»

Pipin odprti termin: OpenGL

Slo-Tech - V torek 17. januarja vas vabimo na Pipin odprti termin (v Kiberpipo), kjer bo Ivan Leben predaval o OpenGL.

V predavanju bodo predstavljene osnove programiranja grafike s knjižnico OpenGL. Na začetku bo prikazan sam princip povezave med programom in grafično kartico ter potek obravnave vhodnih podatkov na čipu kartice (verteksi, lastnosti verteksov, projekcija, povezovanje v oblike, rasterizacija).

Sledila bo intializacija grafičnega pogona z GLUT knjižnico, nato pa delo z OpenGl API-jem: osnovni elementi (point, line, triangle, quad, polygon) ter njihovi sestavni deli - verteksi (barva, lokacija). Za zaključek si bomo pogledali še delo z animacijami.

7 komentarjev

Radeon 9700 Pro

Tweak Town -

Na TweakTown so izvedli test Radeona 9700 Pro. V še svežem testu so testirali grafikuljo podjetja Sapphire, ki se polno imenuje Sapphire Radeon 9700 Atlantis Pro "Ultimate Edition". Kartica se ponaša z 256-bitnim pomnilniškim vodilom, osmimi cevovodi in polno podporo DirectX 9, AGP 8x, OpenGL in še kopice ostalih grafičnih tehnologij. Za karseda dobro navijanje so želeli pri Sapphire poskrbeti s posebnimi hladilnimi telesi za pomnilnik. Na TweakTown so kartici dodelili oceno 9.5 (od 10) in nagrado urednikov izbor. Kartica je pač huronsko hitra, saj so jo uspeli naviti do stabilnih 370/350 MHz (GPU/RAM), s čimer so dosegli skorajda 5.000 3DMarkov2003. Moti le cena. Povezava na test.

3 komentarji

OpenGL, Mesa in Microsoft.

The Register - Okej, še ena dvovrstičnica [8-)]. Pred časom sem pisal o Microsoftovem nakupu licenc mnogih grafičnih tehnologij od podjetja SGI. Ta nakup pa bi lahko predstavljal potencialno orožje proti nečemur, kar v svetu 'linuxev' (eh, ta množina) pravijo 'Mesa' ter služi kot grafični vmesnik, ala OpenGL na drugih platformah. Kaj bi se zgodilo, če bi Microsoft zahteval od stvariteljev Mese plačilo licenčnin? Klik!

1 komentar

Informacije o Detonatorjih 4

M3DZone - Kot veste, bodo kmalu izšli (ne, še niso!). Uradna oznaka bo: Detonators 4 20.80. Pred par dnevi sem vam govoril o OpenGL 1.3, ki je pravkar izšel... No, Detonatorčki4 bodo imeli OpenGL 1.3 že implementiran.
Kako to, da monopolistični gigant kot je Nvidia podpira Open soorce program (OpenGL je program z "odprto" programsko kodo)? Razlog je verjetno ta, da je Nvidia malo skregana z Microsoftom in ne podpira DirectX-a tako goreče, kot bi ga lahko. Ampak to so samo špekulacije. Dejstvo je, da bodo Detonatorji 4 z implementiranim OpenGL 1.3 podporali te tehnologije:
  • Cube map texturing - bolj kvalitetna mapping in svetlobna podpora.
  • Multisampling - za renderiranje točk, linij in poligonov pri AA.
  • Compressed texture framework - kvalitetnejše teksture in manjša poraba pomnilnika ne glede na format
  • še veliko drugega

6 komentarjev