»

Izšla novi Wine 1.4 in CrossOver XI

Phoronix - Izšla je nova verzija programa Wine, ki na Linuxu omogoča poganjanje aplikacije za Windows. Gre za priljubljen odprtokodni program, ki v Linuxu simulira DLL-knjižice, ki jih za svoje delovanje kličejo programi za Windows, in proces za simulacijo jedra Windows NT. Wine tako ne omogoča poganjanje gostujočega operacijskega sistema v navideznem stroju, kot je to primer pri virtualizacijah, ampak ustvari poseben compatibility layer.

Avtorji v novi verziji, ki je bila v razvoju poldrugo leto, omenjajo 16.000 sprememb. Glavne novosti so grafični pogon DIB (Device Independent Bitmaps), prenovljen audio stack, ki popolnoma posnema implementacijo v Visti, podpora za tekst, ki teče v obe smeri (bidirectional text), oblikovanje znakov, izboljšana podpora za Direct3D in...

12 komentarjev

AMD in SiSoft pripravljata OpenCL test

TG Daily - SiSoft je brez dvoma najbolj poznan po svojem testnem programu Sandra, ki je alfa in omega preizkušanja prepustnosti delovnega pomnilnika računalnika. Sandra je sicer opremljena tudi z drugimi testnimi in diagnostičnimi orodji, a nekako le-ta niso niti približno tako popularna, kot orodja za preizkušanje pomnilnika. To bi se znalo spremeniti, če bo sodelovanje z AMD-jem uspešno. Skupaj naj bi namreč izdelala testni program, ki bo grafične kartice ocenjeval glede na njihovo zmogljivost v OpenCL, ki se uporablja za izdelavo programov, združljivih s centralnimi in grafičnimi procesorji.

OpenCL test bo prav tako del Sandre, ki bo izšla v letu 2010. Zanimiva bo reakcija nVidie, ki se trenutno bolj posveča svoji CUDA-i, medtem ko je njihova podpora OpenCLu bolj postranskega pomena. Morda bodo številke veljake pri nVidii prepričale, da se nekoliko bolj posvetijo tudi OpenCLu, saj je le-ta vedno bolj zanimiv za razvijalce in vlagatelje. Številke, ki bodo jasno povedale da je ATI mnogo...

14 komentarjev

Nova Sandra novembra

Warp2Search - Zagotovo med vami ni bralca, ki ne bi poznal programa SiSoft SANDRA. SANDRA ja namreč izjemno uporaben program za diagnosticiranje sistema, saj vam izpljune kup uporabnih ter neuporabnih informacij o celotnem računalniku. Trenutno najnovejša verzija je 2002 SP1, a kot kaže, bomo kmalu dobili naslednika. V SiSoftu so danes namreč potrdili, da se bo za november napovedana različica SP2 preimenovala v 2003. Tako bomo torej novembra deležni nove polne različice. O novostih sicer še molčijo, jasno pa je že, da bo ena večjih novosti podpora za AGP 3.0. Klik!

0 komentarjev

Windows XP SP1 in njegovih pet minut

The Register - Microsoft ima očitno politiko, ki mu narekuje, da mora vsake toliko časa javnost spraviti na noge z eno od svojih potez.
Razen, če ste zadnjega pol leta bili odrezani od sveta, potem verjetno veste, kakšen vihar se je razbohotil glede Service Packa 1 za Windowse XP. Ker so fantje pri MS ugotovili, da se da vse uporabnike Corporate verzije od namestitve paketa odvrniti z onemogočanem kode, je bilo sedaj še potrebno poskrbeti za vse, ki so aktivacijo obšli. Tako mislijo (če sem prav razumel, ker je članek dolg in delno nejasen), naj bi po novem aktivacija bila potrebna pri vsaki nadgradnji, poleg tega pa naj bi namestitev vsebovala poleg serijske številke še namestitveni ID, ki bi skupaj s seznamom strojne opreme (pri aktivaciji preko spleta) zagotavljal pristnost izdelka. Vsaj tako pravi Microsoft.
Celoten članek so objavili na Registru, in ni lahko večerno branje, tako da vstopate na lastno odgovornost. Najbolj zanimiva je verjetno le cinična pripomba na koncu sestavka....

7 komentarjev

Novi Detonatorji

Tweaker's Asylum - Seveda tudi brez tega ne gre vsak teden, tako da okoli te teme ni več dosti besedičiti. Za vse, ki še vedno niste zadovoljni s številom sličic v sekundi vaše Rive TNT ali pa Geforcea4 Ti4600, lahko na tej strani vunpotegnete 29.17 inačico gonilnikov, ki naj bi bili datumsko novejši od verzije 29.40. Kakorkoli - združljivi so z Win2000 in WinXP, zajetni skorajšnjih osem megabajtov, za dolvleko pa kliknite sem.

1 komentar

Iwill P4D

OCtools - Tudi Iwill je izdal svojo osnovno ploščo, ki je grajena na i845D čipovju. Iwill P4D je, kot pravijo na OCTools, dobra osnovna plošča, saj so lahko Pentiuma4 1600 navili kar na 2.2 GHz ter hkrati v SiSoft Sandri 2002 prehiteli RDRAM po hitrosti. A kaj, ko plošča nima ATA133, RAID kontrolerja ter USB 2.0, funkcij, ki so stalnice na konkurenčnih izdelkih. Mogoče 8.000 SIT nižja cena, vgrajena 6-kanalna zvočna kartica ter omrežna kartica odtehtajo nakup, a vseeno grenak priokus ostaja.

0 komentarjev

SiSoft Sandra 2001 SE

SiSoft - Z malo zaostanka (5 dni) vam sporočam, da so SiSoftovci izdali Sandro 2001 SE. Popravljenih je nekaj hroščev in dodanih nekaj novih modulov. Pomembnejše novosti so izboljšana podpora Windowsem 200X in NT4, boljša podpora več procesorjem in podpora Pentiumom 4. Popravili so modul za zaznavanje strojne opreme in modul za določanje frekvenc. Odstranili pa so del "posvečen" Glideu. Verjetno najboljša novost pa je izboljšana primerjava rezultatov, kjer lahko izbiramo, s koliko sistemi želimo primerjati rezultate, dodamo pa lahko celo svoje rezultate, kar je zelo priročno za spreminjanje kakšnih nastavitev. Dodatne informacije in Sandro 2001SE lahko dobite tukaj.

2 komentarja

OC Pentiuma 4

Sharky Extreme - Tole pa je nekaj... Ne bi se branil 1.8 gigaherčnega Pentiuma 4 v družbi Geforcea 2 Ultra. No ja, da ne bo slučajno kdo mislil, da je Intel izdal 1.8 GHz verzijo Pentiuma 4... Ne, to je uspelo navijačem pri Sharky Extremu. Rezultat navijanja 1.4 GHz različice Pentiuma 4 je prinesel hitrost 1819 MHz, 3491 točk pri CPU testu SiSoft Sandre (2231 FPU) in 232,6 slik na sekundo v Quakeu 3. Ti rezultati so bili dobljeni pri resoluciji 640x480, brez zvoka in z nastavitvami na normal. Kakorkoli že, malo razburjenja za lahko noč ne more škoditi .

6 komentarjev

Kaj je narobe?

BXBoards - Na BX Boards sem zasledil še eno lepo. Se spomnite, ko se je nekaj ljudi v našem forumu pritoževalo nad SiSoft Sandro? Hehe, niste edini... SiSoft Sandra ima (presenetljivo) še en hrošč. Čipovje KT133A uradno podpira 133 MHz, to pomeni da ima PCI količnik 1/4 ter AGP količnik 1/2. Navkljub temu dejstvu pri 133 MHz Sandra izpiše, da se PCI švica pri 44 MHz. To je malo nemogoče... Nato je sledila polemika, kaj je narobe - osnovna plošča ali program... Rezultat je logičen: program, seveda. Tale nova Sandra mi iz dneva v dan izgleda bolj sumljivo...

4 komentarji