»

HoloLens. Novo orožje ameriške vojske

vir: Microsoft

vir: Bloomberg
Bloomberg - Obogatena resničnost bo kot kaže nova resničnost ameriških vojakov. Microsoft jim bo namreč v naslednjih dveh letih dobavil 2500 kosov svojih HoloLens, če pa se bodo Pentagonu očala zdela uporabna, naj bi nadaljnja dobava poskočila na 100.000 kosov. Pogodba za poskusni del programa, imenovanega Integrated Visual Augmentation System oz. IVAS, je vredna 480 milijonov ameriških dolarjev. Vojska je bila med zbiranjem ponudb v stiku s 25 različnimi proizvajalci AR opreme, na koncu sta v ožji izbor prišla Magic Leap in Microsoft, zmagal pa je, kot rečeno, slednji.

Vojska naj bi očala uporabljala pri treningu, pa tudi v bojnih okoliščinah, z njihovo pomočjo naj bi vojaki sprejemali bolj kakovostne odločitve. Bo pa vojaška izvedenka očal precej bolj izpopolnjena kot je tista za civiliste; med drugim bodo opremljena tudi s termalnimi senzorji, pa sistemom za nočno opazovanje,...

20 komentarjev

Spopad za gigantski razpis ameriške vojske se začenja

Slo-Tech - Pentagon je končno objavil dolgo pričakovani razpis, poznan pod slikovitim imenom Joint Enterprise Defense Infrastructure contract ali na kratko JEDI. Natančna skupna vrednost razpisanih storitev še ni znana, bo pa najverjetneje dosegla 10 milijard ameriških dolarjev. To pa je vrednost, zaradi katere so na nogah vsa večja tehnološka podjetja onkraj Atlantika, tudi tista, ki sicer nimajo veliko opravka z obrambnim ministrstvom ZDA.

Pentagon namreč išče ponudnika oblačnih storitev, ki bi te zagotavljal vsem rodovom njihove vojske, sprva se je govorilo o dobi desetih let, ki pa so jo za zdaj skrajšali na dve, z možnostjo podaljšanja. Skratka, gre za lukrativen in verjetno dolgoročen posel, pri čemer pa se že vse od marca,...

19 komentarjev

Ameriška vojska se zaradi zagotavljanja večje informacijske varnosti odloča za nabavo Mac-ov

Schneier.com - Kot poročajo na Forbes.com se je ameriška vojska odločila, da bo v prihodnosti v večjem številu uporabljala računalnike Apple z operacijskim sistemom OS X.

Razlog?

Računalniki naj bi bili bolj varni, hekerski napadi nanje pa težji.

Po ocenah ima ameriška vojska v uporabi približno 700.000 namiznih računalnikov, od tega je približno 20.000 Mac-ov. Ameriška vojska večje število Mac-ov nabavlja od avgusta 2005, ko je general in vodja vojaške informatike Steve Boutelle v govoru poudaril, da morajo biti vojaški informacijski sistemi bolj diverzificirani. Kot je namreč znano so monokulturni sistemi veliko manj odporni na napade, kar velja tudi za informacijsko tehnologijo.

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske bo večja diverzifikacija na področju operacijskih sistemov vojski prinesla tako ugodnejše cenovne pogoje pri nabavah (zaradi povečane konkurenčnosti), kot tudi povečanje informacijske varnosti.

Očitno ima razbijanje monopolov tako ekonomske, kot tudi varnostne posledice...

37 komentarjev

Windows XP box

mini-itx.com - Biti prvi z neko odlično idejo, ki se je ni še nihče spomnil, in jo tudi uresničiti je zagotovo eden od znakov velikega uma. Zatakne se le pri definiciji odlične ideje. Tako je Andy France iskal idealni dom za njegovo matično ploščo Mini-ITX, na kateri je nameraval poganjati Windows XP. Kakor vemo vsi, ki imamo doma gore legalnih programov, znajo biti škatle kar nadležna stvar za shranjevanje, saj imamo kaj kmalu polne vse police. Tako se je rodila ideja, da bi spravil celoten računalnik kar v škatlo Windows XP. Zelo lepo prikazan potek izdelave te modifikacije si lahko ogledate tukaj.

Če je končni izdelek produkt genialnega uma ali le osebe s preveč prostega časa, pa presodite sami.

11 komentarjev

Ameriška vojska odslej z Linuxom

The Register - Kot poroča The Register, Ameriška vojska v svojem programu Land Warrior ne misli več uporabljati Windows, temveč bodo prešli na Linux, saj, kot pravi podpolkovnik Dave Gallop, dokazi kažejo, da je Linux stabilnejši. Za zdaj bodo Linux uporabili v napravah, imenovanih Commander's Digital Assistant, a Gallop neuradno špekulira, da je to prvi korak k postopni migraciji celotne vojske na Linux. Več o tem.

26 komentarjev

1 : 4 za matriko

Slo-Tech - Dr. Nick Bostrom, švedski filozof, meni, da je kar 1 : 4 možnosti, da živimo v simuliranem svetu, podobnim onemu iz filma Matrika. Pravi, da če bomo nekega dne razvili umetno zavest je možno, da se je to že zgodilo ter mi živimo v njeni fikciji. Glede tega bo izvedel tudi raziskavo; ker pa se po njegovem ljudje glede smisla sveta vse premalo čudimo je vseeno, če kar lepo nadaljujemo s svojim vsakdanjim življenjem.

Sam sem v življenju prebral eno samo knjigo, ki se ukvarja z zgodovino 'eksistencialne' filozofije -- Zofijin svet Josteina Gaarderja. Bostromove besede pa me zgolj spominjajo na mišljenja mnogih filozofov -- pa tudi eno od rdečih niti knjige; da o Humovih pogledih sploh ne govorim. Klik!

Red Alert 3, Misija 3: zavzemi področje ZDA ter nadaljuj ofenzivo na Aljasko. Če pred tem uničiš naftna polja v Iraku...

p.s.: v našem forumu se najde marsikaka tema s tovrstno tematiko; ona svobodni volji zna biti zanimiva, da o oni o dojemanju časa ne govorim. Forum rulez....

25 komentarjev

Ameriški vojaki še pod strožjim nadzorom

Excite News - Ameriška vojska namerava v prihodnosti prenoviti svoje identifikacijske kartice. Trenutne, ki jih vojaki (oz. vsi, zaposleni v vojaškem sektorju ZDA) uporabljajo, v čipu že nosijo ime, čin ter serijsko številko. Zaradi varnosti ob logiranju v računala nameravajo na kartice shraniti še biometrične podatke, od prstnega odtisa, oblike roke, odtisa mrežnice, barve glasu, in tako naprej. To se naj bi izkazalo za zelo koristno, saj bodo zlorabe dostopa do podatkov onemogočene. Seveda bo hkrati vojska imela tudi podatke, do katerih podatkov (in katerih spletnih strani, he he [:D]) dostopa vsak od zaposlenih. Če bi se o taki potezi govorilo pri kakšnem podjetju, se ne bi strinjal, saj rabi vsak zaposleni dobršno mero zasebnosti. Vojska pa mora biti, vsaj po mojem mnenju, strogo profesionalna. Če mislijo, da jim bo ta korak pomagal k boljši učinkovitosti - kar [:D]. Klik!

5 komentarjev

Igra ameriške vojske

Overclockers.com.au - Ameriška vojska je naredila svojo lastno igro. Zelo je podobna kakšni komandovščini, le da naj bi bila veliko bolj realistična od katerekoli druge. Grafična zasnova izgleda odlično, ideja je dobra, čeprav ima veliko konkurenco v poplavi takih vrst iger v zadnjem času. Najboljše pri vsem tem pa je, da je popolnoma zastonj! Seveda, če živite v ZDA [;((]. Tukaj.

10 komentarjev

Galileo potrjen!

BBC - Ministri evropskih držav so na sestanku v Bruslju potrdili več milijard evrov težak projekt Galileo - najnovejši, evropi lasten, navigacijski sistem 30-ih satelitov, ki naj bi bil v polnem zagonu že leta 2007. Američani se že pritožujejo, da to pomeni nevarnost in konkurenco njihovemu GPS sistemu, ki ga ima pod nadzorom Ameriška vojska. In kaj so prednosti novega sistema? Navigacija s pomočjo GSM aparata, določanje kraja nesreč in še marsikaj. Za bolj podrobno poročilo pojdite sem.

10 komentarjev

S.C.U.T.R.

Slo-Tech - Malo heca mora bit. Ameriška vojska je dobila novo mobilno sredstvo. Imenuje se S.C.U.T.R. (Strategic-Commuting-Undercover-Tactical-Recon) in je dosegljivo tudi navadnim smrtnikom. Kaj je to?? No poglejte sem: LINK .

7 komentarjev