»

Britansko združenje bank hotelo cenzurirati Univerzo v Cambridgeu

Slashdot - Letos februarja je bilo na BBC-ju javno razkrito, da je trenutni sistem ugotavljanja istovetnosti uporabnika plačilne kartice luknjičav. Ker se pravilnost vnesenega PIN-a preverja proti kartici in ne proti centralni bazi podatkov v banki, je moč pretentati POS-terminal in z uporabo lažne kartice doseči, da se transakcije sprovede z vnosom poljubne kombinacije namesto PIN-a. Banke v desetih mesecih niso storile ničesar.

Podiplomski študent Omar S. Choudary na Cambridgeu je pripravil magistrsko nalogo The Smart Card Detective:
a hand-held EMV interceptor
in jo tudi objavil na fakultetnih straneh. V njej je raziskal pomanjkljivost in...

20 komentarjev

Londonski bankomati govorijo v slengu

Google News - Tale novica v slovenščini ni niti približno tako smešna kot v angleščini, pa vendarle. V Londonu bodo odslej nekateri bankomati podjetja Bank Machine govorili tudi sleng Cockney. Gre za poseben sleng, ki se je razširil med prebivalci londonskega East Enda, ki tujcem zelo oteži razumevanje povedanega. Trik je v zamenjavi besede z neko drugo stalno besedno zvezo, kjer se zadnja beseda rima z zamenjano; za večjo obskurnost se običajno izgovori le prva (tako face prek boat race postane boat, head pa prek loaf of bread kar loaf). Do you Adam and Eve?

Ron Delnevo je poliglotstvo petih bankomatov, ki bo trajalo tri mesece, pospremil z besedami, da so želeli uvesti nekaj zabavnega in v skladu z lokalno kulturo. Še bonbonček: čeprav večina bančnih avtomatov zaračunava provizijo za dvig, bo uporaba teh petih brezplačna.

Še kratek glosar:
  • Huckleberry Finn - PIN
  • sausage and mash - cash
  • speckled hen - ten
  • rattle and tank - bank
  • gallbladder of lard - card
  • bees and honey - money

37 komentarjev

DDR3 devetega maja

The inquirer - Intel je prestavil datum izida novega veznega čipa Bearlake, ampak tokrat, zanimivo, ne naprej, temveč nazaj na 9. maj (prvotni datum je bil 27. maj). Glavna novost prihajajočih matičnih plošč, ki bodo temeljile na Bearlakeu, bo seveda podpora pomnilniku DDR3, kako bo to vplivalo na performanse, zaenkrat ne vemo. Intel je namreč zabičal vsem proizvajalcem, ki imajo sicer izdelke že pripravljene, naj ne objavljajo rezultatov testov. Inquirer opozarja, da najbrž sprva ne bomo preveč navdušeni, podobno kot pri prehodu z DDR na DDR2, saj so kljub visokim frekvencam delovanja visoki tudi dostopni časi, kar prinaša slabe rezultate.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Informacije o stanju bankomatov po Sloveniji

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zelo mudilo in ste hoteli dvigniti denar na bankomatu, pa le ta ni deloval? To bi se sedaj moralo dogajati redkeje, saj smo končno dobili spletno stran www.bankomati.net, ki nam ponuja informacije o stanju bankomatov po celi Sloveniji. Tako lahko sedaj kar doma ugotovite, ali bankomat deluje ali ne, ali pa mu je samo zmanjkalo denarja in lahko normalno napolnite svoj GSM račun ali položite depozit... Klik!

30 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev

Avtor Ctrl+Alt+Del zapušča IBM

The Miami Herald - Verjetno ga ni bralca tega portala, ki ne bi poznal učinka sočasnega pritiska na tipke Ctrl, Alt in Delete. Kretenj za doseg teh treh tipk smo se navadili predvsem v prvi polovici 90. let, ko so bili komercialni Unixi še, milo rečeno, svinjsko dragi, odprtokodne alternative z Linuxom na čelu še globoko v plenicah, OS/2 nas nekako nikoli ni povsem prepričal, tako da nam je ostal samo še DOS z vsemi svojimi "posladki".


Avtorstvo te magične kombinacije tipk pripisujemo Davidu Bradleyu, ki velja tudi za enega "očetov" osebnega računalnika, bolj znanega pod kratico PC. Poleg tega očitno pozna tudi pregovor, da je skromnost lepa čednost, saj je na proslavljanju 20. obletnice omenjenega računalnika pred že skoraj dvema letoma in pol pripomnil, da je za "popularnost" njegove "iznajdbe" (ki naj bi mu vzela le 5 minut njegovega življenja) bolj od njega zaslužen Bill Gates. Kaže pa, da se je po več kot 28 letih naveličal službe pri IBM, saj je s koncem januarja dal odpoved. Ker pa je pri 55...

6 komentarjev

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev

ZNANE CENE GeForce 4 !

Icrontic - Še preden je Nvidia sploh napovedala novi grafični procesor (to se bo zgodilo 6. februarja), so znane tudi cene grafičnih kartic, ki bodo temeljile na njem. Kartice se bodo v čezlužju začele prodajati že konec tega tedna! GeForce4 MX420 64 MB = $ 92.12, GeForce4 MX440 64 MB = $ 119.05, GeForce4 MX460 64 MB = $ 162.98, GeForce4 Ti4400 128 MB = $ 282.02, GeForce4 Ti4600 128 MB = $ 389.73,

22 komentarjev

Novi server CPUji od Intela

The Register - Po besedah The Registerja, naj bi Intel na prihajajočem sejmu Computex predstavil novo družino procesorjev za zelo obremenjene serverje.
Govorimo o nizko voltažnih CPUjih, ki pa niso namenjeno notebookom ampak serverjem. Prvi Pentium III-S LV (tako se dobesedno imenujejo) bodo delovali pri 700 MHz in bodo temeljili na 0.13 mikronskem Tualatin jedru z 512 KB L2 predpomnilnika. Novi procesor bo najprej podpiral 100 MHz vodilo in potreboval 1.1 V elektrike (navadni Tualatini potrebujejo 1.475 V).
Kasneje naj bi Intel razširil Pentium III-S LV družino procesorjev, ki bodo delovali pri višjih frekvencah in podpirali 133 MHz vodilo. Torej, naslednji februar bi morali že videti Pentium III-S LV 800 MHz z 133 MHz vodilom, ob koncu leta 2002 pa naj bi družina procesorjev dosegla 1 GHz.

3 komentarji

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji

Varni bankomati?

Slo-Tech - Primož Ermenc me je obvestil glede ene zelo zanimive novičke:

Z dnem 26.4 in 27.4.2001 so se širom po Sloveniji dogajale čudne stvari z bankomati. Pravzaprav že kar zaskrbljujoče. Vsak, ki je dvignil denar na ta dva datuma, mu je iz tekočega računa potegnilo dvojni znesek. Kam je šel ta denar in sploh zakaj se je to zgodilo? So mar hekerji napadli računalniški sistem, ki upravlja bankomate po Sloveniji ali pa je bila to samo računalniška napaka? Če ne verjamete, pokličite na številko 01/5834 183

Hm, porajajo se mi vprašanja: Ali se je ta denar že vrnil? Kaj točno je šlo narobe? Kdo je bil kriv? Jasno je, da je lahko šlo kaj narobe samo na glavnem računalniku, ki odšteva od stanj računa. Sedaj pa... Ali je to bila napaka administratorja, napaka na omrežju ali vdor hekerja? Ali sploh lahko še zaupamo bankomatom? Jutri bom poklical na zgoraj navedeno številko ter jih vprašal zgornja vprašanja. Odgovore dobite v naslednji novici ....

15 komentarjev