»

Modeli so, modeli bodo in javnost jih gleda

Slo-Tech - Dandanes smo vsi postali "modelarji". K sreči vsak dan gledamo vedno manj eksponentnih grafov in se več ukvarjamo s tem kako odpreti državo in držati epidemijo pod nadzorom. Pri tem pa ni vseeno kakšne podatke in kakšne modele za to uporabljamo. V Sloveniji je verjetno najkvalitetnejši vir podatkov skupnost Sledilnik, ki vztrajno in pedantno ureja uradne podatke v računalniško berljivo in predstavljivo obliko.

Danes, v torek ob 19.00 bo potekala virtualna okrogla miza tistih, ki na podlagi teh podatkov izdelujejo modele. O pomembnosti dobrih podatkov. O tem kaj modeli sploh lahko povedo in česa ne. Kako verjeti modelom, če pa imajo sto parametrov? Ali morajo biti uradni modeli odprti?

Seveda bo dogodek javen in virtualen. Prijave preko Eventbrite. Stream bo tudi na V zivo. Vabljeni!

6 komentarjev

Dlančniki bodo bolje omreženi

RV Tec - Podjetje RV Tec je naznanilo novo pridobitev pri povezovanju dlančnikov z omrežji druge in tretje generacije mobilne telefonije, brezžičnimi in drugimi omrežji. Napravica (označimo jo lahko kot adapter), Guyver imenovana bo omogočala dlačnikom z univerzalnim Palm konektorjem uporabo kartic PCMCIA tipa II. V napravi je vgrajen samostojni procesor, za upravljanje pa se uporablja proizvajalčeva aplikacija. Ker brez elektrike ne gre, uporablja izmenljivi 1000 mAh litij-polimerni baterijski vložek. Na dlančnik jo namestimo na njegovo hrbtno stran, tehta pa 120 gramov.

1 komentar

Sony Clié PEG-NZ90

Hardware Zone - Sony je ravno pred novim letom začel prodajati zelo priljubljene dlančnike z imenom PEG-NX70, a na trgu so se že pojavili njihovi nasledniki -- Sony Clié PEG-NZ90. Za razliko od Compaqovih dlančnikov, je na njih naložen Palm OS 5, ki je precéj priljubljen med uporabniki. Ko dlančnik te serije pogledamo, najprej opazimo, da je prepogljiv in da ima vrtljiv zaslon. Poleg tega vsega tega boste našli tudi digitalni fotoaparat z dvema megapiksloma ločljivosti. Klik!

0 komentarjev

Palmov paradni konj

več strani - In vendarle se je zgodilo, Palm je končno izdal svojega paradnega konja med dlančniki - Tungstena T. Opremljen je z barvnim zaslonom, veliko razširitvenimi možnostmi na njem pa teče Palm OS 5. V ZDA stane približno 500 zelencev, cena v naši Kokoški pa seveda še ni znana. O uporabnosti in kvaliteti zaenkrat še ni podatkov, tako da pa presodite sami. Klik, klik in uraden klik!

1 komentar

Palm Zire

več strani - Palm je končno izdal Palm Zire, nov dlančnik, namenjen manj zahtevnim kupcem. V ZDA stane le 99 zelencev, kar v tolarjih znese približno 23 tisočakov. Poganja ga Motorolin 16 MHz Dragonball procesor, premore pa 2 MB pomnilnika. Na napravi teče Palm OS 4.1, tehta pa le 109 gramov, z merami 11.2 x 7.4 x 1.6 cm. Na računalnik ga lahko priključimo preko USBja in IR povezave. S tem dlančnikom namerava Palm pridobiti nove uporabnike dlančnikov, ki bodo verjetno kasneje kupili močnejši dlančnik - seveda pri njih [:D]. Klik, klik, klik ter uradni klik.

0 komentarjev

Novi Palmovi modeli

Palm Info Center - Na Palm Infocentru sem našel nekaj govoric o prihajajočih modelih Palmovih dlančnikov. Iz anonimnih virov so dobili sliko Tungstena T, definitvno enega najbolj pričakovanih dlančnikov, saj bo na njem tekel Palmov OS 5. Seveda bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 320x320 pik, izboljšana pa naj bi bila tudi podpora večpredstavnosti, ki smo jo pogrešali na prejšnjih Palmovih operacijskih sistemih. Klik!

Obenem pa so se razširile govorice o novem "pametnem" telefonu, imenovenam Tungsten W in cenejšem dlančniku, ki so ga poimenovali Zire.

0 komentarjev

Star Microsoft: PCji niso končna meja

The Register - Torej, naslednji del moje "Rapsodije Microsoft" bo po dolgem premoru zopet zanimiva novička iz ameriških sodišč.

Reci inu riši, sodnica Coleen Kollar-Kotelly bo po vsej verjetnosti dovolila razširitev opoazovanega področja, torej osebnih računalnikov, na ne-PCjevske platforme, ki uporabljajo Microsoftovo programsko opremo. Po vsej verjetnosti bodo izjavo prvi podali predstavniki PDA-jevskega Palm-a. Klik!

0 komentarjev

Palm i705 na poti

vir: CNet
CNet - Ozirajoč se na dokumente, ki jih je izdal Zvezni komite za komunikacije (FCC), bo 'i705' imel vgrajeno anteno, univerzalni vtič za dodatke in sinhronizacijo ter 'varni digitalni razširitveni vtič' v velikosti znamke, ključne posebnosti pa naj bi bilo predvsem v e-pošti.

No, po norih zniževanjih cen Palma VIIx (sicer ne vem, kako je s tem v Sloveniji) je bilo že pričakovati vsaj malce več konkretnega o novem dlančniku. Samo...

1 komentar

Novi dlančniki

The inquirer - September ne bo samo mesec, ko se bo bodo končale počitnice in se bo začela šola, ampak tudi mesec, v katerem bodo tri podjetja (Palm, Sony in Handspring) predstavila nove dlančnike:
Palm se trenutno ukvarja s konkurenco v obliki Compaqovega i-Paqa in bo 20. septembra predstavil nov model m125, ki bo zasnovan na dizajnu serije m100.
Tudi Handspring bo šel v akcijo in najavil nov Ace model, ki bo nadomestil Visorja DLX, poleg tega pa ima v planu tudi model Columbia, ki bo vseboval 16 MB pomnilnika in 45 MHz procesor.
Sony bo predstavil svoj Clie S320 MSRP, ki bo stal 199 $ in bo vseboval sivinski zaslon, N610 z barvnim zaslonom, ki bo stal 399 $ in najzmogljivejši dlančnik N710, ki bo prav tako vseboval barvni zaslon, podpiral pa bo tudi standard MP3 in video (cena 499 $).

0 komentarjev

Palm se seli na ARM platformo

The Register - Palm je dolgo časa vztrajal na Motorolinih Dragonball procesorjih, sedaj pa se je odločil, da se preseli na ARM platformo. Po besedah Palma, naj bi prehod na drugo platformo pomenil nek napredek, ki bi Palme naredil še bolj konkurenčne PocketPC-jem, hkrati pa želi Palm navdušiti še druge proizvajalce čipov, da se začnejo zanimati za ARM procesorje. Čeprav ta selitev izgleda precej običajna, se v ozadju skriva precej zvit načrt, ki ga je Palm pripravljal kar dolgo časa. S tem, ko bi Palm navdušil proizvajalce za ARM procesorje, naj bi bila tudi ponudba večja. Palm tako ne bi bil več vezan na enega proizvajalca (Motorola), ampak bi lahko ob previsoki ceni ARM procesorja določenega proizvajalca izbral drugega ponudnika. Ali bi se to poznalo na večjem dobičku podjetja Palm ali na nižji ceni njihovih dlančnikov? Zaenkrat je še prezgodaj, da bi razpravljali v to smer, ker na trgu ni niti Palmov, ki bi vsebovali ARM procesorje, niti PalmOS-a 5.0, ki bo potreben, če bomo hoteli uživati...

0 komentarjev

Microsoft Slovenija predstavil novosti

več strani - Microsoft Slovenija je na tehničnem srečanju za novinarje predstavil najnovejši različici svojega operacijskega sistema Windows in pisarniške zbirke Office. Windows XP je prvi operacijski sistem, ki združuje izdelke Windows 9x ter ME in Windows NT ter 2000, ter tako prinaša zanesljivost poslovnih okolij povezanih z večpredstavnostjo in spletom na domače računalnike.

Windows XP s seboj prinašajo izboljšan uporabniški vmesnik z novimi možnostmi pri prilagajanju operacijskega sistema uporabnikom. Izboljšane so tudi varnost, preglednost posameznih značilnosti in nove možnosti na področju večpredstavnosti in preprostosti uporabe.

Prav tako je novo preobrazbo doživela zbirka pisarniških programov Office, ki bo na trgu dostopna pod imenom Office XP. Tudi tu so pri Microsoftu nekoliko spremenili uporabniški vmesnik, obenem pa so dodali številne možnosti, ki bodo navdušile tako domače kot poslovne uporabnike. Vključene so možnosti prevajanja in narekovanja besedila, vgrajena pa je tudi...

1 komentar

Nekaj govoric o NV20

3DnHardware - Na 3DnHardware so objavili nekaj dokaj zanimivih govoric o NV20 čipu, ki naj bi med nas prišel februarja naslednje leto. Tudi sami poudarjajo, da gre samo za govorice in da jim ne moremo 100% zaupati, toda verjetno je v njih precej resnice. Torej, Nvidia naj bi že poslala prve primerke čipom neodvisnim razvijalcem kartulj, da lahko začnejo razvijati svoje kartice. Performanse NV20 naj bi bile naslednje:
  • enako število cevovodov kot pri GTSju, toda več teksturirnih enot na vsak cevovo
  • povišana frekvenca čipa
  • 50% hitrejša od GF2 Ultre ( no ja... [:\\])
  • poraba 15W
Kot vidite, ni znanega kaj dosti, toda teh nekaj podrobnosti je tudi zanimivih, predvsem ta o 15W porabe. Guillemot se menda že ukvarja s posebnim hlajenjem, ki ga bomo namestili v prosto režo pod kartico in bo vleklo mrzel zrak v ohišje, da bi ohladilo kartico. Samo naj še Intel naredi kako Pentium4 grafikuljo pa bomo zraven dobili še vodno hlajenje [:D]. Thnx, NiggerBob!...

3 komentarji