»

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

VIA bo izdala RISC procesor

X-Bit Labs - Te dni se v Taipeiju odvija VIA Technology Forum srečanje, kjer VIA predstavlja svoje novosti ter načrte za prihodnost. Danes so potrdili govorice, da nameravajo v prvi četrtini prihodnjega leta izdati njihov prvi procesor na t.i. RISC (Reduced Instruction Set Computing) logiki, ki bo lahko uporabljan v napravah, kot so mobilni telefoni in podobno.

Gre za popolnoma nov trg, saj podjetje VIA na tem področju še ni ponudilo svojih rešitev in zamisli, izvzemši njihovo VIA Eden platformo, ki je poceni, a ima slabe zmogljivost in je torej primerna za pisarniški trg. V naslednjem letu tako VIA namereva izdati tudi nov North Bridge za platformo Eden.

Seveda se ob vsem poraja vprašanje, kje je VIA staknila načrt za izdelavo RISC procesorskega jedra, saj se doslej nista ne Cyrix, ne IDT ukvarjala s tem področjem. V kolikor so torej uspeli razviti hitro, poceni ter stabilno RISC jedro, VIA v prihodnosti ne bo več tako odvisna le od prodaje svojih čipovji za AMD in Intel procesorje. Klik!...

0 komentarjev

Tri gigaherčni procesorji novembra

OC Workbench - Na internetu se pojavljajo govorice, da namerava Intel 14. novembra letos izdati tri gigaherčno izvedenko Penituma 4. Njihov tiskovni predstavnik govoric ni niti potrdil, niti zanikal, je pa potrdil, da bo Intel dotični procesor izdal še pred koncem koledarskega leta. Prav tako naj bi se z izdajo 3 GHz procesorja, šibkejši 2.6 ter 2.8 GHz različici tega procesorja, premaknili iz t.i. high-tech sistemov, v računalnike domačih uporabnikov. Prav tako je potrdil namero Intela, da namerava znižati cene že obstoječim procesorjem. Klik!

3 komentarji

Viini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Čeprav je v središču pozornosti trenutno P4X266 chipset, to še ne pomeni, da so chipseti Viin glavni vir zaslužka. To že veste, da VIA že dalj časa izdeluje procesorje, gotovo pa ne veste, kakšni so njeni načrti za prihodnost. Zato smo pa mi, da vam poročamo. No kakorkoli že, VIA namerava v tej četrtini poslati v proizvodno nanjnovejši C3 procesor s kodnim imenom Ezra. Ezra bo izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, vsebovala pa bo tudi 128KB L1 in 64 KB L2 predpomnilnika. Ezra procesorji bodo delovali s frekvencami med 800MHz in 1GHz. Sočasno z Ezro, bo VIA predstavila tudi Ezra-T procesor, ki bo fizično združljiv s podnožji za Tualatine. O teh procesorjih sem že poročal, kakšne velike razlike med Ezrami in Ezrami-T pa (razen združljivosti s Tualatin podnožji) ne bo. Vendar pa VIA ni zaključila z razvojem. Zgodaj v letu 2002, nas čaka nov procesor C5X (kodno ime Nehemiah). Ta procesor bo odprl novo družino C4 procesorjev (ali je ime C4 le naključje, ali se nam obeta manjša...

0 komentarjev

3D Benchmark vodič

Sysopt - Sintetični ali benchmark testi v sedanjosti nimajo kakšne pomembne vloge, vendar pa so dober pokazatelj, kako naj bi igre izgledale v prihodnosti in ali bo vaš PC še zmožen prenašati bremena najnovejših 3D motorjev, ki iz generacije v generacijo postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Vendar pa tudi na tem področju ne gre brez rahle zmede. 3D benchmark programov je cel kup - od 3D Marka 2000/2001, preko GLMarka, do Final Reality. Da pa bi uporabniku vsaj malo pomagali pri izbiri, so se pri Sysopt odločili, da naredijo kratek pregled nekaterih (a še zdaleč ne vseh) benchmark programov. Malce so se dotaknili tudi Direct3D-ja in OpenGL-a, ter podali odločitev, da bo lastnik 1 GHz procesorja in 64 MB DirectX 8 grafične kartice lahko še dolgo časa užival v najnovejših igrah.

2 komentarja

Copper Ramsinks

2fast CPU - Pa smo spet pri hlajenju RAM-a. Včasih se človek kar malce nostalgično spominja časov, ko računalnik ni potreboval nobenega hlajenja, potem pa so se hladilniki in ventilatorji začeli pojavljati tudi na komponentah in seveda na RAM-ih. Najprej smo videli Thermaltakov hladilni komplet za sistemski ram, danes pa si bomo ogledali še hladilnik za RAM-e na grafični kartici. RAM-i na grafični kartici so še vedno bolj v domeni zmogljivejših (in dražjih) grafičnih kartic, na cenenih karticah tipa GeForce 2 MX pa niso tako pogosti. Ker je izdelovanje majhnih hladilnih reber malce bolj zahtevna naloga, so nekatera podjetja zavohala denar in ponudila svoje rešitve. TweakMonster je ponudil svoje Copper Ramsinks-e, ki so lepe bakrene barve (izdelani so iz bakra). Odlika Copper Ramsinks je, da sedejo tako na DDR SDRAM, kot tudi na navadni SDRAM. Sicer od RAM hladilnikov ni za pričakovati kakih čudežev, vendar je pri ekstremnemu navijanju vsaka stopinja C še kako pomembna. Test najdete tukaj....

1 komentar