»

Avtorji bežijo od Wikipedije

The Wall Street Journal - Slabih devet let po ustanovitvi Wikipedije avtorji začenjajo bežati od nje, kažejo raziskave, poroča Heise. Po podatkih Španca Felipeja Ortege naj bi namreč letos angleški verziji Wikipedije hrbet obrnilo kar 49.000 avtorjev, kar je desetkrat več kot lani.

Kot kažejo dnevniške datoteke na strani, je po devetih letih sodelovanje in soustvarjanje nove vsebine postalo težje. Prispevkih novincev so vedno pogosteje brisani, rast člankov pa je že zdavnaj zašla s prvotne eksponentne krivulje na navadno premico. Razlogov je več, med njimi cela množica strogih pravil za pisanje prispevkov, ki ustvarjajo red na strani, in pa ogromno število tem, ki so enostavno že zadostno opisane. Raste pa...

10 komentarjev

Za razpečevanje programske opreme 200 tisočakov

ComputerWorld - V ZDA je sodišče v Delawaru obsodilo Matthewa Millerja iz Newarka na plačilo 195.000 dolarjev odškodnine in dobrih 15 tisoč dolarjev sodnih stroškov zaradi razpečevanja nelegalne programske opreme. V postopku, ki se je sicer končal že maja, a so tožniki šele sedaj dobili dovolilo za njegovo obelodanitev, je BSA Millerju dokazala, da je na dražbeni spletni strani iOffer ponujal kopije programske opreme podjetij Adobe, Autodesk in Microsoft.

S spleta nelegalno preneseno programsko opremo je presnel na zgoščenke in jih prodajal za 8 do 12 dolarjev; skupno naj bi prodal 200 kopij (zaslužil je torej med 1600 in 2400 dolarji). Tatu so dobili, ko je preiskovalcu pod krinko poskusil za 52 dolarjev prodati programje v vrednosti 11.900 dolarjev - v končni fazi je izbarantal 45 dolarjev. BSA je v svoji izjavi zapisala, da se redko odločijo za pravno akcijo zoper posameznike, saj raje opozarjajo in izobražujejo javnost, a v tako kričečih primerih pač ukrepajo.

Zelo zanimivo je prisojeno...

169 komentarjev

Razbita zaščita brezžičnih Microsoftovih tipkovnic

Schneier.com - Po pregovorno ne-varni programski opremi podjetja Microsoft, bodo odslej očitno slabega imidža deležni tudi njihovi strojni izdelki.

Švicarsko podjetje Dreamlab Technologies je namreč odkrilo način prestrezanja in razbitja šifriranega podatkovnega prometa Microsoftovih brezžičnih tipkovnic.

Prestrezanje in kriptoanaliza deluje pri modelih Wireless Optical Desktop 1000 in 2000, zelo verjetno pa tudi pri modelih 3000 in 4000. Bluetooth tipkovnice (zaenkrat) niso ranljive.

Napadalec tako lahko brez večjih težav na daljavo prestreza tipkanje uporabnika brezžične tipkovnice.

Predstavnika podjetja Max Moser in Philipp Schrödel sta ugotovila,da tipkovnice uporabljajo šifrirni algoritem XOR, ključi pa so dolgi cel bajt (8 bitov), kar pomeni, da je mogoče šifrirano komunikacijo razbiti celo s PDA računalnikom.

Zaenkrat je edina rešitev ta, da lastniki Microsoftovih brezžičnih tipkovnic le-te prenehate uporabljati.

Zlobni uporabniki drugih operacijskih sistemov bi to priporočilo...

32 komentarjev

Microsoft: NNNP

The Register - Ah, da, to prelepo piratstvo: neprestano čivkanje o [ne]povzročeni škodi, visokih cenah kot vzrokih te oblike pridobivanja produktov znanja in ostale moderno-jih-je-čim-večkrat-omeniti rečenice.

Pred časom sem pisal o zanimivi obliki tega nelegalnega početja, ko so Microsoftovi zaposleni kupovali poceni programsko opremo, nato pa jo po profitni metodi posredovali naprej -- malce osvetlitve tematike ne škodi.

The Register tako poroča o 31-letni nekdanji Microsoftovi uslužbenki, ki jo je sodišče spoznalo za krivo (v bistvu se je 'spoznala' kar sama) (pre)prodaje strežniških izdelkov v vrednosti $ 6 MIO; grozi ji kazen v višini do $ 250.000 in do pet let zapora, ZlaPovezava z novičko o uspešnih ženskih gusarkah pa se ponuja kar sama. S podobnim početjem se je ukvarjal tudi MS-jev projektni koordinator Richard Gregg, ki naj bi podjetje oškodoval za kar 17 milijonov (kaj v ozadju slišim glasove, da naj bi s tem pravzaprav uspešno promoviral Microsoftovo programje in da škoda ni...

2 komentarja

Slo-Tech se uči šteti do 10.000

Slo-Tech - No, če še niste opazili, se na našem forumu dogaja nekaj nenavadnega. Naš forums-terorist Gandalfar se je odločil, da nas zasužnji s svojo temo. Na forumu namreč danes že drugi dan štejemo do 10.000. Pravila igre so sila preprosta. Cilj je, da dosežemo številko 10.000, in tisti, ki bo največkrat odgovoril, bo zmagal. Za ostala pravila pa le kliknite sem!

Če vam je dolgčas in nimate kaj početi, se teme le udeležite. [:D]

31 komentarjev

IT-Zapahi pa še kar škripljejo!

Vnunet - Pa ne zaradi starosti, ampak predvsem zaradi kvantitete aretacij, ki so se zgodile v zadnjem času. Na hitro lahko omenim ostarelo dekle, ki je preprodajalo Windowse, pa včerajšnjega Angleža...

IT-aretacije pa se še kar vrstijo. Tako so pred tednom dni (ja, zelo pozen sem) zaprli pisca virusa T0rn. Klik!

Sicer se ta novica zna zdeti zelo nezanimiva -- a ne pozabimo, da gre pri tem za vrsto kriminala, kjer je zlobneže veliko težje izslediti kot lokalne (in globalne) pirate.

0 komentarjev

Nov udarec piratstvu v Sloveniji

Dnevnik - Današnji Dnevnik poroča o novih aktivnostih slovenske podružnice BSA. Na okrajnem sodišču v Mariboru je bil namreč na zaporno kazen osmih mesecev, pol milijona SIT in zaplembo naprav in pripomočkov za reproduciranje in presnemavanje programov obsojen diplomirani inženir računalništva in informatike, ki je po ugotovitvah sodišča med letoma 1996 in 1998 s piratstvom zaslužil dobrih 5 mio. SIT.

Najbolj zanimiv je zagovor "ubogega pirata" - osebek se je namreč na očitek o pridobitvi velike premoženjske koristi zagovarjal z dejstvom, da je imel s piratstvom stroške (hint: zamislite si podoben zagovor razpečevalca mamil). [:D]

Seveda je sodišče tak izgovor zavrnilo, saj je bilo piratovo početje že v osnovi protipravno. Piratstvo se ne splača, pravi BSA.

In še namig za bralce Slo-Techa: raje uporabljajte alternativno brezplačno programsko opremo.

25 komentarjev

Tudi ženske piratizirajo, kajneda?

Vnunet - Lisa Chen, dvainpetdesetletna 'IT-ženska' je priznala uvoz $75 MIO vredne nelegalne programske opreme podjetij Microsoft ter Symantec. Poleg petih do devetih let v zaporu bo plačala tudi $10.000 do $25.000. Dotična zaplemba je verjetno največja v zgodovini BSA -- med drugim so našli 31.000 kopij Windowsov. Klik!

Upam, da si bo ženskulja v zaporu prebrala kakšno knjigo; nauči naj se pojma 'ekonomičnost': enake rezultate bi lahko dosegla z le nekaj kopijami Microsoftovega Content Management Serverja.

1 komentar

Bijejo piratom zadnje ure?

The Register - Vsaj tako trdijo pri izraelski firmi Doc-Witness, ki je razvila posebno tehnologijo zaščite CD in DVD medijev. Za razliko od softverskih metod, ki so jih sedaj razvijali v ta namem (ki pa so se vse po vrsti izjalovile), so pri Doc-Witness razvili pametno kartico (smart card), ki se vgradi v sam medij, in onemogoča izdelovanje delujočih kopij. Logika je preprosta, če ni kartice v kopiji, potem tudi podatki niso dosegljivi.
Kot pravijo fantje na Registru, je tehnologija sicer obetajoča, drugo vprašanje pa je cena. Torej, vprašanje iz naslova je retorično.
BSA pa v jok in na drevo..

15 komentarjev

BSA: Microsoftovo orodje?

Vnunet - Še eno 'lahko branje', za lahko noč :). BSA (oz. policija. Hvala, perci [:)]) naj bi namreč na podlagi Microsoftovih in Adobeovih 'zahtev' pridobila sodni nalog za pregled računal švedskega MindArk-a, na katerih naj bi našli 600 nelicenčnih inštalacij programja.

Po besedah MindArkovcev pa naj bi bil v ozadju 'strah' redmondskega velikana (no, v Redmondu je sicer veliko velikih podjetij... :]) pred uspehom igre Project Entropia. Obisk spletne strani naj bi bil spričo narave igre, v kateri naj bi igralci stvari kupovali s pravimi zelenci, celo večji od onega na Slo-Techu, Yahoojo ter podobnih straneh. MindArkovci se seveda kanijo boriti nazaj, del pričakovanih mastnih odškodnin pa naj bi namenili kot skrite nagrade igralcem. Žvenket!

0 komentarjev