»

Novembra poplava čipovij

VR - Zone - Izdelovalci matičnih plošč se soočajo s problemom - izbrati čipovje za svoje plošče - saj bo v novembru prešlo na masovno proizvodnjo ali v razvažanje v velikih količinah celih šest čipovij.

Intel P4 čipovja

Za to platformo, poleg trenutnih 845 in 850 čipsetov, bo Intel v novembru začel z razvažanjem majhnih količin njihovega DDR podpirajočega 854D čipovja in bo po pričakovanju začel z normalnim razvažanjem v decembru. V novembru Intel tudi pričakuje razposlati nekaj primerkov njihovega i845G (integrirana grafika) čipovja proizvajalcem matičnih plošč. SiS je druga izbira za prvo in drugovrstne izdelovalce plošč za DDR/P4. SiS je razvozil 100 tisoč SiS645 čipsetov v septembru in količina naj bi se samo višala skozi oktober in november. Od VIE se pričakuje, da bo predstavila njihov P4X266A, ki podpira 533MHz FSB P4, ampak lahko se pa zgodi, da drugi proizvajalci ne bodo mogli uporabljati tega čipovja, ker hoče VIA ponovno izdelovati svoje plošče. ALi ALLADiN P4 je tudi pričakovan v...

0 komentarjev

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Več podatkov o SiS-ovih P4 chipsetih

X-Bit Labs - Medtem, ko je usoda Viinega P4X266 še vedno precej negotova, SIS s svojim izdelkom ne bo imel teh težav, saj se je odločil, da se Intelu ne bo upiral in mu bo rade volje plačeval licenčnino. Trenutno ima SiS v akciji dva chipseta, ki sta namenjena Athlonom in Pentiumom 3 (SiS 635/SiS 735), tretji, ki bo namenjen Pentiumom 4, pa se bo imenoval SiS645. Že o prejšnjih dveh chipsetih se je veliko govorilo, o SiS645, pa bo govora še toliko več. Zakaj? Nekateri poznavalci ga zaradi nekaterih posebnosti postavljajo na sam prestol bodočih P4 DDR chipsetov. Zakaj? SiS645 bo edini chipset, ki ne bo podpiral samo PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ampak tudi hitrejši PC2700 DDR SDRAM, ki deluje s frekvenco 333 MHz (2.7GB/s pasovne širine). Tukaj pa se posebnosti ne končajo:
  • SiS645 bo cenejši od Intelovega Brookdale SDRAM čipovja

  • Uporabljal bo nov SiS961A South Bridge, ki bo z North Bridgom povezan z novim ZipLink vodilom (prenos 533MB/s) in HyperTransport protokolom

  • Chipset bo združljiv s PC133...

0 komentarjev

Intel i815 Step-B Chipset

Digit Life - Ta članek je namenjen bolj računalniškim znalcem, saj se spusti precej v podrobnosti. Kakor hitro so prišli Tualatini, tako hitro so tudi proizvajalci izvrgli/najavili nove chipsete. VIA in SIS sta že najavila nove chipsete, Intel pa je samo malce predelal svoj i815 chipset. Tako je nastal Intel i815 Step-B Chipset. Avtorji članka so si priborili tudi matično ploščo, ki bazira na tem čipovju - Intel D815EPFV Mainboard.
Članek utegne biti zanimiv pod pogojem, da veste kaj berete (3/4 članka je strokovnega). Če pa se ne ukvarjate ravno s "siciranjem" čipovja, pa lahko strokovno nakladanje še vedno preskočite in si ogledate samo specifikacije.

0 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

Čipovja...

X-Bit Labs - Na tej japonski strani so objavili zelo zanimive informacije o načrtih vseh pomembnejših proizvajalcev veznih čipovij. Koliko je ta info zanesljiv bomo še videli, toda meni se zdi, da ne gre za kakšno izmišljotino.

...
Proizvajalec Čipovje Izid Pomnilnik Lastnosti
AMD Athlon/Duron
AMD AMD-760 Q1 DDR  
ALi MAGiK 1 Q1 DDR  
SiS SiS735 Q1 DDR  
AMD AMD-760MP Q2 DDR SMP
VIA KT266 Q2 DDR  
NVIDIA Crush12 Q2 DDR NV11 grafika
Micron Mamba Q3 DDR Integriranih 8MB L3 cachea
ALi M1667 Q4 DDR AGP 8x, High-Speed Link
API Caspian ? DDR SMP
Micron Shotgun ? DDR Rendition grafika
ATI ArtX3 ? DDR Integrirana grafika
NVIDIA Crush18 ? DDR NV17 grafika
Intel Pentium III
VIA Apollo Pro266 Q1 DDR SMP
SiS SiS635 Q1 DDR  
VIA Apollo Pro266T Q2 DDR SMP
ALi Aloddin Pro 5 Q2 DDR  
Intel i815 B-step Q2 SDR  
Micron Copperhead ? DDR SMP
Serverworks HE-SL ? DDR SMP
ATI ArtX2 ? DDR Integrirana grafika
Intel Pentium 4
Intel Brookdale Q3 SDR  
VIA PX266 Q4 DDR  

1 komentar

Vojna za DDR P4 čipovja

OC Workbench - Naslednje leto bomo videli pravo malo P4 vojno med različnimi tajvanskimi proizvajalci čipovij. Intel je namreč očitno spoznal, da P4 ne bo doživel večjega uspeha brez podpore DDR čipovij in tako so VIA, SiS in ALi najavili svoja P4 DDR čipovja. Prva bo predvidoma VIA, ki bo svoje PX266 čipovje začela proizvajati že v prvem/drugem četrtletju naslednjega leta, sledil ji bo ALi v tretjem četrtletju, zadnji pa bo SiS koncem naslednjega leta. Vsa čipovja bodo namenjena novim P4 procesorjem s Socket 478 podnožjem.

2 komentarja

Optimistični 3DFX

X-Bit Labs - Na Comdexu 3DFX ni pokazal nič presenetljivega, zato pa so več govorili o svojih načrtih za prihodnost. Trenutno je podjetje popolnoma skoncentrirano na razvoj Rampage čipov in prve kartice naj bi se pojavile na koncu prvega četrtletja oziroma začetku drugega, leta 2001. Če bo to res ali ne, bomo videli, toda v prid temu podatku govori tudi dejstvo, da jim je ravno te dni uspelo narediti popolnoma delujoč primerek silikona. Še en zanimiv podatek pa je to, da 3DFX v prvem četrtletju 2001 namerava začeti prodajo VSA-200 ( Napalm LC ) čipov neodvisnim proizvajalcem, tako da bomo verjetno videli tudi kakšnega neodvisnega "Voodooja5".

7 komentarjev