»

Omrežja zaostrujejo boj proti teorijam zarot okoli koronavirusa

vir: BBC
BBC - Požigi britanskih baznih postaj mobilne telefonije so YouTube in Facebook naposled pripravili do tega, da sta pričela odstranjevati vsebine, ki razglašujejo povezavo med omrežji 5G in pandemijo covida-19. V WhatsAppu so medtem vnovič začasno omejili posredovanje sporočil, da bi zmanjšali širjenje dezinformacij o pandemiji.

Prejšnji teden je v Veliki Britaniji zagorelo več baznih postaj mobilne telefonije, ki so jih z bencinom napadli teoretiki zarot, prepričani, da tehnologija 5G pripomore k širjenju bolezni covid-19. Takšne dezinformacije med drugimi načrtno širijo tudi skupine mešetarjev s pripomočki, ki naj bi posameznika domnevno ščitili pred sevanji. Tovrstni zaslužkarji brezvestno zlorabljajo rastoči val tesnobe in strahu, ki spremlja pandemijo, zato njihovo število narašča. Drugi način izkoriščanja negotovih razmer smo lahko videli v ponedeljek, ko je bil YouTubov video, v katerem je razvpiti teoretik zarot David Icke razglašal sorodne netočne trditve, izrabljen za zbiranje...

95 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 3 je izšel

več strani - Ponovno, in tokrat zadnjič, je izšla Mozilla kot jo poznamo danes. Release Candidate 3 je namreč zadnja različica, v kateri so brskalnik, poštni odjemalec in vse kar spada zraven vključeni v en paket. Od sedaj naprej bo namreč vsaka komponenta ločena.

Brskalnik bo od sedaj(oz. že) temeljil na Phoenixu, ki se je že preimenoval v Mozilla Firebird, poštni odjemalec, od sedaj temelječ na Minotauru, pa bo po novem imenovan Thunderbird.

Za sedanjo različico pa najdete seznam izboljšav tukaj. Še slovenska win32 prevedena različica.

Čez nekaj let pa se bomo nostalgično spominjali časov, ko smo vse dobili v enem kosu...

5 komentarjev

Tišanje računalnika

Virtual-Underground - In še en članek nekoga, ki mu je prekipelo zaradi oglušujočega hrupa, ki so ga sposobni proizvest ventilatorji, ki hladijo vroče procesorje, da ne omenjam ventilatorjev v napajalniku in piskanja diska. Torej, članek, v katerem avtor poskuša spravit hrup računalnika, v katerem tiktaka Athlon XP 2100+, na sprejemljivo raven. Kako se je tega lotil, koliko je za to odštel in predvsem ali je bilo vredno truda (in denarja) pa izveste v članku.

3 komentarji

Akasini zviti IDE kabli

Blarg Overclocking - Akasa zadnje čase ni poznana samo po odličnih hladilnikih in svojih oblogah proti hrupu, ampak tudi po odličnih okroglih IDE kablih, ki so za sodobno navijanje postali že malone nuja, ker omogočajo mnogo boljši pretok zraka po ohišju kot pa nerodni ploščati sorodniki. Vendar to ni edina odlika kablov, saj se svetijo v temi in so - verjeli ali ne - celo bolj zmogljivi od običajnih ploščatih IDE kablov. Več o teh malih čudih, ki se jih najbrž nebi branil nihče, si lahko preberete v testu na Blarg OC.

3 komentarji

Boj proti hrupu

HWGuru - Mogoče se kdo kar malce nostalgično spominja časov, ko navijanje ni bilo še tako popularno in povprečen PC še ni spominjal na današnje zanesenjaške "kište", ki lahko vsebujejo tudi 10 ali več ventilatorjev. Vendar pa vedno večje gretje procesorjev in ostalih komponent zahteva svoj davek in hočeš nočeš se ti v ohišju kolikor toliko zmogljivega računalnika takoj naberejo štirje ventilatorji, ki pa povzročajo določeno količino hrupa, ki je lahko zelo moteč za določeno skupino ljudi. Lahko kaj storimo proti temu? Rešitev je veliko, ena izmed najbolj preprostih pa je raba Akasinih oblog, ki "vpijajo" hrup. Te obloge so testirali na tej strani, avtor pa navaja, da je razlika pri...

2 komentarja

Preproge ze utišanje računala

Digital Explosion - Se spominte Akasa oblog, ki si jih enostavno prilepil na stranice računala in s tem navzven utišal vse tiste silne ventilatorje v računalu? No, na Digital-Explosion so si ogledali podobno stvar, le da so te obloge iz dvojnega materiala, kar naj bi pomagalo pri še boljši zvočni (in na žalost tudi toplotni) izolaciji. Zunanji je bolj volnen in rahel, medtem ko je spodnji bolj gost in trden. Seveda paše zraven preprosta inštalacija ter dokaj nizka cena. Sicer pa ne vem, zakaj ne bi človek kupil kar kosa tepiha in ga prilepil gor. "Test" tukaj.

6 komentarjev

Hrup!

Tweak3D - Že res, da so današnji računalniki postali vse bolj zmogljivi, vendar pa tudi zmogljivost zahteva svojo ceno. Med komponente, kjer se zmogljivost drago plača, spadajo procesorji. Tu se zmogljivost ne plača samo v denarju, ampak tudi v hrupu, ki ga proizvajajo zmogljivi ventilatorji, ki so nujno potrebni za vzdrževanje kolikor toliko normalne temperature vedno bolj energetsko požrešnih procesorjev. Za vse tiste, ki enostavno ne morete/znate odmisliti hrupa, ki ga proizvajajo številni ventilatorji v ohišju vašega računalnika, je Tweak3D spisal članek na to temo. Žal članek ne govori o tem, kako utišati računalnik, ki ga trenutno posedujete, ampak samo svetuje, katere komponente morate kupiti, ko se odločate za nov računalnik. In katere komponente so to? Kliknite sem in izvedeli boste.

4 komentarji

Test termalnih past @ OC Oustralia

Overclockers Australia - Termalna pasta je nujno zlo vsakega računalnika, saj brez nje tudi najboljši hladilniki zaradi slabega stika s procesorjem ne pridejo do izraza. Včasih se malo nostalgično spominjam časov, ko si na procesor samo nasadil hladilnik in hlajenje procesorja je bilo tu. Danes je vse skupaj malce bolj zapleteno, saj so se pod pritiskom overclockerske publike pojavile številne paste in izbira dobre termalne paste je postala skoraj nekaj takega kot izbira dobrega hladilnika, saj vas lahko napačna izbira paste prikrajša za sanjsko navitje procesorja. In katera pasta je najboljša za navijanje? Sicer že slišim, kako večina izmed vas vzklika "Arctic Silver 2", vendar pa vas moram razočarati, da tudi Arctic Silver 2 ni najboljša, saj obstajajo nekateri primerki, ki Silverje prehitijo. Sicer ne tako opazno, vendar je včasih vsaka stopinja minusa še kako pomembna. Če vas zanima kateri proizvajalec je Arcticu zbil krono iz glave, si oglejte tole primerjavo na Overlcokcers Australia, kjer so...

0 komentarjev

Copper Ramsinks

2fast CPU - Pa smo spet pri hlajenju RAM-a. Včasih se človek kar malce nostalgično spominja časov, ko računalnik ni potreboval nobenega hlajenja, potem pa so se hladilniki in ventilatorji začeli pojavljati tudi na komponentah in seveda na RAM-ih. Najprej smo videli Thermaltakov hladilni komplet za sistemski ram, danes pa si bomo ogledali še hladilnik za RAM-e na grafični kartici. RAM-i na grafični kartici so še vedno bolj v domeni zmogljivejših (in dražjih) grafičnih kartic, na cenenih karticah tipa GeForce 2 MX pa niso tako pogosti. Ker je izdelovanje majhnih hladilnih reber malce bolj zahtevna naloga, so nekatera podjetja zavohala denar in ponudila svoje rešitve. TweakMonster je ponudil svoje Copper Ramsinks-e, ki so lepe bakrene barve (izdelani so iz bakra). Odlika Copper Ramsinks je, da sedejo tako na DDR SDRAM, kot tudi na navadni SDRAM. Sicer od RAM hladilnikov ni za pričakovati kakih čudežev, vendar je pri ekstremnemu navijanju vsaka stopinja C še kako pomembna. Test najdete tukaj....

1 komentar