»

G4 modifikacija za v avto

The Unofficial Apple Weblog -

Čehi presenečajo. Včasih z dobrimi firmwari s podporo za naše šumnike, tokrat nekoliko bolj. Jiří Jirout se je odločil, da v svojo češko Tatro vgradi 450 Mhz G4 PowerMac. S tem je pridobil čisto nič "češko" tehnološko udobje v vozilu:

  • MP3 predvajalnik (za zadnje potnike lahko predvaja drugačno glasbo)
  • video predvajalnik za zadnje potnike
  • navigacijo s pomočjo GPS - Garmin Route 66 in
  • dostop do interneta preko Wifi ali GPRS

Vse kar vas dodatno zanima, najdete v zgornji povezavi.

Upam, da bo začel s serijsko proizvodnjo "pimp my car" za češko ceno. Se postavljam v vrsto z mojim Kangoojem. Hmm, le koliko bi stala enakovredna dodatna oprema pri poljubnem proizvajalcu vozil?

12 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Je Apple goljufal pri predstavljanju G5?

The Register - Kljub temu, da je Apple šele včeraj predstavil nove namizne računalnike Power Mac G5, so ga danes že obtožili goljufanja pri testih. Menda naj bi zavajal s trditvami, da G5 močno prekaša Dellove sisteme, ki temeljijo na Intelovih procesorjih. Poleg tega, da naj bi VeriTest uporabljal opremo in software, ki je v prid Applovim računalnikom, naj bi bili le-ti optimizirani do skrajnosti, ki so običajnim uporabnikom dostopne le v sanjah.

Na koncu pa se je pokazalo, da so G5 hitrejši na področju operacij s plavajočo vejico, Dellovi sistemi pa na področju operacij s celimi števili. Kaj je res in kaj ne ter kateri testi bodo dokončni, bo pokazal čas. Klik!

0 komentarjev

Apple spet preseneča

Apple - Po nekajdnevnem zatišju, ki je sledilo MacWorldu, je Apple spet poskrbel za manjše presenečenje. Predstavili so prenovljeno linijo svojih PRO delovnih postaj

Glavne značilnosti so predvsem Firewire 800 (800 Mbps), BlueTooth, hitrejši Superdrive, ki DVD-je zdaj zapisuje s 4x hitrostjo, hitrejša brezžična povezava Airport Extreme in še veliko drugih drobnarij. "Navili" so tudi procesor: v najhitrejšem PowerMacu sedaj tečeta 2 G4 procesorja pri 1.42 GHz z 2 MB L3 predpomnilnika.

"Usmilili" so se tudi manj zahtevnih kupcev, saj zdaj najcenejši PowerMac stane le 1.500 dolarjev.

Nove pa so tudi cene zaslonov: 17" LCD zdaj stane 700, 20" 1.300 in 23" 2.000 dolarjev.

Za več podrobnosti obiščite njihovo spletno stran.

2 komentarja

MacWorld San Francisco

'Prenosnik' ;-)

vir: Apple
Apple - V torek se je končal uvod v MacWorld San Francisco, kjer je Steve Jobs, predsedujoči podjetja Apple, predstavil novosti, ki so nam jih pripravili.
  • Izšla je nova različica programa Final Cut z imenom Final Cut Express. Programu, ki predstavlja standard za montažo filmov v Holivudu, so odstranili nekaj lastnosti in spustili ceno na $299.
  • Druga novost so nove različice "iAppsov". To so iMovie, iTunes, iPhoto in iDVD. Novost je pravzaprav integracija in povezava teh 4 programov: sedaj lahko v iPhoto vidimo playlisto iz iTunesov in direktno zapečemo DVD s slikami...
  • Nov internet brkljalnik Safari: ta browser naj bi bil vsaj trikrat hitrejši od IE, tako pri nalaganju strani kot pri zagonu samega programa.
  • Očitno se pri Applu počasi želijo znebiti Microsofta...

16 komentarjev

Power Maci z napako

PC Pro - Nekateri lastniki novejše verzije Power Macov se pritožujejo nad brnenjem, ki ga Power Maci povzročajo med predvajanjem glasbenih datotek. Zvok se začne kmalu, po kakšni uri dela z računalnikom pa se tako ojača, da je že moteč. Če računalnik ugasnemo in "ohladimo", brnenje preneha, po kakšne pol ure pa se spet pojavi. Napaka naj bi se popravila z menjavo matične plošče. Seveda so vsi Power Maci novejše verzije še v garanciji, vendar si lahko predstavlajte, kako sfrustrirani so ljudje, ki jih potrebujejo za vsakodnevni zaslužek, in svojega Maca ne morejo pogrešiti niti za en dan. Servis pa lahko traja in traja... Klik!

4 komentarji

Applov OS X na PCjih

The Register - Po poročanju The Registra naj bi obstjal OS X -- Maklar -- ki deluje na x86 mašinah. To različico naj bi posodabljali vzporedno z Mac različicami, zato je x86 različica že opremljena z vsemi funkcijami OS X 10.2 (Jagwyre). Vendar pa ni verjetno, da bi Apple tak OS izdal, saj bi to verjetno pomenilo ogromen padec prodaje strojne opreme. Obstaja pa možnost, da bi uvedel podobno vrsto registracije kot Windows XP, le da bi bila težja oz. 'nemogoča' za crackanje, saj bi bilo ključev več in bi se sproti obnavljali s serverja: tako bi lahko še vedno istočasno razvijali x86 verzijo ter preprečevali zunanjo uporabo običajnih PCjih. Najbolj verjetno pa ima Apple x86 OS X kot rezervni načrt, če bi njihova dosedanja strategija začela propadati. Klik!

Jaz bi bil zelo vesel, če bi lahko OS X poganjal na svojem PCju -- pa tudi, če bi moral kupiti original. To pa se verjetno še ne bo zgodilo, zato bom ostal pri sojem hroščatem -- vendar poceni -- Windows XP PCju. ...

10 komentarjev

Novi PowerMaci

Apple - Pred časom je bilo govora, da bo Apple na trg poslal nove PowerMace z G5 procesorjem in popolnoma novim designom. To se ni zgodilo, so pa pri jabki prenovili ponudbo. Zdaj imajo vsi PowerMaci dva procesorja, vrh ponudbe pa zdaj krasi tudi novi 1.25 GHz G4 procesor. S pomočjo operacijskega sistema OS X torej dobimo 2500 megaherčno beštijo.

Pa še cena: v ZDA od 1700 zelencev naprej (2x 800 MHz), pri nas verjetno sploh še niso slišali za te novosti [:(]

3 komentarji

Apple novosti

Apple - Apple je predstavil najnovejšo verzijo iPod-a. Ta prensoni mp3 predvajalnik sedaj prihaja v 5, 10 in 20 GB različicah in po novem deluje tudi na PCjih z Windowsi, ki imajo vgrajen FireWire. 10 in 20 GB verzija imata tudi daljinski upravljalnik na kablu (kot pri nekaterih discmanih) in torbico za nošenje. Baterija zdrži ca. 10ur non-stop predvajanja. Cene pa so takele:
- 5GB --> 299$;
- 10GB --> 399$;
- 20GB --> 499$.

0 komentarjev

Jabolčni strežnik

The Register - Apple je, po svojih besedah, "ponižno" oznanil svoj novi izdelek: Xserve. Stražnik™ se namesti v 1u rack-mount ohišja ter je v prvi vrsti namenjen izobraževalnim in raziskovalnim ustanovam. Goni enega ali dva G4 gigaherčna procesorja, 256 mebibajtov (hej, Slo-Tech gre relativno dokaj v korak z izrazoslovjem [:D] ) DDR pomnilnika ter je voljan gostiti do štiri trde diske. I, ti ne morejo biti priključeni na vodilo skazi, kar je že skoraj nuja za strežniške sisteme, ampak le 'ceneni' ata(-100) vmesnik. Klik!

Dodatek: Matthai (fante, ki je pomagal postavljati mrežo v Piranu) je poslal povezavo do zanimive strani, ki pove nekaj 'malega' o vodilu scsi. Branje priporočeno.

0 komentarjev

Nov jabolčni oblikovalski podvig

Apple - Ko je pred nekaj časa Apple izdal svojega prvega iMac-a je naredil pravo revolucijo v računalniški industriji. Sicer ni imel nobenega vpliva na strojno opremo, je pa imel toliko večji vpliv na obliko - prozorna, obarvana mat plastika z vidnim hardverom je postala svetovno znana kot "aj-mek luk" in posnemali so jo premnogi proizvajalci. Sedaj pa je Apple, kot kaže, zopet šel z bičem nad oblikovalce in produkt je novi iMac. Tokratni izgled ni baš neka oblikovalska prelomnica, a stvar je očesu všečna....

12 komentarjev

Apple PowerMac G4 Cube

Hardware Zone - Ok, zdaj pa priznajte: čeprav ste zakrknjen PCjaš in v javnosti govorite, kako brezvezni in neuporabni so Maci, jih v resnici po malem občudujete in lastnikom teh zverinic kar zavidate. Jah, kako jim tudi ne bi, če si lahko privoščijo nekaj takega, kot je PowerMac G4 Cube. O Cubu se ogromno govori že nekaj časa, in navkljub slabi prodaji definitivno gre za enega izmed bolj poželjivih računalnikov na trgu. Če vas ta fascinantna škatlica zanima bolj podrobno, vam priporočam, da si ogledate test na Hardware Zonu. Sicer niso objavili nobenih benchmarkov, tako da gre v bistvu bolj za predstavitev izdelka, toda članek je vseeno kar informative. In slikice... oh, vse te slikice ....

3 komentarji