»

Epox naznanil 8RDA3+

vir: Epox
Amdmb.com - Po velikem uspehu z matičnimi ploščami EP-8RDA in EP-8RGA je svetovno znano podjetje EPoX naznanilo novo matično ploščo 8RDA3+ izdelano za AMD procesorje. Plošča je narejena za tiste, ki od nje pričakujejo kar največ. Osnovana je na nVidia nForce2 SPP in MCP vezju, na njej pa se nahajajo AGP 8x priključek, 6x USB 2.0, 3 DDR reže za pomnilnik, 3 IEEE 1394a vrata, 5 PCI rež, ... Ne pozabimo tudi omeniti krmilnika Serial ATA. Kot tudi ploščini predhodnici, EP-8RDA in EP-8RGA, se naj bi dala tudi 8RDA3+ odlično naviti....

9 komentarjev

Osnovnim ploščam za P4 nikoli konca

Mikhailtech - Na Mikhailtechu so dodobra izmučili še eno osnovno ploščo s Socket 478 podnožjem, na katero lahko pritrdite, ne boste verjeli, Pentium 4 [:D].

Epox 4G4A+, kot se plošči uradno reče, bazira na Intelovem i845G čipovju, kar pomeni, da podpira DDR pomnilnik. Ima 6 PCI rež, RAID kontroler ter integriran grafični vmesnik. Sicer pa, preberite si test, ki je, mimogrede, zelo obširen. O plošči boste izvedeli vse, če vas morda omenjeni izdelek zanima.

3 komentarji

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev

Epox predstavil ploščo s krmilnikom Serial ATA

The inquirer - Napovedi so napovedovale, da bomo prve plošče s krmilniki Serial ATA ugledali šele jeseni, vendar pa jih bomo očitno deležni še v tem mesecu. Epox je namreč predstavil EP-8K5A2, ki bazira na čipovju KT333 in podpira naprave USB 2.0 ter ima vgrajeno LAN kartico. Poleg tega se lahko Epoxov izdelek pohvali tudi s tremi režami za pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, šestimi PCI režami, 1 AGP 4x režo, solidnim šestkanalnim zvočnim čipom, značilnim debug ekrančkom in dvema IDE priključkoma. Epox obenem še dodaja, da bo plošča namenjena zahtevnim uporabnikom, saj bo bojda ena izmed najbolj prijaznih navijanju in najbolj stabilnih. Bojda bo ponujala tudi RAID. Več o njej si preberite tukaj.

0 komentarjev

Seagate prvi s SerialATA diski?

PC World - Glede na to, da Seagate že kar nekaj časa prikazuje svoje Serial ATA diske, ki delujejo v navezi z Intelovimi prototipnimi ploščami, utegne biti eden izmed prvih proizvajalcev, ki bo ponudil diske s tem vmesnikom že to jesen. To bodo predelani diski Barracuda ATA V, ki bodo obenem tudi eni izmed prvih, ki bodo vsebovali 60 GB plošče. Diski bodo opremljeni z drugačnim veznim čipovjem in večjim predpomnilnikom, ki bo lahko velik tudi 8 MB. Obenem Seagate navaja, da se novi diski kljub novemu vmesniku ne bodo cenovno preveč razlikovali od tistih z vmesnikom ATA/100. Ker pa za diske Serial ATA jeseni še ne bodo mogli poskrbeti procesorski nabori, pa bo Seagate poleg novih diskov prilagajal tudi ustrezne krmilnike. Serial ATA Barracude bodo najprej na voljo v 80 in 120 GB izvedenkah.
Obširnejšo podporo standardu Serial ATA pa lahko pričakujemo v letu 2003.

4 komentarji

PC2700 RAM-i prihajajo

Overclockers Australia - Nobena svar v svetu računalništva ne uspe brez podpore in tako je bilo tudi pri pomnilniku. Že dalj časa so bili proizvajalci praktično pirpravljeni na izdajo najnovejšega PC2700 DDR pomnilnika, vendar so čakali samo še na podporo proizvjajalcev naborov. Najprej se je odzval SIS s svojim čipovjem 645, kasneje pa še ALi z Magikom 1 revizije C. Ostali proizvajalci podporo šele načrtujejo. Žalostno dejstvo je, da najbolj razširjene plošče s čipovji VIA KT266A in AMD-760 ne podpirajo frekvec višjih kot 266 MHz. Vsaj ne po uradnih specifikacijah. Ali to pomeni, da je PC2700 DDR SDRAM v slednjih ploščah neporaben? Odgovor so iskali na Overclockers Australia, kjer so testirali TwinMOS-ov PC2700 DDR SDRAM pomnilnik na Epoxovi 8KHA+ plošči z naborom KT266A, ki slovi po izredni prepustnosti. Preizkusili so, kako se pomnilnik obnaša pri navijanju in ga primerjali s sorodnim TwinMOS-om, ki ja pa je deloval po specifikacijah PC2100 in je uporabljal Nanyine čipe. In kakšni so rezultati? Kljub...

0 komentarjev

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja

Serial ATA specifikacije končno začrtane

Serial ATA - Voditelji računalniške industrije so danes najavili, da so končali pripravo prvih specifikacij za Serial ATA protokol. Šlo bo za napreden vmesnik za povezavo različnih pomnilniških pogonov (trdi diski, CD/DVD enote...) z matično ploščo računalnika. Novi vmesnik bo na začetku zagotavljal prepustnost 1.5Gbps, pozneje jo bodo povečali na 2x in 4x vrednost. Ultra SATA/1500 bo predstavil povsem nove priključke za diske, ki bodo bolj pripravni od trenutnih ploščatih kablov, naprave pa bodo porabile manj energije. Če vas o tej tehnologiji zanima več, obiščite http://www.serialata.org/.

0 komentarjev