»

A1 draži mobilne pakete

Slo-Tech - Ko je začetku leta Telekom podražil mobilno telefonijo, čemur je Telemach sledil z mesečnim zamikom, je Simobil (A1) zatrjeval, da se njihovi mobilni paketi še ne bodo podražili (so se pa podražile druge storitve). To je veljalo tri mesece, saj se 3. aprila obetajo podražitve vseh mobilnih paketov A1. Večina paketov bo dražja za en evro, Orto Tripster+ za dva evra, prav toliko bo dražji tudi zakup dodatnega gigabajta prenosa podatkov (pet evrov namesto treh).

V A1 pojasnjujejo, da je razlog odprava plačljivega gostovanja. Odkar v EU veljajo enotne cene mobilnih storitev ne glede na državo, v kateri se uporabnik nahaja, se je količina prenesenih podatkov v gostovanju povečala za šestkrat, so dejali v A1. Ker se bo trend očitno nadaljeval,...

84 komentarjev

Telekom Slovenije draži mobilne naročniške pakete

Telekom Slovenije - V četrtek, torej z decembrom, bo Telekom Slovenije podražil naročnino za veliko večino svojih mobilnih naročniških paketov. Če se vam zdi novica znana, se ne motite, saj so tudi lani 1. decembra podražili večino mobilnih paketov za enak znesek. Paketi se bodo namreč podražili za 0,95-1,00 evra (končna cena z DDV), le paketi Drugo številka, Enotni paket in Telemetrija bodo obdržali svojo ceno. Evro se ne sliši veliko, a pri cenejših paketih to pomeni tudi 10-odstotno podražitev, za večino pa 3-5 odstotkov več. To je precej več od inflacije na letni ravni, ki je oktobra znašala 0,6 odstotka....

207 komentarjev

Savdijci blokirajo Skype, Whatsapp

Hello, yes.

Reuters - Medtem, ko na Zahodu (spet/začasno) razmišljamo o odhodu z GMaila, Facebooka in podobnih ameriških komunikacijskih servisov, katerih glavna dejavnost je zagotavljanje dostopa za tamkajšnje obveščevalne in policijske službe (brez skrbi, čez kak teden nam bo že povsem vseeno), imajo na Vzhodu probleme popolnoma druge vrste. Savdska Arabija je tako v začetku meseca blokirala dostop do izraelsko-ukrajinske VoIP storitve Viber, ki je s svojimi 20 milijoni uporabniki po svetu eden najbolj resnih konkurentov Skypu. Zdaj bi radi blokirali še sam Skype, ter priljubljeni iPhone program Whatsapp, to še pred začetkom letošnjega Ramadana (8. oz. 9. julij). "Uradni" razlog je seveda raba šifriranja, kar naj bi motilo vladne težnje po...

25 komentarjev

T-2 z januarjem dviguje cene

Slo-Tech - Podjetje T-2 je objavilo, da bo s 1. januarjem 2011 zvišalo cene svojih storitev, da bi jih uskladili z naraščajočimi stroški, predvsem na področju programskih novic. Pri tem poudarjajo, da so se stroški povečali bolj, kot bodo dvignili cene za svoje uporabnike. Podražili se bodo TV-programi in klici v tuja omrežja, medtem ko bodo ceno dostopa do interneta poenotili - ob čemer bodo cene tudi nekoliko poskočile.

Programska shema televizijskih programov M, ki vključuje 80 programov, bo dražja za en evro, medtem ko bo obširnejša shema L s 190 programi dražja za dva evra. Cene drugih televizijskih paketov se ne bodo spremenile.

Dostop do interneta preko optičnega omrežja s hitrostjo 10/10 Mbps bo po novem stal 22 evrov (doslej 19 evrov), medtem ko bo za hitrost 100/10 Mbps...

118 komentarjev

nVidia pripravlja prenosnik Tegra

Expreview.com - Čeprav bo ena izmed prvih naprav na trgu, v kateri bo počival nVidiin sistem na čipu, Tegra, Microsoftov Zune HD, lahko računamo tudi na prenosnike s Tegra čipovjem. Napovedala jih je kar nVidia, ki jih bo izdelovala sama. Trenutni predstavitveni modeli za operacijski sistem uporabljajo Windows CE, a nVidia pravi, da bodo ob izidu uporabniki na namizju pozdravili Googlov Android. Izid se bo zgodil tik pred Črnim Petkom, torej pred ameriškim Zahvalnim dnem, ki bo letos 26. novembra (Črni petek pa 27. novembra). Poleg procesorja z ARM arhitekturo in nVidiinega mobilnega grafičnega čipa bo v mini prenosniku z diagonalo zaslona 8,9 palca moč najti tudi Wi-Fi povezljivost ter UMTS modem, manjkati pa seveda ne sme webcam....

6 komentarjev

Telefonija spet dražja

Telekom Slovenije - Od danes (01. 02. 2003) dalje se je telefonska naročnina za fiksni priključek povečala za nekaj manj kot 10%. Telekom Slovenije vam bo po novem za naročnino na enojčni priključek poslal položnico za 2.568 SIT, za t.i. "dvojček" pa 2.088 SIT. Cene ostalih storitev ostajajo (zaenkrat) nespremenjene, omeniti pa velja, da tudi junij ni daleč, ko bo Telekom Slovenije (morebiti) uvedel dva naročniška paketa (in morda še kaj).

Uradno obvestilo.

23 komentarjev

Telekom obljublja do 6 megabitov

Finance - Po zagotovilih direktorja Telekoma Slovenije, Petra Graška, bo hčerinska družba SiOL ponudila nove naročniške pakete za uporabnike ADSL omrežja.

Na svoj račun naj bi hitrega interneta željni uporabniki prišli že konec letošnjega leta, ko bo mogoče naročiti paket s hitrostjo do 4 megabite na sekundo, hkrati pa pri Telekomu zagotavljajo, da omenjen paket ne bo za 100% dražji od obstoječega (to je 2 megabita na sekundo za slabih 10 tisočakov mesečno). Še več bo Telekom ponujal v drugi polovici naslednjega leta, ko kani pipice tistim, najbolj premožnim odpreti tudi do 6 megabitov na sekundo.

Niso pa pozabili celo na študente. Njim se obeta nov študentski naročniski paket, kjer bodo za dobrih 5 tisočakov mesečno deskali s hitrostjo 1 megabita (ter 256 kbit uploada). Napovedujejo še druge nove, t. i. atraktivne pakete, o katerih še niso želeli govoriti. Še letos.

Zadeva s strani SiOLa sicer še ni uradna, a besed glavnega direktorja in lastnika SiOLa ne gre jemati zlahka. Bomo videli!...

30 komentarjev

Kmalu konkurenca Telekomu

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je vlada na včerajšnji seji sklenila, da mora vseh pet javnih podjetij za distribucijo električne energije, Eles kot upravljalec prenosnega omrežja ter Holding Slovenske elektrarne, do konca leta, skupaj ustanoviti novo samostojno podjetje, ki bo izvajalo telekomunikacijske dejavnosti za celoten sistem.

Minister za okolje Kopač je ob tem izjavil, da s tem želijo v državi zagotoviti vzporedno telekomunikacijsko hrbtenico. Seveda Telekom temu nasprotuje, sindikati v Telekomu pa so celo zapisali, je ta odločitev nesmisel brez primere v svetovnem merilu. Po njihovem mnenju namreč vlada podpira krepitev nelojalne konkurence državnih podjetij.

Zanimivo, da tako mnenje zapišejo ravno v Telekomu, ob tem pa pozabljajo na njihove zaplete s ponudniki interneta v Sloveniji in njihov monopolistični položaj ter nelojalno konkurenco. Upam le, da uporabniki telekomunikacijskih storitev ne bomo pozabili njihovega obnašanja in odnosa do strank v preteklosti...

19 komentarjev

Telekom Slovenije bo sprožil upravni spor

Mladina - Kot poroča Mladina, se je naš predragi monopolist (beri: Telekom) odločil sprožiti upravni spor v zvezi z odločitvijo ATRP (agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto) glede cen naročniških paketov.
ATRP se namreč ni strinjala s Telekomovim predlogom mesečnih naročnin tako za standardni kot za enostavni naročniški paket je pa soglašala s povišanjem cen klicev pri enostavnem naročniškem paketu. To pa Telekomu ni bilo všeč, zato se je odločil za omenjeno potezo, poleg tega pa tudi ne namerava objaviti novih cen in naročniških svežnjev.
Praktična posledica te odločitve za uporabnike je da ostanejo sedanje cene nespremenjene, kako pa se bo razpletel spor med Telekomom in ATRP pa bomo še videli.

22 komentarjev

Telekom uvaja kaj?

Finance - Pri mobilnih operaterjih smo vajeni naročniških paketov, ki se med seboj razlikujejo po ceni naročnine in storitev. Naročniške pakete bo uvedel tudi Telekom, najprej dva, enostavnega in standardnega, kasneje pa še enega. Enostavni bo imel enako naročnino kot sedaj, podražile pa se bodo cene klicev na 8,00 SIT (prej 5,25) in tudi mednarodnih klicev za 60 %. Pri standardnem paketu pa bo naročnina znašala 3000 SIT, ostale cene pa bodo nespremenjene. Klik.
Kot da ni dovolj da so cene povišali mobilni operaterji, sedaj nas bo obiral še Telekom.

20 komentarjev

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev

20% povišanje telefonskih stroškov

Jaz - Tilen mi je posredoval zanimivo povezavo, v kateri piše, da bomo kaj kmalu deležni prekleto opaznega povišanja cene telefonskih impulzov in naročnine. Tako naj bi 1. aprila impulze podražili za 9.5% (na 4.01 SIT), naročnino pa za 7.2% (na 1173.05 SIT), 1. junija pa naj bi nas čakala nova podražitev, in sicer za 9.6% (na 4.39 SIT) za impulze in 7.3% (na 1258,68 SIT) za naročnino. Tem cenam prištejte še DDV in pridete do zanimive ugotovitve, da se bo delo na internetu in na splošno telefoniranje v kratkem podražilo za 35%. Koliko so dotične informacije resnične ne vem, ker jih nisem zasledil s strani nobenega drugega vira, toda vsekakor so zelo alarmantne. Če so resnične, potem predlagam revolucijo. Kaj pravite, tovariši ?

18 komentarjev

MSN spletna stran razmišlja o naročnini

ZDNet - Microsoft je danes potrdil, da razmišlja o uvedbi naročnine na določene vsebine (Premium services) na njihovem znanem portalu, MSNBC.com. Hotmail in nekatere druge storitve bodo ostali takšni, kot so bili do sedaj; pri tem pa bodo dodali nekaj dodatkov, ki pa bodo plačljivi. Ti dodatki bodo na primer glasba v živo, izboljšane igre na MSN-u in podobno. Govori se, da bo prva MSN stran, ki bo uvedla plačljive storitve, angleška, MSN-UK, ki bo zaračunavala nekje 60 angleških funtov na leto za dodatne storitve; vendar te govorice niso uradno potrjene.
Analize so pokazale, da oglaševanje na spletu ni učinkovito, saj kljub temu da ima nek portal lahko ogromno obiskovalcev (MSN-UK ima 14 milijonov obiskov na mesec), oglasi ganejo le malo ljudi. Večina ljudi (vključno z mano...) jih namreč kar prezre.
Že nekaj drugih spletnih strani je uvedlo storitve na naročnino, vendar brez večjega uspeha. Yahoo npr., ki je januarja uvedel plačljive male oglase (prej so bili namreč brezplačni), je...

0 komentarjev