 33 MHz, kot tudi na 66 MHz PCI vodilu ter podpirata trde diske velikosti tudi nad 137 GB (48-bitno LBA naslavljanje). Klik!

4 komentarji

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev