»

Ognjeni napad na Okna

Slashdot - Z Nove Zelandije je pravkar prišla novica, da je Adam Boileau izdal orodje, ki zna brez uporabe gesla odkleniti računalnik z operacijskim sistemom Windows XP. Potrebujete računalo, ki poganja Linux, ter port Firewire, preko katerega povežete računalnika. Od tu naprej je delo lahko, saj mora program samo še onesposobiti določene varnostne algoritme pomnilnika, ter vam s tem omogočiti popoln dostop do operacijskega sistema "napadenega" računalnika.

Varnostna luknja, ki jo program izkorišča je znana že od leta 2006, vendar se Microsoftu verjetno ni zdela preveč pomembna. Pred njo se lahko zavarujete sami in sicer tako, da enostavno onemogočite port Firewire ali pa namestite drug operacijski sistem.

51 komentarjev

Ethernet praznuje 30. rojstni dan

SiOL - 22. maja 1973 je Bob Metcalfe, inženir v laboratorijih Xerox Palo Alto in ustanovitelj podjetja 3Com, predstavil nov dosežek na področju prenosa podatkov -- ethernet. Verjetno ni niti slutil, kako pomemben bo ethernet postal in kako skokovito bo narasla hitrost prenosa s tedanjih 2,94 Mbit/s. Danes Bob Metcalfe ocenjuje, da bomo v desetih letih podatke preko Ethernet povezav prenašali vsaj s hitrostjo 40 Gbit/s.

Po njegovem mnenju lahko Ethernet celo ogrozi UMTS -- omrežje mobilne telefonije tretje generacije. Javno dostopnih Wi-Fi točk je vedno več, hitrost presega UMTS omrežje, prek IP omrežij pa se lahko prenaša govorna telefonija ter multimedijske vsebine, kot bo to ponudil UMTS. Še zanimivost: beseda Ethernet izvira iz 2 pojmov -- "Ether" so si v 19. stoletju znanstveniki predstavljali kot medij za prenos svetlobe in elektromagnetnih valov (za katerega danes vemo, da ne obstaja) in "net" kot mreža. Izvirna novica.

9 komentarjev

Najhitrejši CD zapisovalnik

Tweak Town - Zapisovanje CD medijev v vsakem domu je dandanašnje dni že nekaj povsem vsakdanjega in malo je ljudi, ki si še ne lastijo pekača oziroma CD zapisovalnika. V naslovu omenjeni naziv se trenutno drži novega LiteOnovega tlačkomata™.

Prednost pred ostalimi ni velika, saj so sposobnosti zapisovalnika lepih 52x/24x/52x, medtem ko so na drugem mestu zapisovalniki z "le" 48x/24x/48x. O "najhitrejšem" pekaču so spisali kar obsežen test na TweakTown-u. Če vam je dolga peka CDjev mukotrpna si ga le oglejte in morda celo kupite.

5 komentarjev

USB ter Firewire rack

Tweak Town - Na TweakTown so si ogledali zanimivo napravo, ki vam pride prav, ko vam zmanjka IDE priključkov na matični plošči. Zakaj v bistvu gre? Gre za t.i. zunanji rack, ki se priklopi na USB ali Firewire priključek in vam omogoča priključitev IDE diskov na računalnik. Zadeva je uporabna tudi v primeru, če želite imeti disk stalno mobilen oz. z njim veliko potujete in ne želite uničiti konektorjev na njem. Na TweakTownu so bili z napravo zadovoljni, saj so si ji prisodili kar devet točk od maksimalnih desetih. Klik!

0 komentarjev

Ethernet : Firewire

Tweak Town - Na TweakTown-u so se vprašali, če lahko vedno bolj razširjen in hiter Firewire zamenja že malce ostareli in precej počasnejši 10/100 Ethernet.

V njihovem članku predebatirajo prednosti in slabosti Firewirea, ga preizkusijo in se vprašajo, kako je s podprtostjo v operacijskih sistemih. Kaj so glavne ugotovitve? Firewire je hitrejši, toda Windows9x ne izkoristijo vseh prednosti, preprostejša je povezava, toda na račun precej krajših kablov.


Preberite si tudi članek o Ethernetu na Slo-Techu.

0 komentarjev

Vodič navijanja nVidiinih kartic

Tweak Town - Na TweakTown-u so napisali dokaj podroben vodič za začetnike v navijanju nVidiinih grafičnih čudes, ki vam bo razjasnil vse mogoče probleme in vam pomagal doseči veliko več s svojo kartuljo.
Dotaknejo se nastavitev v BIOSu, navijanju preko CoolBitsov ter NVMaxa, opišejo mogoče probleme ter vam svetujejo primerno hlajenje. Za vse, ki se iz neznanega razloga bojite overkloka vaše nVidie, si oglejte tale članek in verjemite, da se vam izplača!

0 komentarjev

Teorija delovanja hladilnih reber

Tweak Town - Na TweakTown-u so si ogledali teorijo delovanja reber za hlajenje električnih naprav, ki proizvajajo toploto (procesorji [:D] ). Čisto fizikalno razložijo delovanje, materiale, dizajn, metode izdelovanja, privijačene ventilatorje ter stične površine. Svojo teorijo tudi potrdijo s kratkim testom in malce pogledajo v prihodnost. Zanimiv članek, če ste novi na tem področju, ali pa če ste stari mački, pa želite malce osvežiti znanje. Tukaj.

0 komentarjev

Domača omrežja

Source magazine - Člankov in testov na temo domačih omrežij je bilo že kar nekaj, a kaj svežega vedno prav pride. V tem članku je avtor opisal vse možne načine domačega omrežja, od tistega najbolj udobnega, brezžičnega torej, preko omrežne napeljave po domačem telefonskem omrežju pa do standardnih Ethernet omrežij, ki so po mojem mnenju najbolj dostopna, saj je oprema, razen stikal, ki niso nujno potrebna, dokaj poceni.

0 komentarjev