»

Rambus z lastnimi čipi

Slo-Tech - Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj...

28 komentarjev

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Pomanjkanje DRAMa?

Electronic News - Po nekaterih virih naj bi se nam konec tega meseca obetalo prvo večje podraženje SDRAMa. Cene le-tega so zadnje mesece prav nenormalno nizke, sedaj pa naj bi se začele kazati prve posledice tega, saj naj bi se pojavilo pomanjkanje. Temu bo pripomogel tudi prehod na nove tehnologije pomnilnika, kar pomeni preurejanje proizvodnje. Sicer vodilni možje pomnilniških proizvajalcev zatrjujejo, da pomanjkanje ne bo in da bodo cene ostale enake, je nekaj "strokovnjakov" prepričanih, da bo do pomanjkanja prišlo. Jaz si ne upam napovedati ničesar, saj je pomnilniški trg zelo hitro spremenljiv, toda vsekakor bodite pozorni!

0 komentarjev

Rambus ujet

Electronic News - Sodeč po tej novici na ENews, je pravni boj za Rambus pravkar postal zelo, zelo otežen. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, e-maili in poslovni načrti, ki samo potrjujejo dejstva, da je Rambus načrtno kršil pravila JEDECa z namenom, da na skrivaj prevzame nadzor nad celotnim DRAM trgom. V dotični novici tako lahko preberete kar nekaj "sočnih" izsekov iz e-mailov, kot so recimo skrivni pogovori najvišjih operativcev Rambusa, načrti za prevzem DRAM tehnologij in podobne stvari. Seveda to vse skupaj pomeni, da je svet za Rambus v trenutku postal precej bolj črn in da je pričakovati, da bodo v prihajajoči sodni bitki popolnoma poraženi. Juhej .

1 komentar

DDR drag kot žafran

X-Bit Labs - Se še spomnite, kaj so nam obljubljali? DDR RAM za ceno SDRAM - a + 5% ? Lepo se je slišalo, a žal (še) ni tako. Tukaj imate primerjalne cene med RAMBUS, DDR in SDRAM - i:
  • PC800 RDRAM RIMM: $164
  • PC2100 DDR SDRAM DIMM: $179
  • PC133 SDRAM DIMM: $38 (!)
Torej, vidite lahko, da je DDR celo dražji od RAMBUS - a! Ah ja, še zmeraj obstaja upanje na pocenitev... .

13 komentarjev

Rambus vs. DDR

Ace's Hardware - In ko smo že vsi mislili, da bo v boju med obema dotičnima tehnologijami zmagala druga, so se začele pojavljati težave. Najprej so se pojavile težave na AMD-jevih 760 čipovjih. Nato pa je še NVidia preložila izid svojega čipovja Crush. Sedaj pa se je celo izkazalo, da je Rambus celo cenejši!!! Bitke med Rambusom in DDR-om tako očitno še nebo konec...

2 komentarja

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev