»

Večina gesel ni varnih

RockYou celo ni dovoljeval posebnih znakov

vir: HotHardware
HotHardware - Varnostno podjetje Imperva je podrobneje analiziralo bazo 32 milijonov gesel, ki so postala javna zaradi varnostne luknje na strani RockYou.com in prišli do nadvse zanimivih ugotovitev. Večina gesel je daleč od varnih in zanje pravzaprav ni potrebno razbijanje, saj je dokaj visoka verjetnost za pravilen rezultat že ugibanje. Deset najpogosteje uporabljanih gesel v bazi je (številka v oklepaju pove število uporabe):
 • 123456 (290,731)
 • 12345 (79,078)
 • 123456789 (76,790)
 • Password (61,958)
 • iloveyou (51,622)
 • princess (35,231)
 • rockyou (22,588)
 • 1234567 (21,726)
 • 12345678 (20,553)
 • abc123 (17,542)
Skoraj tretjina gesel je tako dolgih le 6 ali celo manj znakov, skoraj dve tretjini jih vsebuje zaporedje številk oz. črk (npr. qwerty, 20. najpogostejše geslo z dobrimi 13.000...

46 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Z magneti do varčnejših hladilnikov

Magnetno polje

vir: Wikipedia
TG Daily - Hlajenje takšnih ali drugačnih stvari je dandanes precejšen problem oz. strošek, saj poganjanje hladilnikov in klimatskih naprav v poletnih mesecih zahteva kar polovico vse električne energije v ZDA. A po najnovejših raziskavah naj bi bilo porabo hladilnih naprav mogoče zmanjšati za kar 20 do 30 % v primerjavi z najboljšimi sistemi trenutno na trgu, obenem pa ni potrebe po uporabi toplogrednih oz. ozonu nevarnih plinov. Celoten koncept sloni na določenih snoveh, ki se v magnetnem polju segrejejo, ob odstranitvi pa zopet ohladijo. Doseči hladilni efekt je torej zelo preprosto, ob segrevanju z magnetom bi se to snov hladilo z vodo, ob odstranitvi pa naj bi se ohladila pod temperaturo okolice. EPSRC (Engineering and...

24 komentarjev

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto

BBC - BBC poroča o zaskrbljenosti profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu glede težav, ki bi jih represivnim organom in drugim državnim agencijam lahko prinesel prihajajoči operacijski sistem Windows Vista. Ta naj bi razširil uporabo enkripcije, ki je v Visti sicer primarno namenjena uveljavljanju Trusted Computing-a zaradi varovanja avtorskih vsebin ter zaščite uporabnika pred zlonamerno kodo.

Anderson je tako pozval britansko vlado, da sprejme ukrepe za zagotovitev stranskih vrat, ki naj bi omogočala dostop do kriptiranih vsebin na osebnem računalniku, ne da bi bilo potrebno poznati geslo. Osumljenci kaznivih dejanj, ki uporabljajo enkripcijo podatkov naj bi že danes v svojo obrambo navajali, "da so pozabili geslo". Z razširjeno uporabo enkripcije vsebin na trdem disku naj bi to preiskovalcem predstavljalo resen problem.

"Ministrstvo za notranje zadeve bi se moralo pogovarjati z Microsoftom že sedaj in ne šele tedaj, ko bo sistem na voljo", je dejal zaskrbljeni profesor....

62 komentarjev

Objemi preko interneta (in morebitne posledice)

Reuters - Raziskovalci Singapurške univerze Nanyang Technological University (NTU) z oddelka Interaction and Entertainment Research Centre (po slovensko raziskovalni center vzajemnega delovanja in razvedrila) so odkrili, kako lahko preko interneta posredujemo občutek dotika. Prototip naprave trenutno pomaga razvijalčevi kuri prebolevati depresije in osamljenosti, on pa je lahko, namesto da bi bil s svojim hišnim ljubljenčkom, na univerzi, kjer razmišlja, kako bi lahko bil na dveh mestih hkrati. Je morda odkritju malce pripomogla tudi ptičja gripa? Kakorkoli že - vsekakor bi bilo možno izum prenesti tudi na ostale hišne ljubljenčke (sicer ne na vse, ribam v akvarijih verjetno ne bo do tovrstnih aktivnosti), kasneje pa tudi na ljudi. Zgoraj omenjeni znanstveniki že načrtujejo internetni objemalnik za starše in otroke, v ta namen razvijajo posebno vrste pižame, ki bo s pomočjo pritiska in temperature dajala občutek resničnega objema obema udeležencema.

Sledile bodo seveda še internetne...

9 komentarjev

Največkrat uporabljena gesla

BBC - Pri BBC News so ugotovili, da uporabinki (predvsem za pošto in forume) [uporaBinki? Očitno je res nekaj na tem [>:D] --Ziggga] prepogosto uporabljamo enostavna in hitro razpoznavna gesla. Priporočajo tudi, da vedno uporabimo vedno druga gesla. Stanje v ZDA, kar se tiče gesel, je po tisočih pregledanih, táko:
 • 23% - otrokovo ime
 • 19% - partnerjevo ime
 • 12% - rojstni datum
 • 9% - najbojl priljubljena nogometna ekipa
 • 9% - najljubša skupina/band
 • 9% - najbojl priljubljen prostor
 • 8% - lastno ime
 • 8% - ime hišnega ljubljenčka
Kot vidimo, je stanje precej kritično. Potem pa se nekateri jezijo, ko jim drugi berejo pošto [:D].

14 komentarjev

Gesla na Slo-Techu

Slo-Tech - V roku nekaj dni (danes oz. jutri) bomo na Slo-Techu zamenjali avtentikacijski sistem. Z novim sistemom bo popravljena tudi stara napaka v načrtovanju. Po novem sistem NE BO več dopuščal gesel krajših od šest (6) znakov. Stvar bomo uvedli takoj, ko bo končana stran "pozabil sem geslo". Kdor se želi izogniti neprijetnosti spreminjanja gesla na tak način, naj ga prosim spremeni čimprej.

25 komentarjev

Ah, ta gesla

CNN - Na CNN poročajo, da so psihologi odkrili, da lahko ugotovijo geslo računalniškega uporabnika na podlagi njegove osebnosti. Tako marsikateri uporabnik izbere geslo, ki ustreza imenu predmeta, ki ga ima trenutno pred sabo, družinskemu članu, športu ali športni osebnosti ali pa se nanašajo na fantazijo. Seveda to ne velja za vse uporabnike. Sam sem na primer izbral svoj vzdevek po prvi besedi, ki mi je prišla na pamet, geslo pa po risankastemu junaku. No, na žalost ga ne boste nikoli ugotovili, ker so med njim vgnezdene številke ;). Zato vam svetujem, da če že morate izbirati gesla, ki se nanašajo na nek predmet ali pa na družinskega člana, jih bogato oplemenitite s številkami (primer Janez - Ja2ne9z).
Aja, pa še zanimivost. Pri neukih tajnicah naj bi po nekaterih poročanjih geslo ugotovili precej zlahka, saj za geslo vzamejo dobesedno besedo "geslo" za password pa dobesedno besedo "password". Saj veste, ko piše "enter password". In napišete "password", hihi ;). Sicer ne vem, v...

6 komentarjev

Pozabite na gesla

Gambit - Takšen bi lahko bil slogan ob predstavitvi naprave Digital Persona, ki so jo pred nedavnim predstavili v ZDA.
Gre za preprost senzor, ki se priključi na USB, in s pomočjo prstnih odtisov omogoča (ali pa seveda ne) uporabo računalnika. Tako lahko pozabite na vsa zamudna vpisovanja gesel, dovolj je le, da pred delom položite prst na senzor.
Kot veste, je prstni odtis vsakega posameznika edinstven, vendar se da tudi to zaščito pretentati
Novico na najdete tukaj.

2 komentarja