»

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev

VIA z novim procesorjem

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je predstavila nov procesor Eden-N, ki tiktaka pri 1,0 GHz, porabi pa bojda manj kot 7 W električne energije. V družini Eden-N sta še procesorja 533 in 800 MHz, ki porabita 4 oziroma 6 W, s čimer si ta družina lasti laskavi naslov nativnih x86 procesorja z najmanjšo porabo. Poleg nizke porabe ga odlikuje še nizka cena in majhnost, saj zapakiran meri le 15x15 mm. Procesor deluje s čipovjem VIA CLE266, ki podpira še DDR PC2100 pomnilnik, USB 2.0, mrežo in 5.1 avdio sistem. Klik!

13 komentarjev

Thoroughbred B0 1600+

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices ali krajše AMD so danes dodali na listo svojih procesorjev, grajenih na Thoroughbred B0 jedru, še 1600+ različico procesorja. Odslej so vsi AthlonXP procesorji z 256 KB L2 predpomnilnika grajeni na tem najnovejšem 0,13-mikronskem jedru. Novonajavljeni procesor teče pri nazivni napetosti 1,6 V in porablja do 48,5 W električne energije za svoje delovanje. Maksimalna temperatura, pri kateri se jedro še ne stopi, je deklarirana na 194 F oz. 90°C. Več o tem.

8 komentarjev

Athloni ... bodo

X-Bit Labs - Na internetu so se pojavile govorice, da namerava AMD danes uradno predstaviti začetek masovne proizvodnje ter prodaje AthlonXP 2600+ procesorjev na 333 MHz vodilu. No, sedaj lahko že rečemo, da se to ni zgodilo. Dobili smo le izjavo AMDjevega tiskovnega predstavnika, ki pravi, da bo AMD začel proizvajati ter prodajati omenjene procesorje brez večje najave. O dobavljivost in cenah niso želeli v AMDju povedati ničesar. Klik!

0 komentarjev

Slike Athlona XP SFF

Slo-Tech - O teh procesorjih smo na Slo-Techu že pisali, tako da bi vas prosil, da za podrobnejše specifikacije preberete spodnjo povezano novico. Athlon XP SFF naj bi ciljal na namizne računalnike, ki potrebujejo nizko porabo energije, podpiral bo dinamično nižanje hitrosti ter deloval na relativno nizkih napetostih. Tokrat si lahko med novicami HotHardwarea ogledate še sliko tega kebra. Mene je navdušil že sam dizajn [:D].

6 komentarjev

AMD Athlon XP SFF

X-Bit Labs - AMD je že začel prodajati predelane Athlone XP, namenjene sistemom, kjer je utilizacija porabe ter odvečne energije zelo pomembna. Athlon XP SFF porabi namreč med polnim delovanjem le 35 W električne energije ter uvaja novost, katere smo pri drugih proizvajalcih že vajeni. Tehnologija, imenovana "Cool'n'Quiet" omogoča dinamično zniževanje frekvence procesorja, kar pomeni, da bo procesor, ko ne bo potreboval procesorske moči, enostavno obratoval na bolj prijazni frekvenci. Mar to pomeni, da bo AMD začel naskakovati tudi trg počasnejših procesorjev z nizko porabo? Se morata VIA in Transmeta začeti tresti? Klik!

0 komentarjev

Intel: Iskanje svetih Not

Vnunet - Na, pa smo tam. Athlon 4, Athlon XP: za oba se verjame, da so drugi del oznake procesorja marketingraji izbrali pač zaradi trenutne / takratne tržne prepoznavnosti. No, sedaj pa je AMD začel igrati -- dobesedno -- še na tretjo noto: na referenčnih matičnih ploščah za procesorje 'Hammer' se nahaja slikica 4 not, na katere bo usekalo kladivo. Note predstavljajo oni Intelov 'ta da da dam', ki ga veselo zavrti na koncu vsake reklame, ko se pokaže 'Intel Pentium XY" logo.

13 komentarjev

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar