»

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Firefox 2.0.0.12 z resno varnostno luknjo

Slashdot - Niti trije dnevi niso minili od izida Mozille Firefox 2.0.0.12, pa je že bila najdena prva kritična varnostna napaka v brskalniku.

Luknja se je pojavila v view source, ki skozi JavaScript omogoči dostop do vsebine praktično celotnega trdega diska. Zaenkrat se da zadevi izogniti z uporabo dodatka NoScript.

Izvorna novica je bila objavljena na Slashdotu, kjer se tudi krešejo mnenja o dejanski resnosti luknje.

75 komentarjev

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

OSNews - Kot smo že velikokrat opozorili in opazili, tudi na lastni koži, se vse bolj pogosto krešejo mnenja o primernosti Linuxa za namizje. Podobno se sprašuje tudi Ernesto Garbarino, večletni programer in dober poznavalec operacijskih sistemov, ki je svoje mnenje o primernosti Linuxa za namizje predstavil v krajšem članku. Zaključuje, da Linux ima vse potrebne sestavine, ki ga vodijo na namizje, vendar zaenkrat še nobena distribucija ni uspela dokončati sestavljanke povsem uspešno.

Melkijad, moram zdaj Linux zabrisati z namizja?

70 komentarjev

AMD: Čipov je dovolj

Vnunet - AMD je že v torek predstavil in uradno splovil svoja nova AthlonXP procesorja, vendar bodo morali kupci počakati vsaj do konca leta, da se bosta znašla tudi v računalnikih navadnih uporabnikov. Ker so Intelovi procesorji navadno ob predstavitvi že na zalogah, so se na internetu pojavile govorice, da AMDjeva proizvodnja procesorjev ne dohaja povpraševanja ter njihovega marketinškega oddelka. Kakorkoli že, AMD je te novice ostro zanikal, saj bosta, po besedah njihove tiskovne predstavnice, procesorja v omejenih količinah OEM proizvajalcem dostopna že v poznem novembru. Pravi še, da bodo računalniki namenjeni božični prodaji, že vsebovali ta procesorja. In še ceni: 400 dolarjev za močnejšo ter 350 dolarjev za šibkejšo različico v količinah nad tisoč kosov. Klik!

4 komentarji

Forum

Slo-Tech - Vsi, ki vam je vojna Intel:AMD še vedno zelo zabavna ter aktualna, hitro kliknite semle ter preberite brez dvoma najzanimivejšo temo danes, kjer se krešejo mnenja o tem, ali je AMD res postal le marketinško-papirnato podjetje. Se Intelu nasmiha preobrat? Bodo Hammerji za en Falus™? Sploh veste, da je prepad med najhitrejšim dobavljivim AMDjevim Athlonom XP ter Pentiumom 4 že kar en cel gigaherc? Klik!

4 komentarji

Athlon XP vs. Pentium 4

Tom's Hardware - Bitka, no ja, vojna med dvema proizvajalcema procesorjev se je močno zaostrila ob tržnem prihodu AMDjevih Athlonov, ki so svoj čas konkurirali Pentiumom 3. Sedaj se bojujeta 3. generacija Athlona, Athlon XP ter 2. generacija Pentiuma 4. To temo so obravnavali pri Tom's Hardware-u, kjer so testirali pet Athlonov XP, enega Thunderbirda ter sedem Pentiumov 4. Vsak procesor ima svoje dobre strani in svoje slabe. Glavna dobra stran Athlonov so 3 enote za računanje s števili s plavajočo vejico, dobra stran Pentiuma 4 pa je sama hitrost, ki je že presegla 2 GHz. Vse te dobre in slabe lastnosti pa naredijo procesorja zelo enakovredna, tako da so razlike med njima zelo majhne, največkrat odvisne od optimizacije programov. Če vas ta tema zanima, si oglejte celoten test.

15 komentarjev