»

Windows XP dopolnil 10 let

Slo-Tech - Microsoftov operacijski sistem Windows XP je danes dopolnil 10 let. Čeprav je bil dokončan in poslan proizvajalcem računalnikov (program RTM) že 24. avgusta, smemo za njegov rojstni dan šteti 25. oktober 2001, ko je prišel Windows XP tudi na prodajne police in s tem postal dostopen vsem kupcem (retail availability). V desetletju se je zgodilo marsikaj, a Windows XP je kljub dvema novima verzijama še vedno obdržal pomemben delež na osebnih računalnikih.

Windows XP je bil prva verzija operacijskega sistema Windows, ki je odpravila razlikovanje med linijama NT in 9x. To bi sicer sprva moral storiti že Windows 2000 (ki je v razvoju dolgo časa nosil oznako Windows NT 5), a je po njegovem izidu februarja 2000 Microsoft istega leta izdal še...

52 komentarjev

Ozadja za Windows XP

Jaz - Posedujete okna 95/98/ME/2000, pa vam priložena ozadja za namizje kratijo spanec, ker bi radi imeli točno takšna, kot jih vidite pri prijatelju, ki ima Okna XP? Na voljo imate dve možnosti: lahko se odpravite k njemu in ozadja zapečete na zgoščenko ter jih prenesete na svoje računalo, lahko pa odklikate na to stran in si vunpotegnete nekaj manj kot 3 MB dolgo zip datoteko z več kot 25 standardnimi in novimi ozadji za Windows XP. Seveda obstaja še možnost, da bi si OS celo omislili, a kje je smisel [:D].

0 komentarjev

ATi Catalyst

več strani - ATi je izdal skupek gonilnikov za svoje grafične kartice, ki ga je poimenoval Catalyst. Ti gonilniki prinašajo vrsto novih nastavitev v zaslonskih nastavitvah Microsoftovih operacijskih sistemov ter nasplošno omogočajo večjo prilagodljivost. Več o gonilnikih lahko preberete na HardOCPju, The Tech Reportu ter Hot Hardwareu. Končna ocena? Da, vredno si jih je vunpotegniti ter namestiti, čeprav ne prinašajo omembe vrednih hitrostnih izboljšav. Dolveka tukaj za Windows 98, tukaj za Windows ME, tukaj za Windows 2000 ter tule za Windows XP.

4 komentarji

ATI o svoji prihodnosti

Reactor Critical - ATI je na nedavni konferenci razkril kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa so jih po strani Golem.de analizirali kje drugod, kot pri ruskem Reactor Critical:
  • Če se prav spomnim, je ATI že kar precej časa nazaj napovedoval, da bo eden izmed njegovih glavnih adutov, ki se imenuje R300, oziroma Radeon 3, na voljo že to poletje. Po zadnjih podatkih naj bi se čip pojavil v četrti četrtini, kot opcijo pa se ponuja tudi tretja četrtina. ATI-jevci navajajo, da je predstavitev novega procesorja močno odvisna od Microsofta in njegove predstavitve Direct X 9.0.

  • Čipa s kodnima imenoma R400 in R500 naj bi bila predstavljena v prvi polovici leta 2003, vendar pa se do takrat lahko še marsikaj spremeni.

  • O mobilnih različicah čipov R200 in R300 zaenkrat še ni oprijemljivih podatkov.

  • Za konec je ATI izrazil svoj optimizem glede prodaje Gamecubov, v katerih ima tudi kanadski velikan svoj delež tehnologije. Pričakuje, da bo do konca leta 2002 prodanih vsaj 10 milijonov teh konzol.

...

0 komentarjev

XP versus 2000

InfoWorld - Kar neverjetno je, kakšne upočasnitve doživljajo nove izdaje operacijskih sistemov. Navajeni smo že, da vsak OS z izidom napove nove mejnike v hardverski požrešnosti, prinese lepši uporabniški vmesnik, več vgrajenih programov (in s tem potencialno tudi več odvečnega šodra), igric ter gonilnikov. Vas zanima, zakaj vztrajam na Windows 2000 ter nikakor nočem presedlati na Windows XP? Preberite si tale članek na Infoworldu. Primerjali so oba operacijska sistema na štirih platformah: dva sta vsebovala P4 procesor pri 1.5 GHz, eden je tiktakal na 733 megahercih na P3 arhitekturi, četrti je bil gigaherčni Pentium3 v SMP konfiguraciji. Ugotovitve so malodane presunljive. Fantje so testirali s programom Benchmark Studio Professional, kar jim je omogočilo natančne meritve izvajanja raznih programov pod težko obremenitvijo. Razlike so variirale od 11% v korist Win2000 do kar sto odstotne razlike! Niti v eni različici testa se ni dogodilo, da bi Windowsi XP vodili. Si še vedno hočete namestiti...

17 komentarjev

Pa to je že smešno...

3D Chipset - nVidia meče ven gonilnike ko utrgana. Najbrž vsi vemo zakaj. Pripraviti se hoče na izid Geforcea 3 v maloprodaji, tako da sedaj paca gonilnike, ki bi z dotično kartico delali optimalno. Tako se je nVidia pomujala ter izdala beta gonilnike za WIndows 2000 operacijski sistem, ki si lastijo laskavi naziv Detonator 11.01 . Če ste zainteresirani (jaz osebno nisem), si jih vunpotegnite iz tega naslova.

0 komentarjev