»

Intel se podaja v vode Arduina

vir: AnandTech
AnandTech - Na jesenskem IDF-u, ki je potekal med 10. in 13. septembrom v San Franciscu, je Intel med drugim predstavil novo družino procesorjev Quark. Gre za izredno varčne in poceni procesorje, združljive s Pentiumovimi, torej x86 funkcijami, bistveno cenejše in varčnejše celo od Atomov. Namen Quarka je uporaba v različnih samostojnih napravah, ki ne zahtevajo veliko zmogljivosti. Tukaj so mišljena predvsem industrijska okolja, a so potencialni kandidat tudi pametne ure, o katerih se dandanes govori veliko. Bistvena sprememba Intelove strategije v povezavi s Quarkom je podatek, da bodo jedra lahko licencirali zunanji proizvajalci za uporabo na svojih zasnovah sistemskih čipov, podobno, kot to počne ARM.

Pri...

26 komentarjev

USB zmešnjava

več strani - Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB...

6 komentarjev

Univerzalno ali ognjeno?

X-Bit Labs - USB (Universal Serial Bus) je s svojo drugo različico postal prava konkurenca Firewire standardu. Oba standarda sta namenjena zelo podobnim stvarem, imata podobno hitrost in ostale značilnosti, a sta, kako zanimivo, med seboj popolnoma nezdružljiva. Uporabnikom se seveda postavi vprašanje, ali lahko rečemo kdo je boljši. Prav gotovo namreč nekatere naprave bolje sodelujejo z USB 2.0, druge pa s Firewire vmesnikom.

S prav tem vprašanjem so se ubadali na X-Bit Lab's, kjer so preizkusili delovanje obeh standardov z različnimi napravami in preverjali, kateri napravi bolj odgovoraja Firewire ter kateri USB 2.0 Klik!

1 komentar

USB 2.0 v vsak računalnik

Bjorn3D - S prihodom Windows 95B, smo dobili v osebne računalnike podporo novemu standardu, USB imenovanem. Šlo je za revolucionaren standard, podport že v operacijskem sistemu, z zmožnostjo priključevanja naprav med delom ter priključitvijo kar do 127 naprav na en USB vhod.

A tistih 12 Mbps kmalu ni več zadoščalo, saj se je pojavila konkurenca s FireWire tehnologijo, ki podpira 400 Mbps ter ima vse lastnosti USBja. USB standard je udaril nazaj in dobili smo USB 2.0, ki podpira hitrosti do 480 Mbps ter je povsem nazaj združljiv z USB 1.1.

Kako do USB 2.0 v vašem računalniku? Lahko zamenjate matično ploščo ter v veliko primerih s tem tudi procesor in pomnilnik, a to je malce predraga možnost. Cenejšo so si ogledali pri Bjorn3D. Gre za PCI razširitveno kartico, ki vam doda 2 USB 2.0 priključka. Za vse, ki vas zanima je tukaj test.

4 komentarji

USB 2.0 in Linux

ZDNet - Kljub temu, da je specifikacija USB 2.0 že kar 'stara' ter jo Okna podpirajo od nekje začetka tega leta, naprave pa še kanček dlje, prava podpora na Linux šele prihaja. No, naslednja verzija jedra, 2.5, hitro vodilo sicer podpira že nekaj mesecev, vendar ni namenjena širši (ne-razvijalski) javnosti. Prva 'prava' podpora standardu za množice naj bi nas tako ugledala v naslednji stabilni verziji jedra, to je 2.4.19. Klik!

0 komentarjev

Toshibino prenosno MP3 igralo

CDR-Info - Toshiba bo kmalu začela prodajati svoj lasten prenosni MP3 igralnik, ki bo imel 5 GB trdega diska, imenoval pa se bo GIGABEAT. Opremljen bo z 480 Mbps USB 2.0 terminalom, prav tako pa je lahko povezan preko USB 1.1 vmesnika. Na prodajne police naj bi prišel 22. tega meseca (torej, jutri [:D]), predvidena cena pa naj bi bila okoli 400 ameriških zelenih. Klik!

1 komentar

Adaptec in USB 2.0

EverythingUSB - Adaptec se je odločil za njihovo 3 portno USB 2.0 (USB2Connect 3100) kartico izdati še eno, in sicer tako s kar 6 vhodi. Ta bo nosila oznako 5100 in bo imela 6 EHCI USB 2.0 kompatibilnih vhodov. Eden od teh je interni. Tako lahko sicer uporabimo le 5 vhodov, kar tudi zadostuje. Cena same kartice bo znašala okoli $99 in bo po zaslugi USB 2.0 omogočala hitrosti do 480 Mbps. Sama kartica pa bo podprta v večini OS, od Win 9x, Me, 2000, XP do MacOS.

0 komentarjev

USB 2.0

Guru 3D - Pred nekaj dnevi sem vam pravil o novem USB standardu USB 2.0. Do sedaj je bil v uporabi predvsem USB 1.1, ki ga bo v kratkem nadomestil USB 2.0. Kaj prinaša dobrega? 40 krat večjo hitrost prenosa v primerjavi z USB 1.1 in še nekaj drugih izboljšav.
Danes je s prodajo svoje USB kartice začelo tudi podjetje Keyspan. V promet je izdalo USB 2.0 kartico, ki jo priključimo v PCI režo. Kartica ima pet USB 2.0 vhodov, ki podpirajo tudi standard USB 1.1. Uporabljate lahko torej tudi svoje stare naprave z USB priključki, le da bodo delovale pri stari hitrosti (12 Mbps). Za podatke o kartici pojdite sem.

5 komentarjev

Prve USB 2.0 kartice

USB Workshop - Na USB Workshop strani lahko zasledimo novico, da se je začela prodaja prvih USB 2.0 PCI razširitvenih kartic. Proizvajalec je podjetje Orange, kartice pa izgledajo precej zanimivo. Že sam USB 2.0 standard omogoča precej višje hitrosti: do 480 Mbit/s, kar je zelo konkurenčno FireWiru ter neprimerljivo boljše kot USB 1.1 (12 Mbit/s). Da bi vse bilo še lepše, je standard popolnoma za nazaj združljiv z USBjem 1.1, kar pomeni, da bodo nove kartice lepo delovale s starejšimi napravami.
Na Orangovi kartici se nahajajo štirje zunanji in en notranji USB port, podatkov o ceni in dobavljivosti pa na žalost nisem zasledil.

4 komentarji