»

Hekerji napadli japonskega orožarja Mitsubishi Heavy

vir: Reuters
Reuters - V podjetju Mitsubishi Heavy Industries so danes uradno potrdili, da so njihove računalniške sisteme napadli hekerji. Ni še znano, ali so dejansko tudi odtujili kakšne podatke, kar trdijo neuradno viri. Japonski časnik Yomiuri piše, da naj bi bilo okuženih okoli 80 računalnikov na sedežu podjetja in v razvojno-raziskovalnih obratih.

Mitsubishi Heavy Industries je glavni japonski orožar, saj izdeluje podmornice in rakete, opremo za jedrske reaktorje, motorje, vodna plovila, vlake ipd. Sedanji napad je...

18 komentarjev

Intel + Elpida

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se nameravata Intel in Elpida tesneje gospodarsko povezati. Danes so zadeve postale skorajda dokončne, poročajo razni japonski časniki. Intel zahteva 10-20 % delež v Elpidi, katerega bo plačal s 169 do 304 milijoni dolarjev. Žal to ne bo dovolj, saj Elpida za uspešno nadgradnjo proizvodnih kapacitet potrebuje 587 milijonov dolarjev. Kdo bo drugi investitor, še ni znano. Intel kani pogodbo podpisati še pred koncem prihodnjega meseca. Klik!

0 komentarjev

Yukio Sakamoto na čelu Elpide

X-Bit Labs - Ker vam, predvidevam, naslov ne pove kaj dosti, sledi še razlaga. [:D]

Že omenjeni Yukio Sakamoto je bil do pred kratkim direktor družbe UMC Japan od leta 2000, sedaj pa je nastopil predsedniško funkcijo v podjetju Elpida Memory, hčerinski firmi NECa in Hitachija. Sakamoto je že predstavil svoje abiciozne načrte, ki so:
  • povezava z drugimi proizvajalci pomnilnikov (v začetku naslednjega leta tako načrtuje povezavo Elpide ter Mitstubishija)
  • dvakratno povečanje proizvodnje čipov
  • pritegnitev vlaganja tujih investitorjev do l. 2004
  • poslovanje z dobičkom prihodnje leto ter
  • investicija v R&D ter razvoj in patentiranje novih vrst pomnilnika
Bomo videli, če mu bo uspelo.

0 komentarjev

Tri gigaherčni procesorji novembra

OC Workbench - Na internetu se pojavljajo govorice, da namerava Intel 14. novembra letos izdati tri gigaherčno izvedenko Penituma 4. Njihov tiskovni predstavnik govoric ni niti potrdil, niti zanikal, je pa potrdil, da bo Intel dotični procesor izdal še pred koncem koledarskega leta. Prav tako naj bi se z izdajo 3 GHz procesorja, šibkejši 2.6 ter 2.8 GHz različici tega procesorja, premaknili iz t.i. high-tech sistemov, v računalnike domačih uporabnikov. Prav tako je potrdil namero Intela, da namerava znižati cene že obstoječim procesorjem. Klik!

3 komentarji

Združitev japonskih izdelovalcev pomnilnika?

The inquirer - Japonski pomnilniški gigant Elpida je danes potrdil vest, da namera pod svoje okrilje vključiti še drugega japonskega proizvajalca pomnilnika, podjetje Mitsubishi Electric's. Elpida je nastala kot hčerinsko podjetje NECa in Hitachia, specializirano za proizvodnjo pomnilnika. Združitev je potrdil tudi tiskovni predstavnik Mitsubishija, Koichi Nagasawa, ki pravi, da je združitev dobra poslovna poteza ter strategija za prihodnost. Elpida prav tako namerava uporabiti tovarne tajvanskega podjetja Powerchip, trenutno tudi v lasti Mitsubishija, kjer naj bi začeli uporabljati tudi 0,11 mikronsko tehnologijo proizvodnje, kot prvi na svetu. V združitev naj bi bil vključen tudi Intel, vendar še ni znano na kakšen način. Klik!

0 komentarjev

Sega kupuje

Australian IT - Če bi verjeli 'poznavalskim' govoricam na cesti, bi marsikdo živel v prepričanju, da je Sega 'propadla'. Kot vemo, to še zdaleč ni res, sedaj pa so se pojavile prve podrobnejše informacije o načinu, kako bo konzolastični velikan po tem, ko se je odpovedal izdelavi strojne opreme, z razvojem igrovja zavzel čimvečji tržni delež. Sega namreč kani pod svoje okrilje (beri: kupiti, prevzeti, združiti...) čimvečje število razvijalskih studijev širom sveta ter prenehati s predhodno politiko, ko so bili vsi naslovi tako 'japonski', le postopno predelani za druge trge -- ki pa se, to je jasno, od japonskega po demografskih, verskih in podobnih dejavnikih zelo razlikujejo. Ponavadi se citiranja sicer vzdržim, a tale izjava Tetsu Kayama najbolje obrazloži Segine motive:
"If a studio has something that Sega doesn't have, then we'll do an acquisition."
Klik!

0 komentarjev

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev