»

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju...

5 komentarjev

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev

Tablet PC

ZDNet - Če spremljate sceno na področju prenosnikov, verjetno poznate Compaqove prenosnike Evo. Namenjeni kot nasledniki znane serije Armada, so sicer postregli z lepim designom, samo so bili, vsaj po moje, premalo zmogljivi in predragi.

Kljub temu so bili vmesna stopnja do t.i Tablet PC-jev. Tako bo HP iz trga umaknil serijo N200, ki jo bo nadomestil Evo tablet PC. Pogruntavščina, ki jo podpira tudi Mali Mehki, omogoča, da na prenosnik pišemo s posebnim peresom, poleg tega pa je naprava tudi normalen prenosnik, samo zaslon bo potrebno zasukat, saj bo v "Tablet" načinu zaslon pokrival tipkovnico.

S Transmetinim procesorjem Crusoe TM5800, ki bo nihal pri 1 Ghz, in velikostjo modela N200 nas bo za okoli 2000$ doletel sedmega novembra, poročajo na ZDNetu.

0 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

Vodno hlajenje n-tič

Void Your Warranty - Če podjetja Swiftech še ne poznate, potem pobrskajte malo po arhivu novic in takoj vam bo jasno s čim se podjetje ukvarja. V eni izmed prejšnjih novic sem predstavil Swiftechov zelo učinkovit hladilnik, ki se lahko spopade tudi s takimi težkokategonrniki, kot so Alphe in GlobalWini, vendar pa proizvodnja hladilnikov ni edina stvar s katero se podjetje ukvarja. S popularizacijo raznovrstnih vodnih sistemov za kar najboljše hlajenje procesorja so se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo le-teh. Rezultat truda Swiftechovih inženirjev si lahko ogledate tukaj, kjer so opisali njihov sistem za vodno hlajenje, ki ga lahko enostavno vgradite v ohišje. Problem je edino vodni blok, ki je sestavljen iz aluminija in bakra. Res je sicer, da je aluminij posebno obdelan, da nebi...

0 komentarjev

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar

Transmenta tožena

The Register - Transmenta je podjetje, ki s svojimi Crusoe procesorji že kar lep čas buri duhove med računalničarji. Vendar čeprav so procesorji na papirju precej obetavni, podjetje še vedno ni naredilo kakih hudi poslov z drugimi podjetji. Ljudje so že tako ali tako precej skeptični glede tega podjetja, sedaj pa je nekaterim zaradi praznih obljub prekipelo. Le-ti so se odločili, da podjetje tožijo. Obtožnica navaja, da je podjetje dajalo lažne in zavajajoče podatke glede procesorjev Crusoe in da so vodilni v Transmenti zaradi obljub o novi tehnologiji od 7. novembra 2000 do 20. junija 2001 (takrat bi morala Transmenta predstaviti 1GHz Crusoe TM5800) povzročili pravi polet delnic, ki pa se je kmalu sprevrgel v katastrofalen padec (najvišja dosežena meja Transmentinih delnic je znašala 42 $, sedaj pa je 1 delnica vredna borih 3.11 $). To sicer ni edina tožba, ki je padla na podjetje. Pred kratkim, se je podjetje spopadlo s tožbo, v kateri so tožilci navajali, da Transmenta ni sposobna ponuditi...

0 komentarjev

Transmeta najavila nove procesorje

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je danes Transmeta najavila nove člane svoje Crusoe procesorske družine, TM5800 in TM5500. Novi procesorji so po besedah podjetja 50% hitrejši ter za 20% manj energijsko požrešni od svojih predhodnikov. Podrobnosti o obeh smo vam že posredovali, tako da jih ne bom ponavljal, poudarimo le najpomembnejše novosti. Procesorja tako imata po 512 oziroma 256KB L2 predpomnilnika, izdelana pa sta v 0.13 mikronski tehnologiji (za Transmeto jih izdeluje TSMC). Vsebujeta tudi novo različico Transmetinega Code Morphing Softwara, 4.2. 800MHz TM5800 stane $198, na voljo pa so še 766, 733 in 700MHz modeli. 667MHz TM5500 stane $85, na voljo pa sta tudi 600 in 733MHz različici. Še zanimivost: oba procesorja vsebujeta integrirana DDR in SDR pomnilniška krmilnika, ki lahko delujeta tudi istočasno.

0 komentarjev

Novi Transmetini procesorji

The Register - Sodeč po The Registerju se kontraverzni proizvajalec procesorjev, Transmeta, pripravlja na predstavitev novih izdelkov. Konec meseca bomo tako ugledali dve novi družini procesorjev, TM5500 in TM5800. Čipi bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, kar pomeni tudi zmanjšanje napetosti na 1.1-1.6V ter 0.9-1.3V.
TM5500 bo imel 256KB L2 predpomnilnika, TM5800 pa 512KB. Glede frekvenc trenutno še vlada manjša zmeda, saj se načrti ter različne predstavitve ne ujemajo med seboj. Čipi bodo verjetno delovali pri frekvencah od 800 do 1GHz.
Skupaj z novimi procesorji bo predstavljena tudi nova različica Code Morphing Softwara, tokrat 4.2.0. V primerjavi s trenutnim TM5600 bo tako TM5800 hitrejši za 50% ob 20% večji varčnosti z energijo. Če bo temu res tako, se bo Transmeta resno uveljavila na trgu prenosnikov, mogoče pa tudi v Evropi in Ameriki (trenutno so Transmetini čipi popularni le med japonskimi proizvajalci).

0 komentarjev

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev

Transmeta Crusoe - procesor extraordinare

Beyond 3D - Nekaj pa moram priznati tej Transmeti. Iz ničesa so ustvarili toliko govorjenja o njihovih produktih, da že mejijo na velikane hype industrije. Razne internet strani namreč kar tekmujejo v tem, kdo bo napisal boljši članek in bolje predstavil arhitekturo in prednosti teh mičkenih procesorčkov. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da velika večina avtorjev teh člankov Crusoja ni videla niti na daleč, toda to ni pomembno, kajne? Kakorkoli, z Beyonda3D nas napada še en članek o Transmetinih procesorjih. Saj ne rečem, male stvarce so resnično dokaj zanimive, še posebej zaradi tega, ker so delno programibilne oziroma softverske... V primeru, da vsega skupaj še ne poznate, si članek le oglejte, drugače pa ga lahko mirno preskočite.

1 komentar

Stanje na mobilnem trgu

ZDNet - Intel je, sodeč po tej novici, malce presenetljivo prestavil izzid svojih novih mobilnih procesorjev z ultra nizko porabo. Namesto nekje v prvi polovici leta, bomo novi 500MHz P3 procesor ugleali že konec januarja. Zadevica bo res varčna, saj bo pri 500MHz potrebovala le 1.1V napajanja in požrla 1W energije, v Battery Save modu pa le 1V in 0.5W energije (ampak pri frekvenci 300MHz). Novi proc bo v večjih količinah stal okoli $200. Poleg tega bodo predstavili tudi nove mobilne Celerone z ultra nizko porabo, toda o teh zaenkrat ni znanega kaj več, razen cene, ki naj bi se v količinah po 1000 gibala okoli $100.
Ti novi procesorji bodo najbolj škodovali Transmeti, ki se je s svojimi 500 in 600MHz TM5600 procesorji ravno začela uveljavljati. Čeprav je poraba Transmetinih procesorjev podobna (okoli 1W), se vseeno ne morejo kosati s čistokrvnim Pentiumom3. To pa ne pomeni, da je mlado podjetje obupalo, saj bodo kmalu predstavili 667 in 700MHz procesorje, pozneje pa celo novo generacijo z...

0 komentarjev

Transmetini produkti

Tech Report - Čeprav mogoče na prvi pogled to ni očitno, je Transmeta s svojimi Crusoe procesorji zelo zelo aktivna in v povezavi z različnimi proizvajalci razvija različne priročne napravice na osnovi svojih procesorjev. Na Tech Reportu si lahko preberete poročilo s Comdexa, kjer so si ogledali Transmetino predstavitev. Moram reči, da je nekaj napravic prav fascinantnih, tako da si zadevo le oglejte!

0 komentarjev