»

Umrl izumitelj osebnega računalnika

vir: engadget
engadget - V četrtek je umrl Dr. Henry Edward Roberts, človek, ki je po mnenju mnogih izumitelj danes tako razširjenih osebnih računalnikov. Leta 1970 je ustanovil podjetje MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), ki je pet let kasneje izdalo računalnik Altair 8800, v katerem je počival Intelov procesor 8080. Pomembnost Altaira se skriva v dejstvu, da je prav ta računalnik dal zagon Microsoftu, saj sta Bill Gates in Paul Allen dobila pogodbo za izdelavo prve programske opreme, ki bi tekel na Altairu. Šlo je za Altair-BASIC. Svojo žalost ob novici, da je Dr. Roberts umrl, sta izrazila tudi soustanovitelja...

12 komentarjev

Holics Project: Posilstvo Office 11

Neowin - Omenjena skupina je izdala prvi dejansko delujoči crack za prihajajočo verzijo paketa Office, znanega pod oznakama "Office 11" ter "Office .Net". Gusarčki, ki so poskušali uporabljati beta 1 verzijo omenjenega paketa (ki je zaenkrat namenjena zelo ozkemu krogu preizkuševalcev), so se srečevali z napol delujočim popravkom, ki naj bi zgolj ponastavil število dovoljenih zagonov, vendar pa v mnogih primerih niti to ni delovalo brez poglobljene terapije.

Tokratni izdelek deluje neposredno na odgovorno .dll datoteko ter odpravi t.i. nag screen, izdana pa je bila že tretja dodelana različica.

Zelo zanimivo pa je opazovati reakcije ljudstva: mnogi namreč trdijo, da so Microsoftu ponovno dokazali, da nezlomljiva zaščita preprosto ne obstaja. Sam menim, da se Microsoft tega zelo dobro zaveda ter v nasprotju z Oraclom ne daje tovrstnih izjav. Ostaja pa zelo zanimivo dejstvo: z zlomom pričujoče zaščite so se skupine mučile kar dva meseca -- toliko časa je namreč Office 11 na voljo v divjini....

12 komentarjev

Longhorn Server: Ne objokujte me

Slo-Tech - Kot smo že pisali, strežniške družine Windows Longhorn ne bo -- ta okna bodo obstajala le kot različica za delovne postaje. Gostiteljskim računalom pa bo tako po prihajajočih .Net strežnikih na voljo 'šele' naslednja verzija pod kodnim imenom Blackcomb. Ker pa je na videz mogoče oceniti, da se vračamo nazaj h koreninam (beri: ločeni strežniški in uporabniški sistemi), je majhna analiza na mestu.

Pred časom se je veliko govorilo o združevanju sistemov za domačo uporabo ter strežniško rabo. Tako smo dobili Windows 2000, prvi tovrstni dokaj uspešen poskus, nato pa Windows XP. Tukaj pa nastopi zmeda: pri prvoomenjenih se je celotna serija (4 oz 5) sistemov imenovala "Windows 2000", pri zadnjem pa jih nomenklatura deli na "XP" ter ".Net Server", kar spominja na čase 9x ter NT.

Težavo s(m)o ustvarili z govorjenjem, da se združujeta sistema za domačo in strežniško rabo. Pravzaprav -- kot vidimo sedaj -- bi bilo veliko primerneje omenjati združevanje sistemov za domačo ter produkcijsko...

7 komentarjev

Office 11 samo za Microsoftove izbrance

več strani - Velikan iz Redmonda nas spet preseneča. Kot ponavadi ne pozitivno, saj bo to svojo potezo verjetno povzročil sive lase predvsem poslovnim uporabnikom. Za kaj torej gre?

Kot poročajo tukaj in tukaj, se je Microsoft, ki je pred dobrim tednom poslal beta testerjem Office 11 (naslednika Office XP), odločil, da požene voz operacijskih sistemov naprej, in da bodo lahko uporabniki namestili nov pisarniški paket samo na računalnike z Windowsi 2000 s servisnim paketom SP3 in pa na Okna XP. Sicer je namera lahko tudi dobronamerna, vendar pa tržni analitiki ugotavljajo, da bo to povzročilo predvsem jezo pri večjih uporabnikih, ki bodo plačevali še večje licenčnine. Ali pa, kot napovejuje drugi, uporabili alternative, kot je npr. OpenOffice.

Sicer pa to ni prva takšna Microsoftova poteza, saj je že dolgo znano, da Offica XP uporabniki niso mogli namestiti na Okna 95.

Hvala pa PicNiKu, ki nas je opozoril na novico.

Kaže, da je voz napredka hiter. Microsoft mora paziti, da ne bo sam padel z...

4 komentarji

Exchange 2000 in .Net

Vnunet - Pri vsesplošnem ljubljenkču javnosti (ter delničarjev), Microsoftu, so potrdili, da 'poštni strežnik' (zelo zelo skromno rečeno) Exchange 2000 ne bo deloval na prihajajoči platformi operacijskih sistemov .Net.

.Net pač ne predstavlja zgolj melodičnega 'web services', vendar korenito spremenjeno zasnovo, zatorej je nekompatibilnost nekako razumljiva. Kakorkoli, .Net verzija izMenjalnice bo delovala na Luknju™ 2000 SP3. Klik!

9 komentarjev

Zmeda - Microsoft .Net

Slowwwenia - Glava Microsofta Bill Gates je svojo arhitekturno inovacijo .Net, ki naj bi segala na vrh tehnološkega trikotnika oznanil, da naj bi njena izgradnja zahtevala večje napore kot pošiljanje prvega človeka na Luno ali oblikovanje letala Boeing 747.
Potencialne potrošnike je ta storitev zanimala še toliko bolj. Pojavil pa se je problem pri promociji oziroma uradnih predstavitvah .Net tehnologije, ko je Microsoft predstavil drugačen (a podoben) načrt te storitve z imenom .Net My Services.
Po mnenju strokovnjakov je MS hotel ponuditi preveč stvari za preveč ljudi - s samo eno blagovno znamko. Menijo tudi, da bi večji uspeh dosegli, če bi .Net storitve poslali na trg ločeno od operacijskega sistema Windows in paketa Office.

Za originalen članek kliknite sem.

1 komentar

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev

.Net na tapeti

ZDNet - Naj se zavzeti anti-Microsoftovci še toliko trudijo (ali, kot pravi eden naših rednih bralcev: Karkoli Microsoft stori, se bo našel nekdo in ga kritizial. (ne-dobesedni navedek)), v .Net strategiji nekaj 'je'. Da je temu res, v prid kaže tudi projekt podjetja 'Dollar Rent A Car Systems', ki je ustvarilo program, s katerim si je preko strani Southwest Airlinesa sposoditi avto. Poglobljen članek (na širše o .Net-u) najdete tu!

1 komentar