»

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

UMG se pridruži spletnoizmenjevalnemu mehanizmu

Australian IT - Kakopak, ne upajte ne zastonjsko glasbo [:'(]. UMG, eden večjih založnikov se je namreč odločil, da svojo glasbo ponudi 'naročnikom' proti mesečnemu pavšalu 10 do 15 Vašingtončkov™. UMG naj bi zaenkrat to prodajno pot zgolj preizkušal, za nadaljne korake pa se bodo odločili na podlagi rezultatov. Kling!

Žal pa pri tem ne gre za top-selling, ampak slabše prodajane naslove. Hmm, a kar iščejo statistične dokaze, da tovrstna prodaja ni rentabilna? No, bolj razveseljivo je drugo dejstvo: kupec pridobi enake lastninske pravice, kot če bi nabavil CD. Torej, zapek (ne neskončno, Janezek) varnostnih kopij legalen [:D].

0 komentarjev

Glasbeno založništvo se spametuje?

Vnunet - Koliko vode je preteklo, odkar ljudstvo opozarja, da največji problem glasbenega (in podobnega) gusarjenja po odprtih vodah niso le izmenjevalni sistemi, ampak predvsem sami pirati? Jok. No, Američani so le napovedali, da se bodo začeli bojevati proti večjim izmenjevalcem-osebkom. Klik!

Kakor se sam ne bojim ravno tega, da bi me 'dobili' (zakaj le? [:)]), pa me -- kot veliko ostalih -- skrbijo ekonomske posledice. Ne pozabimo, boj stane. Če bodo založbe svoje udinjanje financirale iz prodaje CDjev, pa bodo zopet zgolj pljuvale v svoje že tako zažgane žgance.

3 komentarji

Zelo zanimiva modifikacija

vir: Pheaton
Pheaton - Modifikacije so na Slo-techu na žalost postale redka ptica selivka (vsaj v novicah), kar pa pisuni v bodoče hočemo spremeniti, saj na internetu dobesedno mrgoli raznoraznih modifikacij, med katerimi se najdejo tudi pravi oblikovalski biseri. Enega izmed teh biserov si lahko ogledate tukaj. Modifikator se je namreč odločil, da bo svoje ohišje predelal v čisto pravega nosilca sovjetskih simbolov, končni izdelek pa je na ocenjevalce naredil tak vtis, da je celo zmagal na...

0 komentarjev

Še ena ne-rešilna bilka glasbene industrije...

ZDNet - Eh, po oni glasbeni zaščiti, ki je zvok naredila 'pokajoč' oz. so ga pravilno predvajale le audio komponente (pa še to ne vse!), ima glasbena industrija v rokavu novega aduta (srce mi ne da, da se ne bi malce pošalil).

Namreč, izdelovati imajo medije, ki bi imeli 2 zapisa: prvi bi bil klasičen audio, 'prirejen' za poslušanje v komponentah, drugi pa za računalnike v MS Real Media.

Glavna prednost? Ja, nezmožnost kopiranja glasbe na trdi disk. Resda nisem nek tehnolog, ampak - če glasba pride do slušatelja v pravi obliki, kaj bo potem (večji) problem presnemavanja glasbe na disk? Tema. Klik!

6 komentarjev

Dogaja se vsem

AMD - Če ste mislili, da se varčevanja z metodo odpuščanja poslužuje le veliki zlobni Intel, ste se zmotili. Advanced Micro Devices (AMD) se je namreč odločil, da bo "prestrukturiral" svoje operacije. AMD bo v sklopu tega "prestrukturiranja" zaprl dve tovarni. Natančneje tovarno 15 in tovarno 15 v Austinu, Texas, ZDA. Kot del "prestrukturiranja" bo tudi odpustil 2300 delavcev, kar predstavlja 15% globalne AMD-jeve delovna sile. Pribljižno 1000 od teh odpuščenih so povezani s tovarnama 14 in 15.
No, pozitivna stran je ta, da bo začel bolj vlagati v tovarno v Penang, Malezija. Vsi odpuščeni delavci bodo dobili odpravnine.

0 komentarjev

MusicNet: glasba na podlagi naročniškega sistema

Excite News - RealNetworks, ki ga vsi poznamo po programu RealPlayer, bo sodeloval z največjimi glasbenimi založniškimi hišami, AOL Time Warner, Bertelsmann AG in EMI Group, ki bodo ponujale glasbo na podlagi naročniškega sistema. Ta storitev, imenuje se MusicNet, bo na voljo še to leto.
MusicNet bo omogočal glasbenim navdušencem, da bodo dol-povlekli željeno glasbo preko interneta, vendar pa bodo morali zanjo plačati.
MusicNet bo verjetno imel največjo konkurenco v Duet-u, partnerstvu med Sony-jem in francoskim medijskim konglomeratom Vivendi Universal, ki obljublja na tisoče pesmi na internetu za dol-vleko, seveda tudi na podlagi naročnine.
Nekaj informacij o MusicNet-u si lahko ogledate tudi na uradni strani, tukaj.

8 komentarjev

ABIT ne bo proizvajal GF3 kartic

Planet GeForce - Na Planet GeForcu so dobili nekaj uradnih informacij glede ABITovega GeForca3. Podjetje se je namreč odločilo, da družine Siluro ne bo (zaenkrat, opa, zaenkrat!) razširilo s kartico, na kateri bi se bohotil GeForce3. Razlog za to je po ABITovih besedah predvsem cena procesorja in problemi, ki bi utegnili nastati z dobavo potem, ko se bo Nvidia morala osredotočiti na proizvodnjo X-Box grafičnih čipov. Tako bomo v bližnji prihodnosti ostali brez ABITove GF3 kartice, kar je po svoje škoda, saj so njihovi GF2 bili med bolj overclockabilnimi!

1 komentar