»

IMFT omogoča še cenejše SSDje

8-gigabajten 25 nm čip z dvema bitoma na celico

vir: AnandTech
AnandTech - Intel in Micron, ki sta že leta 2006 ustanovila skupno podjetje IMFT (Intel Micron Flash Technologies), sta s tehnološkimi napredki na področju pomnilnika Flash, ki je glavna komponenta pogonov SSD, nadvse agresivna. Lansko leto je bilo v znamenju pomanjšanja pomnilniških čipov na 34 nm, s katerimi so že predstavili Intelovo (težavno) drugo generacijo SSDjev, medtem ko bomo že pred koncem letošnjega leta ugledali že napovedane 600-gigabajtne SSDje. Ti so namreč tesno povezani z naslednjim tehnološkim korakom, ki bo čipe pomanjšal na 20 do 30 nm. Skrivnosti ni več, saj bo proizvodnja potekala na 25 nm in bo Intelu ter Micronu omogočala izdelati 8-gigabajtni čip s približno enako površino, kot jo v 34 nm tehniki zaseda pol manj prostorno,...

12 komentarjev

TSMC-ju gre bolje

40 nm rezina

vir: HotHardware
HotHardware - Najpomembnejšemu neodvisnemu proizvajalcu silicijevih čipov, tajvanskemu TSMC-ju, je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z letom poprej šlo mnogo bolje. Prihodkov so imeli za 42% več kot v zadnjem četrtletju leta 2008, medtem ko se je čisti zaslužek povečal za kar 162%. To gre predvsem na račun izdelave čipov za računalniško industrijo, katere delež izdelave v tovarnah je narasel za 22%, medtem ko so 8 oz. 15% manj čipov izdelali in prodali za komunikacijske oz. splošne potrošniške naprave. Kar 70% vsega posla je šlo za tehnološko napredne proizvodne procese (kar je vse, kjer je razmak med tranzistorji...

8 komentarjev

Oraclovi poslovni rezultati dobri

ComputerWorld - Oracle je objavil poslovne rezultate (PDF) drugega četrtletja fiskalnega leta 2010, ki se je končalo konec novembra. V tem času so zabeležili dobiček v višini 0,29 dolarja na delnico (torej 1,4 milijarde dolarjev), vsi prihodki pa so dosegli 5,9 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Še posebej dejavni so bili pri odpuščanju, saj so odslovili kar 1273 zaposlenih od 84.000. Večina jih je bila iz Azije, manjši delež pa so odpustili tudi v evropskih, bližnjevzhodnih, afriških in ameriških pisarnah. Koliko točno je bilo odpuščenih in kdo se je preprosto upokojil, Oracle ne želi povedati, saj so kot po navadi skrivnostni s svojo politiko zaposlovanja. Oracle sicer še vedno čaka na zeleno luč evropske komisije, da bi dokončal prevzem Suna - to naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

1 komentar

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev

Trg strežnikov: HP na prvem mestu

Vnunet - Združeni Hewlett-Packard je prevzel prvo mesto na lestvici tržnega deleža na strežniškem trgu. Tu je izpodrinil večnega tekmeca IBM, katerega četrtletni prihodki so iz 3.5 MIO GBP (v enakem obdobju lani) padli na 2.9 MIO GBP. Klik!

17 % upad prihodkov pa zna biti -- čeprav ni omenjeno -- za giganta kar hudičev zalogaj. Ne smemo namreč pozabiti, da imajo taka podjetja veliko večja vlaganja v sam razvoj, da vezave sredstev ne omenjam. No, po drugi strani pa je svoj konec tortice izgubil tudi 'združeni' HP, ki ima s 33 % drobtinic za skoraj 1.8 % manj, kot sta jih leto dni nazaj imela HP in Compaq posamezno.

Seveda pa so ti rezultati dejansko samo tržni delež prodanih enot -- ne vključujejo storitev (vzdrževanje), ki so za podjetja še kako pomembna (tiskalniki : kartuše analogija [:)])

0 komentarjev

Dell v črnem

Newsfactor - Dellovi črni prenosniki so mi kul, a ne bomo o njih govorili [:)]. Ker se mi ne da tipkariti, bo tole bolj na kratko: prihodki so znašali $8.46 MRD (11 % več kot v prejšnjem obdobju), pričakovali so sicer vsega $100 MIO več. Čisti dobiček tako znaša $501 MIO v primerjavi z izgubo $101 MIO v prejšnjem obdobju, Klik!

4 komentarji

Zakodiram se sam!

New Scientist - Prenosna računala se velikokrat tarča tatov in zmikavtov, ki se želijo polastiti teh precej vrednih škatlic veselja. Zato so sedaj na Michiganski univerzi izdelali in razsikali posebno brezžično povezavo med notesnikom in lastnikom. Takoj ko je oddajnik, ki ga nosi lastnik računala v neki določeni razdalji od računala se vsi podatki "zaklenejo", celo tisti na ekranu in tako tat ali nepovabljen gost ne more dostopati do podatkov.

Takoj ko je lastnik oziroma oddajnik, ki je podoben zapestni uri, zopet v dosegu se začnejo podatki zopet odklepati, tako da so takrat, ko lastnik/uporabnik sede za računalo podatki že odklenjeni.
Angleško ministrstvo za obrambo bo tovrstna računala sigurno kupila, saj so do sedaj izgubili že kar 600 notesnikov. [:\\] Več o tem si preberite tu.

4 komentarji

Notebook Wars

Newsfactor - Segment prenosnih računal ni pomemben le zaradi dejstva, da je relativno gledano vrednostno pomembnejši ter zavzema vedno večji del vsega računalniškega tržišča, ampak predvsem zaradi hitrosti naraščanja, ki je vsako leto mnogo višja.

V svetovni bitki je tako še vedno vodilni Dell, predvsem s svojo dokaj umirjeno tržno naravnano politiko, kateri je v prvem četrtletju doživel 4 % padec obvladovane kvote, Toshibi pa je prodaja narasla za kar 19,3 %, predvsem na račun japonskega tržišča, kjer omenjeni ameriški konkurent nima predstavništev.

Na strani manj uspešnih je IBM s svojo proizvodno orientirano politiko, ki pa proti konkurentom vztrajno izgublja delež (padec prodaje v zadnjem četrtletju 11,8 %). No, to se zna spremeniti ob ponovnem vzponu poslovnega sektorja, ki IBM-ovi politiki bolj pritiče. Pa, saj "ekonomisti" že lep čas pravijo, da je recesije že (bilo) konec, ne? [:\\] Klik!...

0 komentarjev