»

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev

Piratstvo po drugi strani

Vnunet - Dasiravno ljudje zelo radi rečemo kakšno tudi o vzrokih za nastanek piratstva, imamo ponavadi v mislih tisto domačo obrt: snemanje programja iz interneta, peka in distribucija kolegom.

V medijih največkrat beremo o uspehih BSA, ki recimo ulovi razne velike preprodajalce programja. A žal pri svojem branjenju piratstva vse premalokrat pomislimo na tisto stran, ki proizvajalce dejansko stane največ: piratstvo po kvazi-uradnih prodajnih kanalih.

Pri tem gre za dejansko prodajo programja ponavadi po priporočenih cenah (ali malce nižjih); izdelki izgledajo avtentični (pri tovrstnem ponarejanju so vodilni na vzhodu), vendar denar namesto pooblaščenih prodajalcev in izdelovalcev "pohopsajo" lažni prodajalci. Kupci pri tovrstnih izdelkih največkrat sploh ne vedo, kaj so kupili -- v prepričanje, da so zakoniti lastniki/uporabniki izdelka, jih vodi med drugim tudi visoka cena izdelkov.

Microsoft poroča: v pretklem letu so v Združenem kraljestvu vložili kar prek tisoč tožb proti t.i....

13 komentarjev

Pravice pri nakupu preko interneta

Slo-Tech - Verjetno se zavedate, kakšne pravice imate kot kupec, ko v trgovini kupite določen izdelek. Poleg nevarnosti/rizika tovrstnega kupovanja -- saj izdelka ne morete "prijeti v roke" in ga le vidite na sliki -- pa ima ta način to prednost, da lahko udobno preko naslonjača kupujete kar preko žic™. Ker tudi slovenci nismo izjeme in se vedno bolj poslužujemo tovrstnega načina nakupovanja morda ne bo odveč ta članek, kjer lahko podrobno preberete kakšne pravice imate v primeru nakupa preko interneta ter kaj vam je storiti, če vam izdelek ne ustreza, je poškodovan ipd,...

Samo namig -- ste vedeli, da lahko odstopite od nakupa ki ste ga že opravili brez kakršne koli razlage podjetju zakaj ste se tako odločili, podjetje pa vam mora v 15 dneh od prejema obvestila o odstopu vrniti celotno kupnino? Ahh, še je pravica ;).

Dodatek: da pa bralcem ne bi zbujali lažnih upanj naj dodamo, da je to sicer res, vendar ni nujno, da bo tudi sam prodajalec zakon upošteval. Civilno tožbo bi sicer dobili,...

1 komentar

Zaščita sevanja mobilnih telefonov: bedarija

Newsbytes - FTC je vložil tožbo proti dvema podjetjima (Stock Value 1 Inc. in Comstar Communications Inc.), ki sta se ukvarjali s prodajo onih 'ščitov', ki naj bi uporabnika ščitili pred sevanjem.

Tožba se opira na dejstvo, da škodljivost sevanja še vedno ni dokazana, prav tako pa na 'šlampastost' izdelkov, ki ščitita zgolj slušni del, nikakor pa ne antene, ki je največji oddajnik. Po drugi strani naj bi tovrstni izdelki celo motili sam signal telefona, zaradi česar bi porabil več energije, posredno pa oddal še več elektromagnetnega sevanja. Če bodo tožbo dobili, bosta podjetji najverjetneje morali povrniti denar vsem kupcev. Bomo videli.

2 komentarja

Plycon 60 to 80mm fan adapter

Slautech - Večina procesorskih hladilnikov podpira 60 mm ventilatorje. To sicer ni nič slabega, vendar ta lastnost postane kar precejšnja omejitev, ko si človek zaželi večji ventilator. Vendar nič več, saj se tudi za take probleme najde rešitev v obliki posebnega adapteja, ki omogoča, da na svoj priljubljen hladilnik pritrdite tudi 80 mm ventilator. S takim posegom lahko znižate temperaturo svojega procesorja za nekaj stopinj. To se sliši malo, vendar se morate zavedati, da je pri overclocku teh nekaj stopinj C lahko še kako pomembnih. Adapter lahko uporabite samostojno ali v navezi s svojim starim hladilnikom. V slednjem primeru lahko pridobite še kakšno stopinjo C minusa. Če se vam izdelek zdi zanimiv, potem si lahko ogledate test. Sicer pa ni vrag, da podobne stvari nebi mogli narediti sami. Če boste izdelek posnemali, se boste kar pošteno namučili z izdelavo, vendar se boste vsaj lahko pohvalili, da ste vse skupaj naredili sami. ...

0 komentarjev

Aimster tudi tožen

CNN - Glavne glasbene založniške hiše so vložile tožbo proti Aimsterju, ki omogoča izmenjavo datotek preko interneta, in sicer zaradi kršenja pravic intelektualne lastnine. Založniške hiše so v tožbi navedle, da je Aimster omogočil milijonom individualnim anonimnim uporabnikom, da so lahko kopirali in distribuirali datoteke, ki so avtorsko zaščitene.
Bolj enostavno rečeno, gre za klon že tolikokrat opevanega Napsterja. Napster je že prej prispel pod točo očitkov (in tožb), sedaj pa je na vrsti tudi Aimster. In predvidevam, da ne bodo tej usodi ušli tudi ostali kloni Napsterja, saj jih je na spletu še kar nekaj.

3 komentarji