»

Macworld 2010 uspel tudi brez Appla

Družabni odmor na Macworldu 2010

Ars Technica - Prejšnji teden se je v San Franciscu začel Macworld 2010. Vsakoletna prireditev, ki navadno pritegne množico obiskovalcev, je letos pred začetkom na trnih pustila prireditelje. Ker je Apple napovedal, da se je ne bo udeležil, so mediji, prireditelji in drugi pričakovali, da bo izplen boren. Zgodilo se je nasprotno in po zaključku sejma lahko rečemo, da je bil velik uspeh.

Organizator IDG World Expo se je potrudil doseči Applovo skupnost in to se jim je dobro posrečilo. Rekordi letos sicer niso padali, saj se je število razstavljavcev zmanjšalo s 500 na 220. Tisti, ki se niso odločili postaviti svoje stojnice, so kljub temu poslali svoje predstavnike, tako da razen Appla ni manjkal nihče...

9 komentarjev

CES 2009 se je končal

Slo-Tech - Predvčerajšnjim je potekal zadnji dan vsakoletnega dogodka CES, kjer so razstavljalci predstavili množico naprav, ki nam bodo v bližnji ali daljni prihodnosti lajšale ali oteževale, vsekakor pa pestrile vsakdan. In kot se spodobi, so na mnogo spletnih straneh že potegnili črto pod letošnji CES ter se ozrli tudi v prihodnost.

Na TG Daily razpravljajo, ali bo CES pogoltnil Macworld Expo. Letos se je Apple odločil, da se Macworlda prihodnje leto ne bo udeležil, kar je IDG-u povzročilo nekoliko sivih las, a kljub temu še vedno smelo načrtujejo prihodnji Macworld. Medtem so na CES-u pograbili priložnost in povabili Apple, da se prihodnje leto udeleži prireditve. Kaj bo Apple storil, še ni jasno. Nekateri pričakujejo, da se bo Apple izprsil in s stojnico postavil ob bok velikanom, kot sta Google in Microsoft, drugi pa pravijo, da se podjetje najverjetneje ne bo več udeleževalo podobnih sejmov, saj na njih doseže le majhen delež publike (levji delež namreč opravijo trgovine apple store...

8 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Nova številka revije za elektronike zastonj na spletu

Slo-Tech - Te dni je izšla nova številka revije Elektronika, ki je na voljo tudi brezplačno v PDF formatu.

Revija bo zanimiva predvsem za tiste, ki se udeležujejo debat v forumu. V reviji boste na eni izmed stotih strani, kolikor jih obsega, našli tudi odgovore na vprašanja iz foruma, lotili pa smo se tudi malo bolj računalniških tem, kot so Gentoo Linux in kratke predstavitve uporabnih CAD programov za elektroniko v Linux okolju.
Papirna izdaja bo verjetno na voljo danes (četrtek) oz. najpozneje v petek na naši stojnici na sejmu elektronike. Kakorkoli že, če je na stojnici ne bo, nam pustite svoj naslov in poslali vam jo bomo brezplačno.

16 komentarjev

Slotech NEST.2003 -- prvič

Slo-Tech - Tudi letos bo organiziran naš vsakoletni LAN party, tokrat imenovan SloTech NEST.2003. Dogodek se bo odvijal od petka do nedelje, 18 - 20.7.2003 na slovenski obali.

Program bo malce drugačen kot dosedaj, saj bo velik poudarek na izobraževanju in spoznavanju trenutno aktualnih tehnologij. Seveda boste prišli na svoj račun tudi tisti, ki vam brez iger živeti ni, saj bo postavljenih kar nekaj namenskih strežnikov za take in drugačne igre, na katere boste lahko priključili svoj kavni mlinček. Organizirana bodo tudi tekmovanja iz le-teh, vse seveda pospremljeno z bogatimi nagradami. Prav tako si boste lahko ogledali nekaj novih filmov ter animejev na velikem platnu, za tiste bolj znanja željnih pa so namenjena tokratna predavanja, ki jih kar mrgoli. Ogledali (oslušali?) si boste lahko kar 6 eno- oziroma dvournih predavanj, vse od tega, kaj si je Microsoft zadal kot projekt Longhorn ter kaj bo le-ta prinesel novega, kaj se skriva pod pojmom "navijanje", vse kar ste si vedno želeli...

17 komentarjev

<PaJo> tudi pri nas se kaj premika:)

Slo-Tech - Z dotičnimi besedami je naša bwana, PaJo, pospremil pod spodajležečemu ležeči URL.

Verjeli ali ne, 30. avgusta in 1. oktobra se bo v Portorožu odvijala prva Linux Konferenca -- na katere so bili lokalni strokovnjaki ter zanesenjaki do sedaj primorani hoditi (izključno) v tuje dežele. Govorilo se bo o marsičem, tako da bi jo z veseljem obiskal še jaz. Žal pa me je -- v afektu -- neprijetno presenetila cena prijave: reci inu piši 69.600 sit. Klik!

Roko na srce, nad tem ne bi smel biti presenečen -- kljub temu, da govorimo o "Linuxu". Gre namreč za strokovno konferenco, ki konkurira samim Microsoftovim konferencam. Te pa ponavadi trajajo kak dan dlje, cenovno pa so desettisočaka dražje; napak pa ni niti predpostavka, da udeleženci od Microsofta vedno pričakujejo več 'gradiva' ter bonusov. Po tej plati bodo prostokodovniki ceno s svojim dogodkom primorani nad-upravičiti -- kar pa ne dvomim, da jim bo uspelo. ...

2 komentarja

Microsoft se zavzema za Palladium

InfoWorld - Po tem, ko so številni uporabniki po svetu skritizirali varnost operacijskih sistemov Windows in našli kupe varnostnih lukenj, so se Microsoftovci očitno odločili, da se bodo izboljševanja varnosti prihodnjih operacijskih sistemov Windows lotili na povsem drugačen način. Zavzeli so se za uveljavitev tako imenovanega projekta Palladium, ki zagovarja vgraditev posebnih varnostnih čipov v PC-je prihodnosti. Čip ki bi bil vgrajen v računalnik pa naj bi nato skrbel za varnost sistema in onemogočal dostope virusom ter drugim nevšečnostim do pomembnih podatkov. Po podatkih iz Infoworlda se je Microsoft že spustil v razgovore s podjetjema AMD in Intel glede izdelave teh čipov.
Palladium sicer na prvi pogled obeta, vendar pa je vprašanje kako ga bodo sprejeli drugi. Vseeno bi bilo namreč bolje, če bi Microsoft svoje prihodnje sisteme uspel narediti dovolj varne s klasičnim načinom - z dobrim pisanjem programske kode. ...

0 komentarjev

CaluSErbo Linux?

ZDNet - V obveščenih krogih se šušlja, da naj bi v torek trije proizvajalci Linux distribucij, Caldera, SuSE in Turbolinux, svetu oznanili delo na skupni in enotni distribuciji operacijskega sistema Linux. Klik!

Sam vsekakor upam, da se bo to dejansko zgodilo. Moje mnenje o razdrobljenosti trga oz. distribucij ter težavah, ki jih ta "raznovrstnost" prinaša, se pač sklada s povedanim na ZDNetu. Ta distribucija pa bo tudi na ekonomsko-poslovnem področju veliko bolj kredibilna, saj danes nekako zgolj Red Hat uživa neko avtoriteto, posebno na področju certifikatov. Je tako, FlyOnNet? [:D]

6 komentarjev

MSN na mobilcih

ZDNet - Velikan je v sredo obelodanil prve MSN portale v Franciji in Nemčiji (angleško govorečemu ljudstvu bo na voljo kmalu), katerega bit je poleg bogate inu raznovrstne vsebine seveda HotMail.

Portali so posebej prirejeni manjšim zaslonom, žal pa Microsoftova politika plačevanja ne ustraza najbolj evropskim ponudnikom, ki povečini računajo za poslane -- in ne prejete -- SMSje. Več.

2 komentarja

Zlorabljanje tržne znamke?

Slo-Tech - Po dolgem času smo spet priča toženju, ki se odvija okrog neupravičene uporabe tržne znamke ali vsaj tržne znamke, ki je sumljivo podobna originalu. Tožbo je sprožil Microsoft, ki mu kar nekako ne gre v račun, da se konkurenčni Linux operacijski sistem, ki je namenjen poganjanju Windows aplikacij, imenuje Lindows. Lahko rečemo, da je zmagovalec v tej sodbi Microsoft, saj se majhno podjetje, ki izdeluje distribucijo Lindows enostavno ne more meriti s softverskim velikanom. To je pred kratkim spoznalo tudi podjetje, ki si je sprva lastilo pravice do imena X-box.
Sicer pa se prerekanja okrog tržnih znamk ne pojavljajo samo v Ameriki, ampak tudi pri nas. Pred časom se je pri nas odvijala pravda glede monitorjev Sonix, ki so kar preveč spominjali na originalno ime SONY. SONY je pritisnil na slovensko podjetje in odslej na prej omenjenih monitorjih piše samo še Onix.
Skratka, Microsoft naj toži še AMD zaradi domnevne kraje delčka imena njihovega najnovejšega operacijskega sistema. Zeh....

4 komentarji